Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου | ΓΑΤΕΣ της Patricia Highsmith


PATRICIA HIGHSMITH

ΓΑΤΕΣ

ΤΡΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, 
ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ,
ΕΝΑ ΔΟΚΙΜΙΟ 
ΚΑΙ 
ΕΠΤΑ ΣΧΕΔΙΑ


Μετάφραση πεζών: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Απόδοση ποιημάτων: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, α’ έκδοση (σκληρόδετο) 2006
β’ έκδοση (μαλακό εξώφυλλο) Απρίλιος 2021
Αριθμός σελίδων : 138, Τιμή : 11,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-494-6
« Αν ποτέ γραφόταν η ιστορία των φιλόζωων της λογοτεχνίας, η Πατρίσια Χάισμιθ δεν θα κατακτούσε απλώς μια θέση ανάμεσά τους, αλλά θα στεκόταν ισάξια πλάι σε δημιουργούς όπως ο Φράντς Κάφκα, ο Τζακ Λόντον, ο Ελίας Κανέττι και ο Τζ. Μ. Κουτσή, αποτελώντας μια εξέχουσα εκπρόσωπο του είδους. Σε αντίθεση με τη σκληρή μεταχείριση που επιφυλάσσει στις προσωπικές της σημειώσεις για τους ανθρώπους, τα ζώα χαίρουν άκρας εκτίμησης. Πρόκειται για σεβασμό που πηγάζει από τη γνώση και την εξοικείωση, και όχι από συναισθηματικά κίνητρα ».
PAUL INGENDAAY


Οι γάτες προσφέρουν στους συγγραφείς κάτι
που οι ανθρώπινες συναναστροφές είναι αδύνατον
να τους δώσουν : διακριτική συντροφιά
που δεν απαιτεί ανταλλάγματα, ειρηνική
και ανήσυχη σαν την ακύμαντη θάλασσα.


ΟΤΑΝ Η ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΧΑΪΣΜΙΘ –σύμφωνα με κάποια περιγραφή– άκουσε στο ραδιόφωνο την περίφημη έκκληση που απηύθυνε στο έθνος ο Τζων Φ. Κέννεντυ, όπου τόνιζε επιτακτικά « μην αναρωτιέστε τί μπορεί να κάνει για σας η πατρίδα σας, αλλά τί μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα σας!», σηκώθηκε, πήγε στην κουζίνα… και τάισε τις γάτες της.

Οι γάτες ήταν οι πιο πιστοί σύντροφοι στη ζωή της. Υπήρξαν εποχές που είχε και μέχρι έξι γάτες ταυτόχρονα. Ο τόμος αυτός, γεμάτος ιστορίες, ποιήματα και σκίτσα, που θέμα τους έχουν τις γάτες, ασχολείται αποκλειστικά με τη στενή σχέση ανάμεσα στη συγγραφέα και τα τετράποδα, με τα οποία μοιράστηκε τη ζωή της : ιστορίες με φαντάσματα, σάτιρες, ψυχογραφήματα ή απλώς τρυφερά πορτρέτα με το μολύβι ή με τη μορφή ποιημάτων.« Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από φιλολογία είχε κάποτε σπουδάσει και ζωολογία. Το εξαιρετικό ταλέντο της Πατρίσια Χάισμιθ να εντρυφεί στη μελέτη της ανθρώπινης ύπαρξης δεν είναι λοιπόν διόλου απίθανο να οφείλεται στην επιστημονική ματιά της ζωολόγου ».
GERT UEDING, Die Welt, ΒερολίνοΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Πατρίσια Χάισμιθ γεννήθηκε το 1921 στο Φορτ Γουέρθ του Τέξας και έζησε στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ελβετία, όπου και πέθανε το 1995, στο Λοκάρνο.

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία της : Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για ζωόφιλους (1999), Το γυάλινο κελί (2002), Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου (2004), Ιστορίες φυσικών και αφύσικων καταστροφών (2015) και Η κραυγή της κουκουβάγιας (2017), ενώ κυκλοφορεί επίσης η νέα έκδοση της πενταλογίας με ήρωα τον Ρίπλεϋ (Ο Ρίπλεϋ σε βαθιά νερά, 2000, Ο Ρίπλεϋ κάτω απ’ το χώμα, 2006, Το αγόρι που ακολουθούσε τον Ρίπλεϋ, 2008, Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ, 2008, Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ, 2009).

1 σχόλιο: