Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Παρουσίαση βιβλίου | Η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ του Pierre Marty στις ταράτσες της "Άγρας"

Μετά το κείμενο του Pierre Fedida Από πού αρχίζει το ανθρώπινο σώμα,  κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ AΓΡΑ το δεύτερο τετράδιο της ψυχαναλυτικής σειράς «ΡΟΥΣ», με υπεύθυνους τη ΜΑΡΙΛΙΑ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ-ΑΒΕΡΩΦ, τον ΠΑΝΟ ΑΛΟΥΠΗ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ. Η σειρά περιλαμβάνει, εκτός από τα Τετράδια, δοκίμια ψυχαναλυτών, με κεντρικό άξονα σκέψης τις άρρηκτες σχέσεις ψυχής και σώματος και τη διττή ενορμητική φύση του ανθρώπου.
Κάθε Τετράδιο θα περιέχει ένα κλασικό κείμενο γύρω από αυτά τα θέματα, μια παρουσίαση-εισαγωγή από έναν γνώστη του προτεινόμενου συγγραφέα  και ένα επίμετρο από έναν προσκεκλημένο συγγραφέα, που εμπνέεται ελεύθερα από το κεντρικό κείμενο.

Το δεύτερο Τετράδιο παρουσιάζει  
το θεμελιακό κείμενο του

PIERRE MARTY

Η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

Η εισαγωγή είναι της ΜΑΡΙΛΙΑΣ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ-ΑΒΕΡΩΦ
και το επίμετρο της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
γραμμένα ειδικά για την παρούσα έκδοση.
Η μετάφραση είναι του Πάνου Αλούπη και του Γιώργου Σταθόπουλου .
Το Τετράδιο θα παρουσιαστεί
στις ταράτσες των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ
(Ζωοδόχου Πηγής 99, Αθήνα)
την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 στις 8.15μμ.

Θα μιλήσουν η ΜΑΡΙΛΙΑ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ-ΑΒΕΡΩΦ
η ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, και ο ΠΑΝΟΣ ΑΛΟΥΠΗΣ.

Ο Πιερ Μαρτύ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικής του Παρισιού, εγκαινίασε και συνέβαλε ενεργά στην εξέλιξη της κλινικής και της θεωρίας γύρω από την προσέγγιση του ανθρώπινου όντος ως άρρηκτης ψυχοσωματικής μονάδας. Με σταθερή βάση την φροϋδική σκέψη, ως ψυχαναλυτής και δάσκαλος, αφιέρωσε ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής του στην μετάδοση και ανταλλαγή της εμπειρίας του, η οποία αφορά την ανθρώπινη ψυχική λειτουργία ως σύνολο εξελικτικών εσωτερικών μηχανισμών υπό την επήρεια των ενστίκτων ζωής και θανάτου.
Η αλλεργική σχέση αποτελεί πρόδρομο κείμενο, μανιφέστο μιας εφευρετικής κλινικής θεώρησης, όπου η απόσταση από το αντικείμενο αποδεικνύεται δείκτης λειτουργίας του ψυχικού οργάνου. Η «μηχανιστική σκέψη» και η «θεμελιώδης κατάθλιψη», βασικές έννοιες που επινόησε ο Πιερ Μαρτύ, είναι  αποκαλυπτικά στοιχεία της συνεχούς έγνοιας του για μιαν ανθρώπινη ύπαρξη, όπου η ψυχική επένδυση του σώματος αποτελεί ταυτόχρονα πλούτο και πεπρωμένο.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ : Ζωοδόχου Πηγής 99, 114 73 Νεάπολη Εξαρχείων, τηλ. 210.7011.461  | www.agra.gr |  email: info@agra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου