Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Δελτίο τύπου | ΤΑ CANTOS ΤΗΣ ΕΞΙΛΕΩΣΗΣ • ΤΟ CANTO ΤΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ • ΣΤΙΧΟΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΓΑ του Ezra PoundEZRA POUND

ΤΑ CANTOS ΤΗΣ ΕΞΙΛΕΩΣΗΣ
ΤΟ CANTO ΤΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ
ΣΤΙΧΟΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΓΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ : MARY DE RACHEWILTZ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούλιος 2019
Αριθμός σελίδων : 184 ,  Τιμή : 14,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-381-9


Προσπάθησα να γράψω τον Παράδεισο / Μην κουνηθείς / Άσε τον άνεμο να μιλήσει / αυτό είναι Παράδεισος. / Οι θεοί ας συγχωρήσουν / ό,τι έχω κάνει / Αυτοί που αγαπάω ας προσπαθήσουν να συγχωρήσουν / ό,τι έχω κάνει.
– E. POUND

«Ο ΒΑΣΙΚOΣ AΞΟΝΑΣ των Cantos δεν είναι ο αγώνας σου ενάντια στην οικονομική και κοινωνική διαφθορά της εποχής σου – τον οποίο πιστεύεις ότι τελικά έχασες. Ο θεμελιώδης αγώνας σου, αυτόν που αντιλήφθηκες στο τέλος, είναι εκείνος τον οποίο τελικά κέρδισες, ανακαλύπτοντας εκ νέου και αναγνωρίζοντας την αξία και τη δύναμη της συμπόνιας και της αγάπης.
Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι η αναγνώριση σού έφερε γαλήνη. Βλέπω ότι νιώθεις συντετριμμένος από το γεγονός ότι για τόσα χρόνια είχες επιλέξει την οργή αντί της συμπόνιας. Αυτοκατηγορείσαι τώρα γιατί δεν είδες καθαρότερα στο παρελθόν και ανακαλώντας τις λανθασμένες σου επιλογές και απόψεις, δεν μπορείς να απελευθερωθείς από την ιδέα ότι το έργο της ζωής σου υπήρξε μια αποτυχία. Όμως θα μπορούσες να εγκαταλείψεις αυτόν τον αγώνα, πλημμυρισμένος από τύψεις, όταν επιτέλους βγήκες από το ψυχιατρείο, και να αφήσεις τον εαυτό σου να οδηγηθεί στην απόγνωση. Όμως σ’ αυτά τα ποιήματα εγώ βλέπω έναν Πάουντ που δεν χάνει το πείσμα και την ακεραιότητά του. Ξέρω, βασανίζεσαι συνεχώς από τις αμφιβολίες, αλλά δεν βλέπεις πως αυτή η τελική, αποφασιστική ομολογία σου είναι μια θαρραλέα πράξη που λίγοι θα την αποτολμούσαν ; Στην προοπτική του χρόνου τα “σφάλματα” και η “σύγχυσή” σου θα μοιάζουν δευτερεύοντα. Το έπος σου, το όραμά σου, η ανακάλυψη του εαυτού μέσα από την εξερεύνηση του παρελθόντος, της ταπείνωσης μέσα από την υπεράσπιση της υπερηφάνειας, της αλήθειας μέσα από την εμμονή στο σφάλμα, όλα αυτά θα φαίνονται βαθύτατα ανθρώπινα και μέσα στο πάθος τους ευγενικά και μεγαλοπρεπή.
»Όντως δεν κατάφερες να προσφέρεις μια δαντική λύση στις κοινωνικές και πολιτικές ασθένειες της εποχής. Αναγκάστηκες να αναγνωρίσεις ότι η citta ideale που επιχείρησες να οικοδομήσεις υπάρχει μόνο στο μυαλό – “dove sta memoria”. Όμως αυτό που εκπλήσσει δεν είναι η αποτυχία σου να φτάσεις σ’ ένα αντίστοιχο όραμα, αλλά το γεγονός και μόνο ότι προσπάθησες να το αγγίξεις».

Από την εισαγωγή του Χάρη Βλαβιανού
Από του χρόνου το ναυάγιο διασώθηκαν,
Διασώθηκαν αυτά τ’ αποσπάσματα
από τη συντριβή.
Έφερα τη μεγάλη κρυστάλλινη σφαίρα·
ποιός μπορεί να τη σηκώσει ;
Μπορείς να εισχωρήσεις μέσα στο μεγάλο
βελανίδι του φωτός ;
Όμως η ομορφιά δεν είναι η τρέλα
Κι ας με περιβάλλουν τα σφάλματά μου
και τα συντρίμμια μου.
Και δεν είμαι ημίθεος,
Δεν μπορώ να του δώσω συνοχή.
Αν δεν υπάρχει αγάπη στο σπίτι δεν
υπάρχει τίποτα.
Η φωνή της πείνας ανήκουστη.
Πως βρέθηκε η ομορφιά αντιμέτωπη
με τόσο σκοτάδι ;
Ο χρόνος, ο χώρος,
ούτε η ζωή ούτε ο θάνατος είναι
η απάντηση.
Και για τον άνθρωπο που επιδιώκει το καλό,
κάνοντας το κακό.

–E. POUNDΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
HORST TAPPE, Ο Πάουντ στη Βενετία, 1963.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου