Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου | ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ του Caryl Ferey



CARYL FÉREY   

ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ 


Μετάφραση: ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΚΑΡΩΦ
 
Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων: 136, Τιμή: 10,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-142-6



Το φορεματάκι της με τα λευκά πουά χόρευε στο πεζοδρόμιο και τα λευκά πουά του ήταν φωσφορίζουσες πιτσιλιές μέσα στο λυκόφως, σαν αλάρμ. Ο Σαμ δεν ήθελε να το πιστέψει, ήταν ένα όνειρο που ξέφευγε από το μυαλό του, η νιότη του που τη είχε πιεί και ξαναπιεί, ώσπου πια την τίναξε στον αέρα, κι εκείνη και ό,τι μπορούσε να τη θυμίζει […]
Ο Σαμ ήταν εκεί, ανήμπορος στην καρέκλα του, ηλεκτρόπληκτος από τη μαγική στιγμή, όταν, ξαφνικά, η ταλαιπωρημένη καρδιά του ταρακουνήθηκε: η γυναίκα είχε ένα πόδι κομμένο.

Από τον συγγραφέα του περίφημου πολιτικού μυθιστορήματος Μαπούτσε. Ένας αλκοολικός Ινδιάνος και μια μοναχική γυναίκα με αναπηρία στο πόδι. Η ερωτική συνεύρεση δύο ανθρώπων σε απόγνωση στις νύχτες του Σαν Φρανσίσκο.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Καρύλ Φερέ γεννήθηκε στην Καέν το 1967. Μεγάλωσε στη γη της Βρετάνης, περιοχή που την αγαπά για τις απότομες όχθες της, τις συναυλίες στα μπιστρό και τις καταιγίδες της. Σε μια από τις πόλεις της, τη Ρεν, εμπνεύστηκε τα πρώτα πρόσωπα των μυθιστορημάτων του, προτού το σκάσει για να ξεκινήσει τις περιπλανήσεις του. Στην αρχή γύρισε την Ευρώπη με μοτοσικλέτα, έπειτα έκανε το γύρο του κόσμου και έτσι τον κατέκτησε, στα είκοσί του χρόνια, η Νέα Ζηλανδία.
Για να βγάλει τα προς το ζην, άρχισε να δουλεύει σε οικοδομές, σε εργοστάσια, σε διάφορες επιχειρήσεις αλλά και να συνεργάζεται με έντυπα ως δημοσιογράφος, χωρίς να σταματά να ταξιδεύει – Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική… Επηρεασμένος από τον Godard, τον Jacques Brel, τον René Char, αλλά και τους Noir Désir και τους Clash, έστρεψε την προτίμησή του στις εκρήξεις, στους καταπιεσμένους, στις γυναίκες, στην ομορφιά του κόσμου…
Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Avec un ange sur les yeux. Την ίδια χρονιά εξέδωσε και το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα, Plutôt crever, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα δημοσίευσε το Χάκα, έργο που προκάλεσε αίσθηση και γυρίστηκε στον κινηματογράφο (ετοιμάζεται στις Εκδόσεις Άγρα). Το 2008 δημοσίευσε το Ζουλού, που διαδραματίζεται στη Νότια Αφρική. Το 2012 εξέδωσε το Μαπούτσε, που διαδραματίζεται στην Αργεντινή και το οποίο απέσπασε πάμπολλα βραβεία. Γράφει επίσης έργα για παιδιά, για μουσικούς, για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Σήμερα έχει αφοσιωθεί πλήρως στη λογοτεχνία. Το τελευταίο διάστημα δουλεύει το καινούργιο μυθιστόρημά του (Ταξίδι στη Χιλή, φθινόπωρο 2014) και συγγράφει το σενάριο για την ταινία Μαπούτσε (με σκηνοθέτη τον Guillaume Ivernel).


ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Avec un ange sur les yeux, Balle d'Argent, 1994.
Plutôt crever, Gallimard, collection Série Noire, 2002.
Haka, Gallimard, Folio Policier n° 286, 2003.
Utu, Gallimard, collection Série Noire et Folio Policier, 2004.
L’âge de Pierre, Après la lune, 2006.
Dans la jambe gauche de Joe Strummer, Gallimard 2007.
Raclée de verts, Ed. La Blanche, collection Suite noire, 2007.
Zulu, Gallimard, collection Série Noire, 2008. Τιμήθηκε με δέκα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία.
Saga maorie, Folio Policier, 2011.
Mapuche, Série Noire,  2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου