Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Δελτίο τύπου | Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ της Patricia Highsmith


PATRICIA HIGHSMITH

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ




Μετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούνιος 2017
Αριθμός σελίδων : 400, Τιμή :  15,90 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-286-7
 


Ο Ρόμπερτ Φόρεστερ δεν έμοιαζε άνθρωπος που θα κινούσε υποψίες. Η πρώην γυναίκα του είχε πει στην αστυνομία ότι ήταν αλλοπρόσαλλος, ότι είχε βίαιες τάσεις και μάλιστα ότι την είχε πυροβολήσει. Ίσως να ήταν ψυχοπαθής δολοφόνος.

«Η κλασική εφιαλτική κατάσταση, το να κατηγορείσαι για ένα έγκλημα που δεν διέπραξες, χωρίς να μπορείς όμως να αποδείξεις την αθωότητά σου, αυτή είναι η υπόθεση της Κραυγής της κουκουβάγιας… Είναι Κάφκα με εκδίκηση… τυραννικό».
Spectator

«Πιστεύω ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια βγήκαν πέντε ή έξι πολύ καλά μυθιστορήματα από τα οποία δικαιούμαστε να έχουμε προσδοκίες. Δύο από αυτά είναι Η κραυγή της κουκουβάγιας της Πατρίσια Χάισμιθ και η Λολίτα του Ναμπόκοφ».
BRIGID BROPHY, New York Times Book Review, 1967

«Το να αποκαλέσουμε την Πατρίσια Χάισμιθ συγγραφέα ιστοριών θρίλλερ ίσως να είναι σωστό, αλλά όχι ολότελα : τα βιβλία της διαθέτουν χαρακτηριστικό ύφος, ψυχολογικό βάθος, υπνωτιστική αφήγηση».
GEOFFREY SMITH, Sunday Times

«Σπάνιο ταλέντο, εξαιρετική πεζογράφος… Τα βιβλία της είναι γραμμένα σε κομψή και διαυγή πρόζα».
JOHN MORTIMER

«Η Πατρίσια Χάισμιθ διαθέτει μοναδικό ταλέντο για το μοχθηρό και δυσοίωνο, και αυτό αποκαλύπτεται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στην Κραυγή της κουκουβάγιας, ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά της». – ROBERT NYE, Guardian



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΧΑΪΣΜΙΘ γεννήθηκε στο Τέξας των HΠA το 1921. Πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ελβετίας, όπου και πέθανε το 1995. Εκπατρισμένη, υιοθέτησε μια οριακή γραφή, που αρχικά συνάντησε μέτρια αποδοχή από τους συμπατριώτες της αλλά κατέκτησε μεμιάς το ευρωπαϊκό κοινό. Σήμερα θεωρείται ομόφωνα μεγάλη συγγραφέας, η οποία με το πλούσιο έργο της αφοσιώθηκε στην αστυνομική λογοτεχνία και άνοιξε νέους δρόμους στο είδος αυτό. Η Πατρίσια Χάισμιθ παίζει με τα παραδοσιακά σχήματα του είδους, εξερευνώντας στο υπόβαθρο τους δαίμονες της διαστροφής που κατατρύχουν τους ήρωές της, υπάρξεις φαινομενικά ισορροπημένες, που κινούνται σε μια ατμόσφαιρα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την οποία αριστοτεχνικά υφαίνει η συγγραφέας.
Έχει τιμηθεί με τα σπουδαιότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Πολλά βιβλία της γυρίστηκαν στον κινηματογράφο από σπουδαίους σκηνοθέτες (Alfred Hitchcock, Claude Chabrol, René Clément, Wim Wenders κ.ά.).
Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για ζωόφιλους, Το γυάλινο κελί, Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου, Γάτες – Τρία διηγήματα, τρία ποιήματα, ένα δοκίμιο και επτά σχέδια, Ιστορίες φυσικών και αφύσικων καταστροφών, καθώς και η πενταλογία του Ρίπλεϋ : Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ, Ο Ρίπλεϋ σε βαθιά νερά, Ο Ρίπλεϋ κάτω απ’ το χώμα, Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ, Το αγόρι που ακολουθούσε τον Ρίπλεϋ – όλα σε μετάφραση του Ανδρέα Αποστολίδη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου