Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Δελτίο Τύπου | ΣΚΥΦΤΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝΕ του Γιάννη ΑτζακάΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΖΑΚΑΣ

ΣΚΥΦΤΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝΕ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑΕκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούλιος 2021
Αριθμός σελίδων : 192, Τιμή : 14,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-502-8
Κυκλοφόρησε η νέα συλλογή επτά εκτενών διηγημάτων του Γιάννη Ατζακά.


Πώς θα ζήσουμε με μια κατάμαυρη σκιά στη θύμηση επάνω ;
Πλήθος ενέδρες της ζωής παραμονεύουν την πτώση σου.

Από το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη Σκυφτοί περάσανε


AΡΚΕΙ ΜΙA ΜΙΚΡH ΡΩΓΜH και, όπως το πιο ακριβό αλάβαστρο, οι καρδιές ραγίζουν, τα σώματα διαλύονται και σέρνονται σαν σκυφτές σκιές, σαν ένας αόρατος θίασος, που οι μοιραίοι του ήρωες ψιθυρίζουν τα λιγοστά τους λόγια και αποσύρονται στη σιωπή.


Παρασκευάς : Η φωνή μου δεν βγαίνει, δεν ακούγεται, σαν ένα μουσικό όργανο που του έσπασαν τις χορδές, κι από τον έξω κόσμο μόνον ένα ασταμάτητο βουητό, σαν φτεροκόπημα από μακρινό μελίσσι, φτάνει στ’ αυτιά μου.

Φανούρης : Είμαι γητευτής φιδιών κι αυτός που με το ξόρκι του μπορεί να δένει ακόμη και τα όρνεα του ουρανού.

Αργυρός : Στου πιοτού τη ζάλη μουρμούριζα κάποια ασυνάρτητα λόγια, μπερδεμένα με κομμάτια από παλιούς δραματικούς μου ρόλους.

Ιάκωβος : Είχα φτάσει στο οροπέδιο της ζωής μου, χωρίς να έχω ποτέ αγγίξει καμιά κορφή, χωρίς ένα πέταγμα, ούτε ένα μικρό φτερούγισμα, μια ζήση τραχιά σαν πέτρα, όπως το ηπειρώτικο οροπέδιο, όπου γεννήθηκα.

Σπύρος : Είμαι « ο άρχοντας των τειχών ». Το ταπεινό παράπηγμα, όπου μεγάλωσα, το γαντζωμένο στο ανατολικό τείχος της πόλης, ήταν η δική μου βυζαντινή αυλίτσα.

Αστέριος : Αναρωτιόμουν πώς ξέφυγα από την τυραννική επικράτεια της μητέρας, πώς βγήκα από τη βαριά σκιά του πατέρα, πώς πέταξα σαν πουλί μέσα από κείνες τις φοβερές εφηβικές συμπληγάδες και έφτασα σ’ αυτό το ειρηνικό και γλυκό λυκόφως της ζωής μου.

Μωρίς : Πέρασα μια ζωή προσπαθώντας να ξεχάσω, να γίνω ο άνθρωπος που υπήρξα κάποτε. Δεν τα κατάφερα. Έμεινα για πάντα ο αριθμός που είχε χαράξει στο δέρμα μου το θηρίο.

 
ΕΡΓΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΖΑΚΑΣ γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 εργάστηκε στην ιδιωτική και τη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Τα έργα του Διπλωμένα φτερά ( 2007), Θολός βυθός ( 2008) και Φως της Φονιάς (2013) αποτελούν τριλογία. Δημοσίευσε επίσης την πολιτική νουβέλα Κάτω από τις οπλές ( 2010 ), τη συλλογή διηγημάτων Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη (2015) και τη νουβέλα Η σπηλιά (2018).
Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Άγρα.
Ο Θολός βυθός τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2009.

 

ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΤΖΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 

1 σχόλιο: