Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Δελτίο Τύπου | Ρωμανού του Μελωδού ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Σχόλια και ερμηνεία: Χαράλαμπος Μπακιρτζής)




ΡΩΜΑΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΟΥ

ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούνιος 2024
Αριθμός σελίδων : 96 + 8σελ. εικονογραφικό ένθετο
Τιμή : 13,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-645-2



Ο YΜΝΟΣ ΣΤOΝ AΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του Ρωμανού Μελωδού, μολονότι αναφέρεται στο μαρτύριο του αγίου Δημητρίου, στόχο του έχει την απαλλαγή μερίδας των Θεσσαλονικέων από την κακοδοξία του Μανιχαϊσμού και την παραμονή στο Ορθόδοξο δόγμα. Ο Ρωμανός, έχοντας ως πρότυπο τα Πάθη του Χριστού, μετέτρεψε με ποιητικό τρόπο τον άγιο Δημήτριο από «κωνσταντίνειο» μάρτυρα σε «ιουστινιάνειο» ομολογητή, καθιερώνοντας τον εντολέα αυτής της μετατροπής και μέντορά του Ιουστινιανό Α' (527-565) σε δεύτερο κτήτορα της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου.
Στο βιβλίο αναλύονται με φιλολογικό και λογοτεχνικό τρόπο ποιητικές εκφράσεις του Ρωμανού, ως και η έξοχη ικανότητά του να αποδίδει ψυχογραφικά χαρακτήρες και ιστορικά πρόσωπα και να περιγράφει με δραματικό και θεατρικό τρόπο καταστάσεις. Επισημαίνονται επίσης παραστάσεις που είδε και τοπογραφικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης που γνώριζε ο Ρωμανός.
Η αρχαιολογική, τοπογραφική και λογοτεχνική προσέγγιση του Ύμνου ελέγχει ως μονομερή τη φιλολογική αμφισβήτηση της γνησιότητάς του ως έργου του. Παρ’ όλ’ αυτά, τοιχογραφία που ο χρόνος διέσωσε σε βυζαντινό ναό της Θεσσαλονίκης απεικονίζει απερίφραστα την πανηγυρική εκφώνηση του Ύμνου από άμβωνος μέσα στη βασιλική του Αγίου Δημητρίου από τον ίδιο τον Ρωμανό το 534 και εντάσσει οριστικά τον Ύμνο στο corpus των διασωθέντων κοντακίων του.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως επιμελητής και έφορος αρχαιοτήτων της Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και Καβάλας. Διετέλεσε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στη Λευκωσία, διευθυντής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας (Κύπρος), από το 2023 πρόεδρος ΔΣ του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη). Ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Αρχαιολογίας και είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.



EIKONA ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
Ο Ρωμανός ο Μελωδός επί άμβωνος
ψάλλει τον Ύμνο του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου
εντός της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου
(τοιχογραφία στο ναΐδριο Σωτήρος Χριστού, 14ος αι., στη Θεσσαλονίκη ).



ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου