Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Δελτίο Τύπου | ΤΟ ΧΑΔΙ του Αλέξανδρου Στεφανίδη [ Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2014 - Νέα έκδοση, επαυξημένη με τρία νέα διηγήματα ]
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

ΤΟ ΧΑΔΙ ΕΙΔΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2014

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΕ ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑΕκδόσεις ΑΓΡΑ, Μάρτιος 2023
Α’ έκδοση: Νοέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων : 96, Τιμή : 10,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-586-8
Θυμήθηκε την τελευταία φορά που ένιωσε τη ζεστασιά της στο σώμα του. Ήταν έξι χρονών και βρίσκονταν σε μια συγγενική επίσκεψη. Τον είχε όρθιο στην αγκαλιά της, ανάμεσα στα πόδια της, με την πλάτη γυρισμένη, και του δάγκωσε χαδιάρικα το αυτί. Ένιωσε την υγρασία των χειλιών της να τον πλημμυρίζει. Χρόνια κρατούσε ζωντανή τη μνήμη από το υγρό χάδι της.


ΤΟ ΧΑΔΙ, ως διαρκής έλλειψη και αναζήτηση, διατρέχει το βιβλίο, το οποίο συντίθεται από δώδεκα διηγήματα, σπαράγματα ζωής της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του αφηγητή, σε κάποιο ορφανοτροφείο της Αθήνας.

« Το Χάδι ως προς τη γραφή είναι η επιτομή της απλότητας, μιας απλότητας εξαιρετικά πολύπλοκης και βαθιάς. Πρόκειται για διηγήματα οριακής οικονομίας και φειδωλής δραματικότητας, ούτε μια στιγμή δεν βοά ο σπαραγμός· γεμάτα νύξεις και υπαινιγμούς, ένα φανερώνεται, χίλια υπονοούνται. Στην περίπτωση του Αλέξανδρου Στεφανίδη, ο νόστιμος καρπός του μεγάλου κακού είναι αυτά τα διηγήματα. Για να θυμηθούμε και τον Διονύσιο Σολωμό, “ Το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιόμισ’ άνθη ”».

–ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1962 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός») και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μ.Π.Σ. «Δημιουργική Γραφή» του ίδιου Πανεπιστημίου.

Εργάζεται στον Δήμο Νίκαιας–Αγ. Ι. Ρέντη ως υπεύθυν ος προγράμματος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και προϊστάμενος του τμήματος Καλλιτεχνικών Επιμορφωτικών Δομών και Δια Βίου Μάθησης.

Το πρώτο βιβλίο του, Το χάδι (Άγρα, 2013), τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου