Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Δελτίο Τύπου | Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ 112 ΚΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ. ΜΑΓΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Έπεσεν ηρωικώς μαχόμενος την 
12ην Αυγούστου 1921 και ώρα 14.10’

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ 112 ΚΑΡΤΕΣ
ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ. ΜΑΓΝΗ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ : ΑΚΥΛΑ ΜΗΛΛΑ

Α’ έκδοση 1983 – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ
Επανακυκλοφορία Ιούνιος 2022
Αριθμός σελίδων : 136, Τιμή : 15,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-545-5


Με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, οι Εκδόσεις Άγρα ξαναπροτείνουν την έκδοση του 1983 με την αλληλογραφία σε 112 καρτ-ποστάλ του Κωνσταντινουπολίτη εθελοντή στρατιώτη Γεωργίου Μ. Μάγνη, από το αρχείο του Ακύλα Μήλλα.

ένα «ιστορικο μυθιστορημα» σε καρτ-ποσταλ

Το βιβλίο Έπεσεν ηρωικώς μαχόμενος τη 12ην Αυγούστου 1921 και ώρα 14.10’ περιέχει την αλληλογραφία σε 112 έγχρωμες και μαυρόασπρες καρτ-ποστάλ κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία του Κωνσταντινουπολίτη στρατιώτη Γεωργίου Μ. Μάγνη με την οικογένειά του. Η αλληλογραφία αρχίζει στη Χαλκίδα, όπου εκπαιδεύεται ο Μάγνης, και λήγει με την τελευταία κάρτα ενός αδελφικού του φίλου λοχία που αναγγέλει το θάνατό του, στις αρχές της μάχης του Σαγγάριου.

Ο Μάγνης στέλνει κάρτες απ' όπου προελαύνει ο ελληνικός στρατός. Οι κάρτες που διαλέγει είναι φωτογραφίες από τα μέρη που περνάει (Χαλκίδα, Μαγνησία, Μπαλίκεσερ, Πάνορμος, Ραιδεστός, Κούλα, Ουσάκ, Σμύρνη), χρωμολιθογραφίες και ευχετήριες κάρτες που στέλνει στη μικρή αδελφή του και στη γιαγιά του, σκηνές από πολεμικές επιχειρήσεις και τελετές μετά τις πρώτες νίκες, πόζες δικές του και συστρατιωτών του.

Όλα τα πρόσωπα της τραγικής αυτής ιστορίας εικονίζονται στις φωτογραφίες της αλληλογραφίας : ο Μάγνης, η μητέρα του, ο πατέρας του, ο αδελφός του και η αδελφή του, οι θείοι του, καθώς και ο φίλος του λοχίας.

Η φθορά που προκαλεί ο πόλεμος φαίνεται καθαρά ανάμεσα στη φωτογραφία του Μάγνη μόλις έχει στρατευθεί εθελοντής και σε εκείνη ενάμιση χρόνο μετά, όταν έχει ζήσει τον πόλεμο και τις τραγικές συνέπειές του.

Το βιβλίο διαβάζεται σαν εικονογραφικό μυθιστόρημα με τους πρωταγωνιστές και τους δευτεραγωνιστές του.


Οι καρτ-ποστάλ του Μάγνη, μαζί με τις κάρτες που του έστειλαν οι δικοί του, βρέθηκαν το 1972 στο Γηροκομείο της Πόλης, όπου τις είχε φυλάξει μέχρι τα τελευταία της η αδελφή του.      

 

Εξώφυλλο: Γιώργος Χατζημιχάλης, 1983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου