Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου | ΚΩΜΩΔΙΑ των Γ. Στίγκα και Ν. Ευαντινού


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΙΓΚΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΥΑΝΤΙΝΟΣ


ΚΩΜΩΔΙΑ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Απρίλιος 2021
Αριθμός σελίδων : 144, Τιμή : 14,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-492-2

99 και ένα ποιήματα. Τί είναι αυτό το βιβλίο; Patchwork; Μεταμφιεσμένο λεξικό; Καλειδοσκόπιο για παιδιά που μεγάλωσαν; Τα αραδιασμένα εξαρτήματα μιας Χρονομηχανής; Ένα είναι σίγουρο. Εδώ προβάλλεται μια χειρονομία που κυριολεκτεί : Δηλώνει την ωμότητα της αγάπης. Έτσι εξηγείται και η δαντική μηχανική του βιβλίου. Πώς δηλαδή μαθαίνει κανείς να βαδίζει κατακόρυφα. Προς τα κάτω και προς τα πάνω.

H Κωμωδία καλεί τον αναγνώστη να αναμετρηθεί μαζί της με την ευχή να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της. Γιατί αν σε κάτι πιστεύει το εν λόγω βιβλίο είναι στη δύναμη του καθρέφτη.

Οι Στίγκας και Ευαντινός, με συν-θέσεις και αντιθέσεις, με θωπείες και ραπίσματα, με καλοτροχισμένη ειρωνεία, με ψυχραιμία και χιούμορ, κυρίως, με μια βαθιά έγνοια για την ανθρώπινη μοίρα, αναλαμβάνουν να μας οδηγήσουν ώς τον Παράδεισο. Ίσως και λίγο μακρύτερα.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
YAMAMOTO MASAO
Από τον τόμο Small Things in Silence
 RM Verlag, Βαρκελώνη, Ισπανία, 2014.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΙΓΚΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Η Κωμωδία είναι η έβδομη ποιητική του συλλογή. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται ως νευρολόγος στην Αθήνα. Βιβλία του: Η αλητεία του αίματος, Γαβριηλίδης, 2004, Η όραση θ᾽ αρχίσει ξανά, Κέδρος, 2006, Ισόπαλο τραύμα, Κέδρος, 2009, 2016, Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, Μικρή Άρκτος, 2012, 2014, Βλέπω τον κύβο Ρούμπικ φαγωμένο, Μικρή Άρκτος, 2014, 2016, Εξυπερύ σημαίνει χάνομαι, Μικρή Άρκτος, 2017, 2018. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε περιοδικά και βιβλία του εξωτερικού.


Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΥΑΝΤΙΝΟΣ γεννήθηκε το 1982 και είναι από την Ιεράπετρα. Σπούδασε Ιστορία - Αρχαιολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει γράψει πέντε ποιητικά βιβλία. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε με το βιβλίο Μικρές αγγελίες και ειδήσεις (Γαβριηλίδης, 2008), ενώ η πιο πρόσφατη ήταν Η γυρισμένη γλώσσα του Επιμενίδη (Μωβ Σκίουρος, 2019). Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα γαλλικά. Ασχολείται παράλληλα με τη μουσική, γράφοντας τραγούδια τα οποία ερμηνεύει με την μπάντα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου