Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου | ΝΑΔΑ του Jean-Patrick Manchette


JEAN-PATRICK MANCHETTE

ΝΑΔΑ




Εισαγωγή: LUCY SANTE
Μετάφραση : ΔΑΦΝΗ ΚΙΟΥΣΗ



Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2021
Αριθμός σελίδων : 272, Τιμή : 13,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-530-1




Ο Τρεφαί ανασήκωσε τους ώμους. Τα ποτήρια γέμισαν.

–Η διαφορά, είπε ο Μπουεναβεντούρα, είναι ότι ο Επωλάρ βρίσκεται εδώ μαζί μας επειδή δεν πιστεύει πια στην επανάσταση, ενώ εμείς βρισκόμαστε εδώ μαζί του επειδή πιστεύουμε. Ο Επωλάρ ενεργεί από απελπισία.

 

Ο Μανσέτ κατέγραψε στο ημερολόγιο του ότι στις 7 Μαΐου καθώς ολοκλήρωνε το χειρόγραφο, η γυναίκα Μελισσά έκανε την παρατήρηση πως οι χαρακτήρες του μπορεί να εκληφθούν ως «θετικά πρότυπα», πράγμα στο οποίο απάντησε : «Πολιτικά είναι δημόσιος κίνδυνος, πραγματική καταστροφή για το επαναστατικό κίνημα. Η κατάπτωση της ακροαριστεράς μέσα στην τρομοκρατία είναι η καταβύθιση της επανάστασης μέσα στο θέαμα».


H έξαψη του 1968 έχει σβήσει προ πολλού και η βαριά ομίχλη του 1970 έχει εγκατασταθεί για τα καλά. Στο Παρίσι, ωστόσο, η ομάδα «Νάδα» εξακολουθεί να διατηρεί μαχητικό δεσμό με τα επαναστατικά της όνειρα. Συνδέοντας έναν αναρχικό που τον ορφάνεψε ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, έναν βετεράνο ελευθεριακό κομμουνιστή της Γαλλικής Αντίστασης, έναν απογοητευμένο καθηγητή φιλοσοφίας σε λύκειο, έναν συνεσταλμένο σερβιτόρο, έναν ανίατο αλκοολικό και μια ασυμβίβαστη νεαρή γυναίκα με σπίτι στην εξοχή, η ομάδα «Νάδα» σχεδιάζει να απαγάγει τον Αμερικανό πρέσβη και απευθύνει προσκλητήριο στα όπλα.

Τί θα μπορούσε να πάει στραβά;



« Μια γραφή τόσο σκοτεινή που προσδίδει νέο νόημα στη λέξη νουάρ ».

– FREDERICK MÉZIÈS


« Μετά τον Μανσέτ, το αστυνομικό μυθιστόρημα στη Γαλλία φέρει μια σφραγίδα 
κι έναν τόνο που το μετέτρεψε σε εισβολή στο καθημερινό, 
σε επιθετική έφοδο στους τύπους, σε βίαιη επανάσταση μέσα σ’ ένα λογοτεχνικό είδος έως τότε ένοχο για εφησυχασμό, αλλά πλέον απροσδόκητα ανατριχιαστικό. 
Και το Νάδα είναι αναμφισβήτητα το αριστούργημα του Μανσέτ ».

–PACO IGNACIO TAIBO II


«Tο είδος της βίας στην οποία ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ
είχε ροπή είναι το είδος εκείνο που ξεσπάει πάνω σε μια συμβιβασμένη ειρήνη
σαν εισβολή με βομβαρδιστικό, κι όμως ξετυλίγεται με μια σχεδόν χορογραφημένη ευκινησία.
Ο Μανσέτ ήταν συγγραφέας του επείγοντος και του δαιμόνιου, της οικονομίας και της λακωνικής ψυχραιμίας, 
και η αφηγηματικότητά του αγγίζει τη μορφή του ανακοινωθέντος».

–Los Angeles Review οf Books



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΖΑΝ-ΠΑΤΡΙΚ ΜΑΝΣΕΤ (1942 -1995 ) θεωρείται ο επιφανέστερος συγγραφέας του νεο-πολάρ, του νέου γαλλικού αστυνομικού μυθιστορήματος, που εισήγαγε το στοιχείο της πολιτικής και τους εξωκοινοβουλευτικούς προβληματισμούς του Μάη του ’68 στο είδος. Ο Μανσέτ έγραψε το Μελαγχολικό κομμάτι της Δυτικής Ακτής, ένα από τα καλύτερα βιβλία του, το 1976, και τη Μοιραία το 1977 (Άγρα, 2006). Μετά το αριστούργημά του Η πρηνής θέση του σκοπευτή (1981 – Άγρα, 1998) σταμάτησε απότομα την εκρηκτική πορεία του στο γαλλικό αστυνομικό μυθιστόρημα, την οποία είχε αρχίσει το 1971 με ρυθμό ένα βιβλίο το χρόνο. Μετά θάνατον (1996) κυκλοφόρησε και η Πριγκίπισσα του αίματος (Άγρα, 2002). Τοποθέτησε στον πυρήνα του έργου του το χάος του κόσμου και την τρέλα των ανθρώπων, με αντιήρωες χαμένους σε μια κοινωνία της υπεραφθονίας, που αντιμετωπίζεται τελικά ως μια κοινωνία άδεια.

Μέγας στυλίστας –τα βιβλία του επαινέθηκαν από πολλούς συγγραφείς όπως ο Τζ. Ελλρόυ, ο Τζ. Τσάρυν, ο Π. Ι. Τάιμπο, ο Ζ. Εσενόζ μεταξύ άλλων–, χρησιμοποιεί ένα μίνιμαλ, αποστασιοποιημένο ύφος. Ήταν παθιασμένος με την τζαζ, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία. Μπόρεσε, ως πρόδρομος, να βρει τον τόνο των μεγάλων νουάρ μυθιστορημάτων όπου ανακατεύεται η περιπέτεια με την κοινωνική κριτική και την αποτύπωση της καθημερινής ζωής. Μετέφρασε στα γαλλικά Αμερικανούς συγγραφείς αστυνομικών, όπως ο D. Westlake και ο Ross Thomas. Πολλά από τα βιβλία του έγιναν ταινίες.


ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΖΑΝ-ΠΑΤΡΙΚ ΜΑΝΣΕΤ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου