Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Παρουσίαση βιβλίου | ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΜΟΥ του James Ellroy στον Ιανό

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ και το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟS
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του αστυνομικού μυθιστορήματος του
James Ellroy
Τα σκοτaδια μου
που θα πραγματοποιηθεί
στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24)
την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015,
ώρα 8.30 μ.μ.

Ομιλητές :
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, συγγραφέας, σκηνοθέτης,
μεταφραστής των έργων του James Ellroy
ΓΙΩΡΓΟΣ – ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ, συγγραφέας, μεταφραστής
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί
ένα ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ όπου ο ELLROY μιλά για ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΜΟΥ και το υπόλοιπο έργο του.
(στα αγγλικά   ̶ με γαλλικούς υπότιτλους)

«Εάν υπάρχει Παράδεισος, δύο είναι τα πράγματα που περιμένω:
Το πρώτο είναι το σεξ στη μετά θάνατον ζωή.
Το δεύτερο, αν μπορείς να επιστρέψεις στην περιοχή της πιο οδυνηρής, επίμονης, νοσταλγικής περιέργειάς σου και να ζήσεις εκεί κρυμμένος σαν μύγα στον τοίχο. Για μένα, αυτή η περιοχή θα ήταν το Λος Άντζελες μεταξύ 1940 και 1960. Θα ήθελα να γυρίζω σε μια μόνιμη φανταστική τροχιά γύρω από αυτή την εποχή, παρατηρώντας ανθρώπους να γαμάνε και να τον παίρνουν, μπάτσους στον φυσικό τους περίγυρο, μπάτσους να διερευνούν ανθρωποκτονίες, θα ήθελα να είμαι εκεί με την Μαύρη Ντάλια όταν πέθανε, να είμαι εκεί με την μητέρα μου όταν τη σκοτώσανε, και θα ήθελα να κάθομαι εκεί όλη μέρα, τις περισσότερες μέρες, και να μιλάω σε σκυλιά.»
- O JAMES ELLROY στην αρχή του ντοκυμανταίρ


Χάθηκες ένα άθλιο Σαββατόβραδο. Πέθανες βλακωδώς, άγρια, δίχως τα μέσα να υπερασπιστείς την πολύτιμη ζωή σου.
Η φυγή σου σε αναζήτηση ασφάλειας ήταν απλώς μια σύντομη αναβολή. Με έφερες στην κρυψώνα σου για γούρι. Απέτυχα να σου φέρω τύχη – έτσι τώρα γίνομαι μάρτυρας υπεράσπισής σου.
Ο θάνατός σου καθόρισε τη ζωή μου. Θέλω να βρω την αγάπη που δεν είχαμε ποτέ και να την εξηγήσω για χάρη σου. Θέλω να σου μιλήσω δημόσια για τα μυστικά σου. Θέλω να εκμηδενίσω την απόσταση που μας χωρίζει. Θέλω να σου δώσω πνοή.
-J. E.

Τα σκοτάδια μου, μια κάθαρση που δεν ολοκληρώθηκε, μια κραυγή αγάπης. – LibérationΗ TZHN ΕΛΛΡΟΫ δολοφονήθηκε στις 22 Ιουνίου 1958. Το κορμί της πετάχτηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο, σε ένα υποβαθμισμένο προά­στιο του Λος Άντζελες. Ο δολοφόνος δεν βρέθηκε και η υπόθεση έκλει­σε. Ήταν μια απεχθής ανθρωποκτονία, από αυτές πού καταγράφονται στις πίσω σελίδες των εφημερίδων και κανείς δεν τη θυμάται πια.
Εκτός από τον γιό της.

Ο Τζέημς Ελλρόυ ήταν δέκα χρονών όταν πέθανε η μητέρα του. Το πένθος του για την απώλειά της έλαβε περίπλοκες και σκοτεινές δια­στάσεις. Η ενηλικίωση του σημαδεύτηκε από την εμμονή του για δολο­φονημένες γυναίκες και εγκλήματα. Η ζωή του πήγαινε κατά διαβόλου, ήταν εκτός ελέγχου. Έτρεχε να γλιτώσει από το φάντασμα της Τζην.
Έγινε συγγραφέας προκλητικών, ριζοσπαστικών και δημοφιλών αστυνομικών μυθιστορημάτων. Προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή τη μητέρα του μέσα από τα βιβλία του. Δεν τα κατάφερε. Σταμάτησε να τρέχει μακριά της και έγραψε αυτό το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα.
Τα σκοτάδια μου είναι η ιστορία της Τζην και του Τζέημς Ελλρόυ -από το 1958, πίσω στο παρελθόν και μέχρι το σήμερα. Είναι η ιστορία ενός παιδιού που περνάει μια επώδυνη εφηβεία και ενηλικιώνεται ως συγγραφέας στοιχειωμένος από το έγκλημα. Είναι η ιστορία ενός καταπληκτικού ντετέκτιβ του Τμήματος των Ανθρωποκτονιών και της έρευ­νας που αυτός και ο Τζέημς Ελλρόυ ξεκίνησαν για να βρουν τον δολο­φόνο της Τζην Ελλρόυ. Τα σκοτάδια μου είναι μια αυτοβιογραφία χωρίς φόβο, ένα εν εξελίξει ρεπορτάζ. Είναι, αν μη τι άλλο, μια πραγματεία για τα τριανταοκτώ χρόνια αμερικάνικου εγκλήματος, για τις κατά συρροή, ασταμάτητες δολοφονίες γυναικών. Είναι ή διαδρομή του ίδιου του Ελλρόυ στις πιο τρομακτικές αναμνήσεις του. Το βιβλίο βραβεύτηκε ως το «Βιβλίο της Χρονιάς» από τούς Times της Νέας Υόρκης.

Το υλικό καίει υπό την πίεση του ρυθ­μού, τις εκτινάξεις της πρόζας, την ηδονιστική πλεονεξία του βλέμματος, την καταναγκαστική συσσώρευση και ακρίβεια των λεπτομερειών.
- Le Monde


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο ΤΖΕΗΜΣ ΕΛΛΡΟΫ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1948. Ή «Τετραλογία του Λος Άντζελες» -Η Μαύρη Ντάλια, Το Μεγάλο Πουθενά, Λος Άντζελες Εμπιστευ­τικό, Λευκή Τζαζ- τον καθιέρωσε διεθνώς ως τη με­γαλύτερη φωνή στο νουάρ μυθιστόρημα. Όλα του τα βιβλία εγκωμιάστηκαν και δια­κρίθηκαν όταν κυκλοφόρησαν. Το μυθιστό­ρημα Αμερικανικό ταμπλόιντ, πρώτο μέρος της Τριλογίας του Αμερικανικού Υποκό­σμου, επιλέχθηκε από το περιοδικό Time ως το Μυθιστόρημα της Χρονιάς για το 1995. Το μυθιστόρημα αυτό διαδραματιζό­ταν στα χρόνια 1958-1963, τελειώνοντας με τη δολοφονία του Τζων Κέννεντυ. Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της Τριλογίας, το Αμερικανικό ταξίδι θανάτου το 2001, που διαδραματιζόταν στα χρόνια 1963-1968, τελειώνοντας με τις δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και του Μπόμπ Κέννεντυ. Με το Αίμα δεν σταματάει ποτέ, που κρίθηκε Βιβλίο της Χρονιάς για το 2009 στις ΗΠΑ, ολοκληρώνεται η σύγχρονη εποποιία της Αμερικής αυτών των χρόνων.

Στις Εκδόσεις Άγρα έχουν εκδοθεί και τα δύο βιβλία της «Τριλογίας του Λόυντ Χόπκινς» Ο νυχτερινός ταξιδιώτης και Ο λόφος των αυτοκτονιών καθώς και ο τόμος με τις ιστορίες εγκλήματος στο Λος Άντζελες Εγκλήματα κατά συρροήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου