Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Δελτίο Τύπου | ΝΥΧΤΩΔΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ του Roberto Bolaño


ROBERTO BOLAÑO


ΝΥΧΤΩΔΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣΜετάφραση και επιμύθιο : 
ΚΡΙΤΩΝ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούλιος 2023
Αριθμός σελίδων : 192, Τιμή : 16,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-595-0Η Νυχτωδία της Χιλής θέτει στο προσκήνιο τον Χιλιανό Σεμπαστιάν Ουρούτια Λακρουά, ιερέα και κριτικό λογοτεχνίας, μέλος του Opus Dei και μέτριο ποιητή, ο οποίος, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας αγωνίας, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις κατηγορίες που ακούει και οι οποίες πιθανώς είναι μια τελευταία εκδήλωση της συνείδησής του πριν απ’ το θάνατό του.

Καθώς η ιστορία πλησιάζει στο τώρα, ο ιερέας διολισθαίνει στην κόλαση, χωρίς να χάνει καθόλου τη μεγαλομανία ή την τύφλωσή του, που φτάνουν στο αποκορύφωμά τους όταν δέχεται να παραδώσει μαθήματα μαρξισμού στον Πινοτσέ και συμμετέχει σε πάρτυ στο σπίτι της Μαρίας Κανάλες, της οποίας ο Βορειοαμερικανός σύζυγος βασανίζει στο υπόγειο του αχανούς σπιτιού τους αντιπάλους της δικτατορίας (δυστυχώς, πρόκειται για πραγματικά γεγονότα…).

Το πορτραίτο τελειώνει τότε, γελοίο και τρομακτικό, και ο πρωταγωνιστής έρχεται τελικά αντιμέτωπος με τη «σκατοκαταιγίδα», την προσωπική του Αποκάλυψη. Σε αυτό το μυθιστόρημα, που αναμειγνύει το όραμα με το γκροτέσκο, ο συγγραφέας ρίχνει φως σε μισό αιώνα χιλιανής ιστορίας και ξαναθέτει ένα από τα ερωτήματα που τον στοιχειώνουν: Τί μπορεί να κάνει η λογοτεχνία μπροστά στο σκοτάδι ;

Ο Μπολάνιο έχει γίνει εξαιρετικός συγγραφέας – το πιο λαμπρό αστέρι στο σύγχρονο λατινοαμερικανικό στερέωμα… Ο πρωταγωνιστής βρίσκεται μπλεγμένος στη φρικτή αλήθεια της Χιλής, με τα βασανιστήρια ως την πιο αδίστακτη εκδήλωσή της… Η κατάληξη του μονολόγου είναι συντριπτική…«Πάνω απ’ όλα ο Μπολάνιο είναι υπέροχος αφηγητής.»

El Pais

«Η Νυχτωδία της Χιλής είναι ένα ριζοσπαστικό και άβολο βιβλίο για το παρελθόν…
Μυθιστόρημα μεγάλης δύναμης, παραδίδει μαθήματα για τη διαφορά ανάμεσα στη νουβέλα και στις άλλες αφηγηματικές φόρμες. Και τί μάθημα είναι το ίδιο !»

Lateral


«Οι χαρακτηρισμοί του Μπολάνιο είναι σχολαστικά ακριβείς και ψυχολογικά πολύπλοκοι. Η Νυχτωδία της Χιλής είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα για τους στόχους της νέας γενιάς Νοτιοαμερικανών συγγραφέων που με πείσμα ενσωματώνουν στοιχεία της λαϊκής μυθοπλασίας στην υψηλή λογοτεχνία».

El Cultural


«Με τη Νυχτωδία της Χιλής ο Μπολάνιο δημιουργεί ένα πραγματικό αριστούργημα, ένα από τα βιβλία κλειδιά της σύγχρονης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας».

La Vanguardia


«Ακόμα μια φορά ο Μπολάνιο μας εκπλήσσει με το βιβλίο του, τη Νυχτωδία της Χιλής, όπου υφέρπει πάντα ο τρόμος της δικτατορίας του Πινοτσέ… Η ειρωνεία που χαρακτηρίζει το ύφος του είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της ευρύτητας του κειμένου του… Ορισμένες από τις ιστορίες προκαλούν ανατριχίλα».

–El Correo


ΕΡΓΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
MICHAEL SOWA
Seemannοlos, λεπτομέρεια, 1988. Ιδιωτική συλλογή,
Φραγκφούρτη. ©VEGAD, Βαρκελώνη, 2000.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΛΑΝΙΟ (1953-2003), Χιλιανός μυθιστοριογράφος και ποιητής, έγραψε διηγήματα : Τηλεφωνήματα (Άγρα, 2009), Πουτάνες φόνισσες (Άγρα, 2008), Ημερολόγιο μπαρ (Άγρα, 2022), Ο αφόρητος γκάουτσο (Άγρα, ετοιμάζεται)・ μυθιστορήματα : Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς (σε συνεργασία με τον A.G. Porta), Το παγοδρόμιο (Άγρα, 2016), Η ναζιστική λογοτεχνία στην Αμερική (Άγρα, 2014), Μακρινό αστέρι, Οι άγριοι ντετέκτιβ, Φυλαχτό (Άγρα, 2013), 2666 (Άγρα, 2011), Το Τρίτο Ράιχ (Άγρα, 2013), Λούμπεν μυθιστορηματάκι (Άγρα, 2018), Το πνεύμα της επιστημονικής φαντασίας (Άγρα, 2018), Νυχτωδία της Χιλής (Άγρα, 2023), νουβέλες: Μνήματα καουμπόυδων (Άγρα, 2020), ποίηση: Reinventar el amor, La Universidad Desconocida, Los perros romanticos, El ultimo salvaje και Tres,  αλλά και δοκιμιακά βιβλία με κριτικές και δοκίμια για τη λογοτεχνία (Entre parentesis). Καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ισπανόφωνους λογοτέχνες. Έζησε τη ζωή ενός καλλιτέχνη, αντιμέτωπος συνεχώς με τις αντιξοότητες της ύπαρξης και την αδιάκοπη δημιουργία, που ήταν γι’ αυτόν ερέθισμα και πρόκληση, κατά τον τρόπο των ντανταϊστών ή των καταστασιακών, που τόσο αγαπούσε.

ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΛΑΝΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου