Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Δελτίο τύπου | ΞΥΠΝΗΜΑΤΑ του Oliver Sacks


OLIVER SACKS

ΞΥΠΝΗΜΑΤΑ


ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ


Μετάφραση: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΤΑΓΑΣ – ΑΝΝΥ ΣΠΥΡΑΚΟΥ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούνιος 2017
Αριθμός σελίδων : 608, Τιμή :  22,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-008-5





Η ιστορία μιας αρρώστιας που βύθισε τα θύματά της στη φυλακή ενός χρόνου ακίνητου, και του φαρμάκου που τα εκτόξευσε έξω από αυτόν. –THE GUARDIAN

Τα ΞΥΠΝΗΜΑΤΑ, κλασικό πλέον βιβλίο, που ενέπνευσε μια κινηματογραφική ταινία, διασκευάστηκε για το θέατρο και το ραδιόφωνο και αποτέλεσε θέμα για πολλά τηλεοπτικά ντοκυμαντέρ, είναι ο συγκλονιστικός απολογισμός της κατάστασης μιας ομάδας είκοσι ασθενών που έγιναν κατατονικοί από την επιδημία ύπνωσης που σάρωσε τον κόσμο αμέσως μετά τον Αʹ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι είκοσι ασθενείς πέρασαν σαράντα χρόνια σε νοσοκομεία και ιδρύματα, ακίνητοι και άλαλοι. Και ενώ δεν τους έλειπε η συνείδηση του κόσμου γύρω τους, δεν εκδήλωναν κανένα ενδιαφέρον για ό,τι συνέβαινε σε αυτόν. Μέχρι που ο δρ Σακς το 1969 τους χορήγησε το τότε νέο φάρμακο L-DOPA, το οποίο τους έβγαλε –προσωρινά– από τον επί δεκαετίες λήθαργό τους.

Ο συγγραφέας διηγείται τις συγκινητικές ιστορίες των ασθενών αυτών και την εκπληκτική μεταμόρφωσή τους χάρη στη θεραπεία. Το βιβλίο, που ο W.H. AUDEN αποκάλεσε «αριστούργημα», είναι μια παθιασμένη εξέταση γενικότερων θεμάτων για την υγεία, την ασθένεια, τον πόνο, τη φροντίδα και την ανθρώπινη κατάσταση.

«Τα Ξυπνήματα προέκυψαν από την πολύ βαθιά σύνδεσή μου ως γιατρού και ανθρώπου, τη βαθύτερη που έχω βιώσει, με τους ασθενείς που συνάντησα και έζησα μαζί τους, στο νοσοκομείο του Μπρονξ, μερικοί από τους οποίους ήταν καθηλωμένοι, ακίνητοι, σε ένα είδος έκστασης, για δεκαετίες. Η ημικρανία ήταν ακόμα στον ιατρικό κανόνα, αλλά στο βιβλίο ξέφυγα προς όλες τις κατευθύνσεις – την αλληγορία, τη φιλοσοφία, την ποίηση...» 
–OLIVER SACKS

Τα Ξυπνήματα κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 1973. Το 1990 εκδόθηκαν αναθεωρημένα, με νέα κείμενα για τις θεατρικές διασκευές τους, όπως για το θεατρικό έργο που ενέπνευσαν στον Χάρολντ Πίντερ, το A Kind of Alaska, και για την ταινία Ξυπνήματα, με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Ρόμπιν Ουίλλιαμς.


«Εμπειρίες τόσο περίεργες που δύσκολα τις συλλαμβάνουμε με το μυαλό μας δεν αποτελούν μόνο τα ταξίδια στον Αμαζόνιο η στη Σελήνη· συμβαίνουν και μέσα στα όρια του ανθρώπινου εγκεφάλου. . . Αυτός ο μακρύς ύπνος και η ξαφνική αφύπνιση σε έναν παράξενο νέο κόσμο. . . αν και μοιάζει κάτι τόσο ξένο, έχει μια άμεση δύναμη που στοιχειώνει τη φαντασία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μέσα από αυτό το βιβλίο ζούμε με τους νεκρούς, που ήρθαν ξανά μπροστά μας από το παρελθόν... Το βιβλίο είναι μια εξαιρετική σύνθεση κλινικής παρατήρησης και βαθιάς κατανόησης της δυσχερούς κατάστασης αυτών των ανθρώπων. . . Νιώθει κανείς διαβάζοντάς το πως ο συγγραφέας θέλει παθιασμένα να κοινοποιήσει τις ανακαλύψεις του, με όλη τη δύναμη της νόησης, της γνώσης και της βαθιάς συμπόνιας του – ώστε να μπορέσουμε εν τέλει όλοι να “ξυπνήσουμε”».                                            
– RICHARD GREGORY, The Listener

«Δεν πρόκειται απλά για μια συλλογή από εκπληκτικές περιπτώσεις ασθενών. Τα Ξυπνήματα είναι επίσης ένα δοκίμιο ηθικής, αυτοβιογραφικό και μυθιστορηματικό μαζί. Πρόκειται για μεγαλοφυές έργο».
–Washington Post

«Μας υπενθυμίζει ότι η ζωή μας βρίσκεται πάντα στην κόψη του ξυραφιού». 
– DORIS LESSING

«Αυτή η ιατρική αναφορά είναι γραμμένη σε λόγο τέτοιας ομορφιάς που μάταια αναζητάμε να βρούμε ισάξιό του ανάμεσα στους εν ζωή θεράποντες της λογοτεχνικής γραφής». 
– FRANK KERMODE


Σχέδιο του Tullio Pericoli
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΟΛΙΒΕΡ ΣΑΚΣ (1933-2015) έζησε στη Νέα Υόρκη και δίδαξε νευρολογία και ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Άσκησε την ιατρική και έγραψε έντεκα βιβλία, στα οποία περιλαμβάνονται τα Ξυπνήματα, που αποτέλεσαν έμπνευση για την ομώνυμη, βραβευμένη με Όσκαρ, κινηματογραφική ταινία.
Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη, Βλέποντας φωνές, Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο, Μουσικοφιλία και Το νησί των τυφλών στα χρώματα – Τα νησιά των κυκάδων, ενώ ετοιμάζονται τα παλαιότερα έργα του όλα σε νέες, αναθεωρημένες εκδόσεις και μεταφράσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του
www.oliversacks.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου