Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου | Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ του Henri Cartier-Bresson

HENRI CARTIER-BRESSON


H ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ
ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Μετάφραση: Σοφία Διονυσοπούλου
Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Νοέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων : 32, Τιμή : 8,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-325-855-1Ένα από τα σημαντικότερα δοκίμια που γράφτηκαν ποτέ για τη φωτογραφία, από έναν από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του 20ού αιώνα.

«Η φωτογραφία είναι για μένα η αναγνώριση μέσα στην ίδια την πραγματικότητα ενός ρυθμού επιφανειών, γραμμών ή αξιών∙ το μάτι αποσπά το θέμα κι η μηχανή δεν έχει παρά να κάνει τη δουλειά της, να αποτυπώσει στο φιλμ την απόφαση του ματιού. Μια φωτογραφία βλέπεται στο σύνολό της, με μια ματιά, σαν πίνακας∙ η σύνθεση είναι μια συγχρονισμένη συμμαχία, ο οργανικός συντονισμός κάποιων ορατών στοιχείων. Δεν συνθέτουμε δίχως λόγο, χρειάζεται μια αναγκαιότητα, και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη μορφή από το περιεχόμενο. Στη φωτογραφία υπάρχει μια καινούργια πλαστική, έργο των στιγμιαίων γραμμών∙ δουλεύουμε με την κίνηση, μ’ ένα είδος προαισθήματος της ζωής, και η φωτογραφία οφείλει να αγγίζει μέσω της κίνησης την εκφραστική ισορροπία.»

Μετά την πρώτη του έκδοση στη σειρά των «Φυλλαδίων» της Άγρας, το κείμενο επανεκδίδεται στη νέα σειρά του «Άτακτου Λαγού».
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου