Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου | Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ / ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ W.G. SEBALD [ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ & ΔΟΚΙΜΙΑ]



W.G. SEBALD

Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
         

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ W.G. SEBALD



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ 
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ 
LYNNE SHARON SCHWARTZ

 Μετάφραση: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ
 Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΙΦΑΤΙΔΗΣ
Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων: 256 , Τιμή: 15,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-325-986 -2

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα τόμος με 5 εκτενείς συζητήσεις του W. G. Sebald και τρία σπουδαία δοκίμια για το έργο του. Τα έργα του πρόωρα χαμένου μεγάλου συγγραφέα κυκλοφορούν από την « Άγρα » : Οι ξεριζωμένοι, Άουστερλιτς, Οι δακτύλιοι του Κρόνου, Αίσθημα ιλίγγου, Εκ του φυσικού, Η φυσική ιστορία της καταστροφής.

Είναι όπως αυτή η αίσθηση που σου δίνουν τα κιάλια όταν τα γυρίσεις ανάποδα… Περιέργως, η εικόνα, παρότι είναι πιο απομακρυσμένη, σου φαίνεται πολύ πιο καθαρή. Είναι σαν να κοιτάς μέσα σ’ένα πηγάδι. Όποτε κοιτούσα πίσω στο παρελθόν, είχα πάντα αυτό το αίσθημα ιλίγγου. Είναι σχεδόν μια λαχτάρα, ή ένας πειρασμός, ότι θα μπορούσες να βουτήξεις εκεί μέσα, προσπερνώντας όλα τα εμπόδια, για να φτάσεις όλο και πιο βαθιά. Το παρελθόν μου προκαλεί κάτι φοβερά θελκτικό. Το μέλλον δεν με απασχολεί καθόλου. Δεν θεωρώ ότι θα μείνουν και πολλά καλά πράγματα. Αλλά τουλάχιστον για το παρελθόν μπορείς να έχεις κάποιες αυταπάτες.
̶W. G. Sebald, από την συνέντευξη στην Eleanor Wachtel

Ποιος ήταν ο W. G. Sebald; Η πολύτιμη καταγραφή πέντε μακροσκελών συνεντεύξεων που έδωσε ο μεγάλος γερμανόγλωσσος συγγραφέας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενες, στον τόμο αυτό, από τρία δοκίμια για το έργο του, θα ξαφνιάσουν τους αναγνώστες και τους θαυμαστές του.

Μέσα από τις γραμμές, μέσα από τον τόνο της φωνής και τα ίχνη του χιούμορ του, που μας πιάνουν απροετοίμαστους, αποκαλύπτεται λίγο λίγο το μεγάλο πάθος του Ζέμπαλντ – τί του προξένησε πόνο, τί τον κατέκλυσε σε τέτοιο σημείο ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην τέχνη του.

Ανάμεσα στην πολυμάθεια και τον αυτοσαρκασμό –είναι πιο εξομολογητικός εδώ απ’ ό,τι στα έργα του ̶ ,  ο Ζέμπαλντ μιλάει για τη σχέση του με τη Γερμανία, την παγκόσμια λογοτεχνία, την εβραϊκή κουλτούρα και για τον ιδιαίτερο τρόπο του να αντιλαμβάνεται τις αναδύσεις και τις λιποταξίες της μνήμης.

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση αυτών των κειμένων ανήκει στην Αμερικανίδα συγγραφέα LynneSharonSchwartz.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Όταν ο W. G. Sebald σκοτώθηκε στα πενηνταεπτά του χρόνια σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο λογοτεχνικός κόσμος θρήνησε για την απώλεια ενός συγγραφέα που το έργο του είχαμε μόλις αρχίσει να το εκτιμάμε. Μέσα από τις δημοσιευμένες συνεντεύξεις και τα δοκίμια για τον Ζέμπαλντ, η Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος και μεταφράστρια Lynne Sharon Schwartz προσφέρει ένα διεισδυτικό πορτρέτο του Γερμανού συγγραφέα ο οποίος έχει εγκωμιαστεί για τις θαρραλέες εξερευνήσεις του στη σύγχρονη ιστορία, στο θέμα του εκτοπισμού και στο ρόλο της μνήμης.

Ο WINFRIED GEORG MAXIMILIAN SEBALD γεννήθηκε στο Βέρταχ του Άλλγκοϋ στη Γερμανία, το 1944. Επί τριάντα χρόνια δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της East Anglia στο Νόριτς της Αγγλίας, και από το 1989 έως το 1994 ήταν ο πρώτος διευθυντής του Βρετανικού Κέντρου Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Τα μυθιστορήματά του – Οι δακτύλιοι του Κρόνου (Εκδ. Άγρα, 2009), Οι ξεριζωμένοι (Εκδ. Άγρα, 2006 – Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2007), Αίσθημα ιλίγγου (Εκδ. Άγρα, 2009) και Άουστερλιτς (Εκδ. Άγρα, 2006)– έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, όπως το National Book Critics Circle Award, το Los Angeles Times Book Award, το Berlin Literature Prize και το Literatur Nord Prize. Έχει επίσης εκδώσει τρεις ποιητικούς τόμους (στις Εκδ. Άγρα κυκλοφορεί το Εκ του φυσικού, 2009) και το δοκιμιακό έργο Η φυσική ιστορία της καταστροφής (Εκδ. Άγρα, 2008). Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2001.
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στην Ελλάδα από τον Γιάννη Καλιφατίδη και την Ιωάννα Μεϊτάνη.

Η LYNNE SHARON SCHWARTZ είναι συγγραφέας είκοσι βιβλίων (μυθιστορήματα, δοκίμια, ποιήματα και βιογραφίες), καθώς και των ευρέως αναγνωρισμένων απομνημονευμάτων της Ruined by Reading. Το πρώτο της μυθιστόρημα Rough Strife (1981) είχε προταθεί για τοNational Book Award και για το βραβείο PEN / Hemingway First Novel Award, ενώ το μυθιστόρημά της Leaving Brooklyn (1989) ήταν υποψήφιο για το PEN / Faulkner. Το 1991 κέρδισε το βραβείο PEN Renato Pogglioli για τη μετάφρασή της από τα ιταλικά του έργου της Liana Millu Il fumo di Birkenau. Η Σουώρτς γεννήθηκε και κατοικεί στη Νέα Υόρκη.
Συντελεστές του τόμου είναι οι Carole Angier, Joseph Cuomo, Ruth Franklin, Arthur Lubow, Tim Parks, Michael Silverblatt, Charles Simic και Eleanor Wachtel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου