Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Δελτίο Τύπου | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΜΟΡΡΙΣΟΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΖΟΫΣ • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΠΑΡ των Roberto Bolaño και A.G. Porta

 

ROBERTO BOLAÑO – A. G. PORTA


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΑΘΗΤΗ
ΤΟΥ ΜΟΡΡΙΣΟΝ
ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΖΟΫΣ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΠΑΡ


Επίμετρο: A.G. PORTA

Μετάφραση : ΚΡΙΤΩΝ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούλιος 2022
Αριθμός σελίδων : 240, Τιμή : 16,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-518-9«Έλεγα, σε όποιον ήταν πρόθυμος να με ακούσει, ότι δεν περίμενα τίποτα, κι αυτός ήταν ένας τρόπος να κρύβω ότι περίμενα σχεδόν τα πάντα, κάτι που με τη σειρά του μ’έκανε να ζω στη φρίκη και στο έγκλημα».

Στον Ανχελ Ρος αρέσει ο κίνδυνος, ο Τζόυς και ο Τζιμ Μόρρισον. Ένα καλοκαίρι στη Βαρκελώνη, αυτός ο νέος, που θέλει να γίνει συγγραφέας, γνωρίζεται με την Άννα, μια εκκεντρική Νοτιοαμερικανή, και την ακολουθεί σαν ίσκιος της στα πιο σκοτεινά άκρα ή εκεί που τη σέρνει η τρέλα, παγιδευμένος ανάμεσα στη μουσική και την ψυχεδέλεια που τον συνεπαίρνουν και στην ηρεμία της λογικής σκέψης : ανάμεσα στον Τζιμ Μόρρισον και στον Τζέημς Τζόυς.

Στις αυτοκτονικές του περιπλανήσεις, αυτό το ζευγάρι που ζει στο χείλος του γκρεμού θα αγαπηθεί, θα χαθεί, θα παίξει με τη ζωή του και με τη ζωή των άλλων, θα τρομοκρατήσει και θα σφαγιάσει με παραλογισμό, κυνηγώντας τον πιο απίθανο στόχο.

Πώς θα τα καταφέρει η Άννα να γλιτώσει από την καταβύθιση στο έγκλημα; Κι ο Άνχελ θα καταφέρει να γράψει το τζοϋσιανό του μυθιστόρημα ενώ ακούει τις τελευταίες νότες από το The End του Τζιμ Μόρρισον ;

Οι Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς είναι το οραματικό ημερολόγιο ενός νεαρού ήρωα-αντιήρωα. Αντιστρέφουν και αναθεωρούν το τυπικό λογοτεχνικό πλαίσιο που αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία μιας περιπέτειας σαν αυτή της Μπόννυ και του Κλάυντ, για παράδειγμα, ή για το σπουδαίο έργο του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ Με κομμένη την ανάσα.

Γραμμένο με τέσσερα χέρια στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στο μυθιστόρημα αυτό ο Ρομπέρτο Μπολάνιο και ο Α. Γκ. Πόρτα ένωσαν το ταλέντο τους για να φτιάξουν μαζί μια pulp ιστορία στην οποία, με μαγικό τρόπο –τον μαγικό τρόπο της λογοτεχνίας– ο αναγνώστης δεν βρίσκει ρωγμές, δεν αντιλαμβάνεται καμία παραφωνία και που προοικονομεί αυτό στο οποίο θα βασιστεί ένα μέρος του μετέπειτα έργου τους : το παιχνίδι της πολυμάθειας, της μαυρίλας, της οργής, του χιούμορ και της μελαγχολίας.

Η έκδοση συμπληρώνεται από το Ημερολόγιο μπαρ και ένα κείμενο του Α. Γκ. Πόρτα, στο οποίο αφηγείται, πάνω από τριάντα χρόνια αργότερα, την εμπειρία τού να γράφεται με τέσσερα χέρια ένα βιβλίο με τον Ρομπέρτο Μπολάνιο.

 

ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
Ο Τζόυς, ο Μπολάνιο, ο Πόρτα και ο Μόρρισον ποζάρουν για τον Τύπο.
Κολλάζ της Núria Martí και του Walter Guimaraes (1984). Αρχείο του Α. G. Porta.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΛΑΝΙΟ (1953-2003), Χιλιανός μυθιστοριογράφος και ποιητής, έγραψε διηγήματα : Τηλεφωνήματα (Άγρα, 2009), Πουτάνες φόνισσες (Άγρα, 2008), Ημερολόγιο μπαρ (Άγρα, 2022), Ο αφόρητος γκάουτσο (Άγρα, ετοιμάζεται)・ μυθιστορήματα : Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς (σε συνεργασία με τον A.G. Porta), Το παγοδρόμιο (Άγρα, 2016), Η ναζιστική λογοτεχνία στην Αμερική (Άγρα, 2014), Μακρινό αστέρι, Οι άγριοι ντετέκτιβ, Φυλαχτό (Άγρα, 2013), 2666 (Άγρα, 2011), Το Τρίτο Ράιχ (Άγρα, 2013), Λούμπεν μυθιστορηματάκι (Άγρα, 2018), Το πνεύμα της επιστημονικής φαντασίας (Άγρα, 2018), Νυχτερινό στη Χιλή ( Άγρα, ετοιμάζεται)・νουβέλες : Μνήματα καουμπόυδων (Άγρα, 2020)・ ποίηση : Reinventar el amor, La Universidad Desconocida, Los perros romanticos, El ultimo salvaje και Tres・ αλλά και δοκιμιακά βιβλία με κριτικές και δοκίμια για τη λογοτεχνία (Entre parentesis). Καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ισπανόφωνους λογοτέχνες. Έζησε τη ζωή ενός καλλιτέχνη, αντιμέτωπος συνεχώς με τις αντιξοότητες της ύπαρξης και την αδιάκοπη δημιουργία, που ήταν γι’ αυτόν ερέθισμα και πρόκληση, κατά τον τρόπο των ντανταϊστών ή των καταστασιακών, που τόσο αγαπούσε.

Ο ΑΝΤΟΝΙ ΓΚΑΡΘΙΑ ΠΟΡΤΑ ( Βαρκελώνη, 1954 ) έχει γράψει τις Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς (1984) και το Ημερολόγιο μπαρ (2006) μαζί με τον Ρομπέρτο Μπολάνιο. Επίσης, έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα Braudel por Braudel (1999), El peso del aire (2001), Singapur (2003), Concierto del No Mundo (2005), Geographιa del tiempo (2008), Otra vida en la maleta (2012, με τον Gregorio Casamayor ), Las dimensiones finitas (2015), Hormigas salvajes y suicidas (2017), PatchWord (2019, με τον Gregorio Casamayor και τον Francisco Imbernοn) και το Me llamo Vila-Matas, como todo el mundo (2019).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου