Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ανατυπώσεις έξι σπουδαίων τίτλων πεζογραφίας και ποίησης από τις Εκδόσεις Άγρα

 Ανατυπώθηκαν και ξανακυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Άγρα
πέντε σπουδαίοι τίτλοι της διεθνούς πεζογραφίας:

ΒΕΡΟΛΙΝΕΖΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ του Γιόζεφ Ροτ
Η ΚΡΥΠΤΗ ΤΩΝ ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΩΝ του Γιόζεφ Ροτ
Η ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ του Leonid Andreyev
ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΙ του Ivan Turgenev
ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΦΟΝΙΣΣΕΣ του Roberto Bolaño

καθώς και η βραβευμένη ποιητική συλλογή
ΡΗΜΑΤΑ του Παντελή Μπουκάλα 
[ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ 2010 ]
JOSEPH ROTH

ΒΕΡΟΛΙΝΕΖΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1920-1933

Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2016
ISBN : 978-960-505-218-8
Σελ.: 288, Τιμή: 16,00 ΕυρώΚόκκινα τούβλα. Η απελπιστική ομοιομορφία αυστηρότητας και σταθερότητας, που σ' αυτήν τη χώρα αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα κυβερνητικών κτιρίων, νοσοκομείων, φυλακών, σχολείων, ταχυδρομείων και εκκλησιών. Μάταια πασχίζει ένας κήπος μ' όλη τη φθινοπωρινή πολύχρωμη δόξα των δέντρων του να χαρίσει μια πινελιά καλαισθησίας στο κρατικό πρόσωπο του ιδρύματος. Το Άσυλο επιμένει: κόκκινα τούβλα, κυβερνητικό κτίριο, μοιάζει σαν να 'ναι με το ζόρι βαλμένο μέσα στη φύση. [...] Οι διάδρομοι είναι γυμνοί, ασβεστωμένοι, υπηρεσιακοί. Ο προϊστάμενος επόπτης είναι ένας ψηλός, ξανθός, καλοσυνάτος άνθρωπος που καταλαβαίνει πολλά επειδή έχει δει πολλά. Γενικά, οι υπάλληλοι εδώ φοράνε ανθρωπιά κάτω από τη στολή τους. Όποιος ελέγχει καθημερινά την αθλιότητα, μαθαίνει να συγχωρεί την αμαρτία. Όλοι κρατικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να υπηρετούν έναν μήνα στο Άσυλο των Αστέγων. Για να εκπαιδεύονται στην αγάπη. [...]JOSEPH ROTH

Η ΚΡΥΠΤΗ ΤΩΝ ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΩΝ

Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2014
ISBN : 978-960-505-150-1
Σελ.: 264, Τιμή: 15,50 Ευρώ«Είναι τρελοί αυτοί οι Σλοβένοι» είπε ο νεαρός Φέστετιτς. «Παράξενοι άνθρωποι. Οι Ούγγροι καταπατούν ακόμη και τα στοιχειωδέστερα εθνικά τους δικαιώματα, εκείνοι αντιστέκονται, πότε πότε φτάνουν ακόμα και στην εξέγερση, ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνουν. Αλλά νά που γιορτάζουν τα γενέθλια του Βασιλέα».

«Σ’ αυτή τη Μοναρχία», απάντησε ο κόμης Χοζνιτσκι που ήταν ο μεγαλύτερος της παρέας, «τίποτα δεν είναι παράξενο. Κι αν δεν υπήρχαν οι ηλίθιοι της κυβέρνησης, νομίζω πως τίποτα δεν θα ξέφευγε του κανονικού και του συνηθισμένου… Θέλω, επίσης, να πω ότι μόνο σε αυτή τη τρελή Ευρώπη, με τα εθνικά κράτη της και τους εθνικισμούς της, φτάνει το αυτονόητο και το κανονικό να θεωρείται παράξενο…» [...]
LEONID ANDREYEV

Η ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Μετάφραση από τα ρωσικά:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ

Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2010
ISBN : 978-960-325-902-2
Σελ.: 208, Τιμή: 15,65 Ευρώ
Δεν ξέρω ακόμη και τώρα αν προσποιόμουν ότι ήμουν τρελός για να σκοτώσω ατιμωρητί ή αν σκότωσα γιατί ήμουν τρελός· μάλλον δεν θα 'χω ποτέ τη δυνατότητα να μάθω. Ο εφιάλτης εκείνης της νύχτας χάθηκε, αλλά άφησε φλογερά ίχνη. Δεν υπάρχουν πια ανόητοι φόβοι, αλλά υπάρχει ο τρόμος του ανθρώπου που τα ’χασε όλα κι έχει ψυχρή συνείδηση της πτώσης, της καταστροφής, της απάτης και του άλυτου μυστήριου.
[...]
-- Από τη ΣΚΕΨΗ

Από το επόμενο πρωί της εκτέλεσης των εργατών, όλη η πόλη με το που ξύπνησε ήξερε πως ο κυβερνήτης θα σκοτωνόταν. Κανείς δεν το ’λεγε αλλά όλοι το ξέρανε˙ ήταν σαν πάνω από την πόλη να είχε περάσει κάτι σκοτεινό και να την είχε σκεπάσει με τα μαύρα πανιά του. [...] 
--Από το Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ


IVAN TURGENIEV

ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΙ

Μετάφραση από τα ρωσικά:
ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Επίμετρο: PROSPER MÉRIMÉE – VIRGINIA WOOLF

Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2015
ISBN : 978-960-505-166-2
Σελ.: 344, Τιμή: 16,50 Ευρώ


Δε θα πω πολλά για τις εντυπώσεις που προκάλεσε το μυθιστόρημα αυτό· θα πω μόνο ότι όταν επέστρεψα στην Πετρούπολη, την ίδια μέρα με τις γνωστές πυρκαγιές στην αγορά Απρακσίνσκι, η λέξη “μηδενιστής” κυκλοφορούσε ήδη σε χιλιάδες στόματα και το πρώτο που βγήκε από τα χείλη του πρώτου γνωστού που συνάντησα στη λεωφόρο Νιέφσκι ήταν: “Δείτε τι κάνουν οι μηδενιστές σας! Καίνε την Πετρούπολη!

- ΙΒΑΝ ΤΟΥΡΓΚΕΝΙΕΦROBERTO BOLAÑO


ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΦΟΝΙΣΣΕΣ

Μετάφραση: ΕΦΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2008
ISBN : 978-960-325-747-9
Σελ. 320, Τιμή: 18,57 ΕυρώΟι γυναίκες είναι πουτάνες φόνισσες, Μαξ, είναι μαϊμούδες που τρέμουν απ’ τo κρύο και ατενίζουν τον ορίζοντα από ένα άρρωστο δέντρο, είναι πριγκίπισσες που σε ψάχνουν στο σκοτάδι, κλαίγοντας, ψάχνοντας τις λέξεις που ποτέ δεν θα μπορέσουν να πουν. Ζούμε στην παρεξήγηση κι εκεί διαγράφουμε τους κύκλους της ζωής μας.
[...]
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
ΡΗΜΑΤΑ


ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ 2010

Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2009
ISBN : 978-960-325-813-1
Σελ.: 120, Τιμή: 11,31 Ευρώ

Τέλος επισκέψεων

Μ' άφησες πια. / Οι επισκέψεις σου αραίωσαν / ως το μηδέν. / Σκοτείνιασαν τα ρήματά σου, / το βλέμμα σου απανθρακωμένο, / το τακερό ως πριν. / Στρώνω τραπέζι, / τροχίζω το μολύβι / στην πέτρα της αναμονής, / καλό κρασί θερμαίνει το γυαλί, / τέλος παγώνει ορφανό.

1 σχόλιο: