Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου | ΟΙ ΕΚΑΤΟ ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ του Τάσου Παυλόπουλου



ΤΑΣΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ



ΟΙ ΕΚΑΤΟ ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
 
Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων : 224
Σχήμα: 17 x 24 πλαγιαστό
Τιμή : 16,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-155-6

Επιφανείς εικαστικοί μας, όπως ο Εγγονόπουλος, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας και ο Τσαρούχης, αναφέρονται σε γραπτά τους με θαυμασμό στους «ταπεινούς» καλλιτέχνες του θεάτρου Σκιών. Σ’ αυτό το βιβλίο, ένας πιο σύγχρονος θαυμαστής του Καραγκιόζη, ο ζωγράφος Τάσος Παυλόπουλος, ξαναζωντανεύει, με ένα μολύβι κι ένα μπλοκάκι, τη γνωστή μορφή του αναρχικού καμπούρη, εμπνευσμένος από την πρώιμη, αθυρόστομη και βωμολοχική εκδοχή της. ‘Όταν, δηλαδή, ο Καραγκιόζης εθεωρείτο άσεμνο νυχτερινό θέαμα ( τουλάχιστον μέχρι το 1920 ) και παιζόταν σε καταγώγια και χαμαιτυπεία, συχνά διακοπτόμενος από επεμβάσεις χωροφυλάκων. Όταν διασάλευε αμείλικτα και με κάθε ευκαιρία τους « σοβαρευόμενους αστούς » κάνοντας έξω φρενών την « παρανομωτάτην και αξιομίσητον εξουσίαν ». Αυτός, λοιπόν, ο « φτωχοπρόδρομος »της μεταμοντέρνας εποχής μας μετατρέπεται από τον δημιουργό του σε καρικατούρα της φαρσοκωμωδίας που παίζεται στη σύγχρονη νεοβουκολική Ελλάδα της κρίσης. Σε έναν αλητάκο που, ξεπηδώντας μέσα από σχέδια και χειρόγραφα κείμενα, ειρωνεύεται, σαρκάζει, χλευάζει και γελοιοποιεί όλους τους ισχυρούς και αμετανόητους πολιτικάντηδες, τους Μεγάλους Αλήτες των πολυτελών μπερντέδων.
Εδώ θα δείτε συγκεντρωμένες τις πρώτες εκατό αυτοτελείς εικονογραφημένες ιστορίες του Καραγκιόζη του Τάσου Παυλόπουλου, με τη σειρά που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών το 2013 και το 2014 ( στα φύλλα του Σαββατοκύριακου ), σατιρίζοντας την επικαιρότητα.
Προλογίζει ο δημοσιογράφος ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Τάσος Παυλόπουλος είναι ζωγράφος και γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη στην Αθήνα ( 1974-1977 ) και στη συνέχεια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας στην Πολωνία ( 1978-1983 ) με καθηγητές τους Henryk Tomaszewski και την Teresa Pagowska. Υπήρξε υπότροφος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ( Ι.Κ.Υ. ) στη ζωγραφική ( 1987-1990 ) με καθηγητή τον Νίκο Κεσσανλή. Έχει κάνει εικοσιπέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου