Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Δελτίο τύπου | ΤΣΑΡΛΥ ΤΣΑΠΛΙΝ - ΜΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ του Peter Ackroyd



PETER ACKROYD

ΤΣΑΡΛΥ ΤΣΑΠΛΙΝ
ΜΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ


Μετάφραση : ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2019
Αριθμός σελίδων : 328,  Τιμή : 16,50 Ευρώ
Με 16σέλιδο φωτογραφικό ένθετο
ISBN: 978-960-505-414-4



Μεγάλος καλλιτέχνης, μικρός τύραννος – ο Ακρόυντ τιμά τον Τσάπλιν, με την ακρίβεια του βιογράφου και την αποστασιοποίηση του μυθι­στοριογράφου. Η καρδιά του είναι γεμάτη κατα­νόηση, και το κατόρθωμά του είναι να ξυπνήσει τον μεγάλο θαυμασμό μας για τα απίστευτα επι­τεύγματα μιάς μοναδικής, κατατρεγμένης, ευφυέ­στατης ψυχής. 
San Francisco Chronicle

Η πορεία του Τσάπλιν στη δόξα είναι μια συ­ναρπαστική ιστορία, που επιπλέον ταιριάζει απόλυτα στο τεράστιο συγγραφικό ταλέντο και την ιδιοσυγκρασία του Πήτερ Ακρόυντ. [...] Αναγνωρίζει τα αμέτρητα ανθρώπινα ελαττώμα­τα του Τσάπλιν και ταυτόχρονα μάς παρουσιάζει γλαφυρά τα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν την ιδιοφυΐα του.
The Telegraph

Ο ΤΣΑΡΛΥ ΤΣΑΠΛΙΝ υπήρξε το πρώτο μεγάλο ίνδαλμα της κινημα­τογραφικής οθόνης. Εκατό και κάτι χρόνια από την πρώτη ταινία του, παραμένει μια από τις πιο διάσημες μορφές του Χόλλυγουντ. Ποιός είναι όμως ό άνθρωπος πίσω από το μικρό, τετραγωνισμένο μουστάκι;
Η νέα βιογραφία του Πήτερ Ακρόυντ για έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους του κινηματογράφου, που επηρέασε όσο λίγοι και εδραίωσε την έβδομη τέχνη, είναι ιδανική για τους αναγνώστες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον μεγάλο σκηνοθέτη και ηθοποιό σε ένα σύντομο ανά­γνωσμα. Αφηγείται τη ζωή και το έργο του, από το ταπεινό θεατρικό του ξεκίνημα στα μιούζικ χώλλ μέχρι τη βράβευσή του με το τιμητικό Όσκαρ.
Με εξαιρετικά διαυγή και οικονομικό τρόπο, ο Ακρόυντ περιγράφει την κινηματογραφική του πορεία από τις κωμωδίες του Μακ Σέννετ στις δικές του ανεξάρτητες ταινίες – πώς εξελίσσει και εμπλουτίζει τον χαρακτήρα του αλήτη, με κορύφωση στο Χαμίνι, το Τσίρκο και τον Χρυσοθήρα, δίνει νέες δια­στάσεις στην παντομίμα και το κινηματογραφικό παίξιμο, ενώ παράλληλα διαμορφώνει το συχνά πικρό και τραγικό χιούμορ του- και μέχρι τις μεγάλες του συνθέσεις, όπως τους Μοντέρνους καιρούς και τον Μεγάλο δικτάτορα.
Τα περιλαμβάνει όλα, από την παιδική του ηλικία στα μιούζικ χώλλ του φτωχού Λονδίνου, με τη μητέρα του να μπαινοβγαίνει στα ψυχιατρικά άσυ­λα, ώς την αίγλη της χρυσής εποχής, τα σκοτεινά σκάνδαλα, τα προβλήμα­τα πολιτικής φύσεως στην Αμερική της δεκαετίας του 1940, και την αυτο­εξορία του στην Ελβετία, ώς την καθυστερημένη βράβευση με το Όσκαρ για το σύνολο του έργου του. Διανθίζεται με γοητευτικά, ανεκδοτολογικά επεισόδια της ζωής του, τα ολονύκτια πάρτυ του Χόλλυγουντ με τη Μαίρυ Πίκφορντ και τον Ντάγκλας Φαίρμπανκς, τις σχέσεις του, τα ερωτικά σκάνδαλα, άλλα και τον εμμονικό χαρακτήρα του. Αυτή η αριστοτεχνική βιογραφία αποκαλύπτει τις πολλαπλές όψεις μιας από τις πιο χαρακτηριστικές  φυσιογνωμίες του περασμένου αιώνα, που κάποτε έγινε το πλέον διάσημο και αναγνωρίσιμο πρόσωπο στον πλανήτη.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Πορτραίτο του Τσάρλυ Τσάπλιν, 1920.
© Herbert Dorfman/Corbis via Getty Images / Ideal Image


Το διεισδυτικό και νηφάλιο λογοτεχνικό στυλ του Ακρόυντ μαζί με τις εντυπωσιακά καίριες παρατη­ρήσεις του υποδηλώνουν πως δεν ενδιαφέρεται να χαϊδέψει τα αυτιά κανενός από τους θαυμαστές του Τσάρλυ Τσάπλιν. 
The New York Times Book Review

Η αφήγηση των δύσκολων παιδικών χρόνων του Τσάπλιν στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου προκα­λεί συγκίνηση. Παραθέτοντας λεπτομερώς τις στε­ρήσεις που υπέστη ο μικρός Τσάπλιν, ο Ακρόυντ μάς προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στον ενή­λικο κινηματογραφικό αστέρα.  
Kirkus Reviews

Ο Ακρόυντ μάς προσφέρει την καλύτερη εξιστό­ρηση της διαμόρφωσης του Τσάπλιν κάτω από τις ετοιμόρροπες καμινάδες του βικτοριανού Λονδί­νου, που μύριζε καβαλίνα, κάπνα και μπίρα.
New Statesman

Με τη ματιά του μυθιστοριογράφου και βιογρά­φου, ο Ακρόυντ μάς παρουσιάζει την ιστορία ενός άνθρωπου που αποτελεί την επιτομή της ανθρώπινης συνθήκης, ατελούς, εύθραυστης, δημιουργικής και αστείας.       
The Independent

Μεστή, ευανάγνωστη, συναρπαστική βιογραφία. – The Sunday Times (Λονδίνο)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο ΠΗΤΕΡ ΑΚΡΟΫΝΤ είναι συγγραφέας των London: The Biography, Albion: The Origins of the English Imagination, Shakespeare: The Biography, και Thames: Sacred River.Έχει γράψει επίσης έγκριτες βιογραφίες για τον Τ. Σ.'Έλιοτ, τον Τσάρλς Ντίκενς, τον Οΰίλλιαμ Μπλέηκ, τον Σερ Τόμας Μόρ, καθώς και πολλά επιτυχη­μένα μυθιστορήματα. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία (Whitbread Book Award for Biography, Royal Society of Literature's William Heinemann Award, James Tait Black Memorial Prize, Guardian Fiction Prize, Somerset Maugham Award, South Bank Prize for Literature. Τo πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η βιογραφία του Ουίλκυ Κόλλινς. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στα γράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου