Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Δελτίο τύπου | ΦΙΛΜΠΥ: ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΝΕΑΡΑ ΗΛΙΚΙΑ του Robert Littell

ROBERT LITTELL


ΦΙΛΜΠΥ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ
ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥ
ΣΕ ΝΕΑΡΑ ΗΛΙΚΙΑ



Μετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούλιος 2016
Αριθμός σελίδων : 352, Τιμή : 14,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-244-7





« Το μεγάλο πλεονέκτημα της αθωότητας είναι πως αισθανόμαστε μια ορισμένη απόλαυση όταν τη χάνουμε».
« Ο Φίλμπυ. Αυτός ο νεαρός Άγγλος δεν μου ενέπνευσε καμία εμπιστοσύνη όταν τον στρατολόγησα. Άχαρος, συνεσταλμένος, με έντονο τραύλισμα… Εκείνο το καλοκαίρι του 1933 έψαχνε απεγνωσμένα να δώσει νόημα στην ύπαρξή του. Έγινε ο σύζυγός μου και ο καλύτερος στη δουλειά. Άπιαστος, χωρίς συναισθηματισμούς, η προδοσία ήταν γι’αυτόν παιχνίδι. Του ήταν άραγε αρκετός ο ρόλος του διπλού πράκτορα ;»

Ο ΑΓΓΛΟΣ ΧΑΡΟΛΝΤ ΕΪΝΤΡΙΑΝ ΡΑΣΣΕΛ ΦΙΛΜΠΥ, με το παρατσούκλι « Κιμ », τρυπώνει το 1963 στο ρωσικό φορτηγό πλοίο « Ντολμάτοβα » που αποπλέει αθόρυβα από το λιμάνι της Βηρυτού. Κατάσκοπος στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης, διαφεύγει από τη λιβανέζικη πρωτεύουσα έχοντας μια τσάντα με τα ρούχα του στον ώμο και καμία βεβαιότητα για το μέλλον του στη Μόσχα. Θα τον καλοδεχθούν οι Σοβιετικοί στα σώματα της κατασκοπείας τους; Το Μεγάλο Παιχνίδι που με τόση ζέση παίζει θα έχει και τρίτη πράξη ; Η μήπως η Καρδιά του Σκότους στη Μόσχα του ετοιμάζει έναν άλλο προορισμό ;
Το Φίλμπυ – Πορτραίτο του κατασκόπου σε νεαρά ηλικία είναι μια έξοχη διήγηση για έναν από τους πιο συναρπαστικούς και αινιγματικούς μυστικούς πράκτορες, που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του τους φίλους του, τους έρωτές του αλλά και τις υπερδυνάμεις της εποχής σε πλήρη αμηχανία απέναντί του.
Στις σελίδες του παρελαύνει η παρέα των διάσημων κατασκόπων που ξεπήδησαν από τους αριστερούς κύκλους του Πανεπιστημίου του Κέημπριτζ στις αρχές του 1930 –Γκάυ Μπέρτζες, Ντον Μακλήν, Άντονυ Μπλαντ–, η δραστήρια Βιεννέζα κομμουνίστρια Λίτζι Φρήντμαν, που έγινε σύζυγος του Φίλμπυ, καθώς και μια σειρά ιστορικών προσωπικοτήτων. Τόποι του μυθιστορήματος είναι η Μόσχα, η Βιέννη της δεκαετίας του 1930, η Ισπανία του εμφυλίου, το Λονδίνο, το Γιβραλτάρ, το Καλαί και η Γαλλία του Ψευδο-πόλεμου το 1940, η Βηρυτός.


«Το μυθιστόρημα αυτό του Αμερικανού μαιτρ της κατασκοπείας διηγείται με ζωντάνια και διαύγεια τα χρόνια της διαμόρφωσης ενός μυθικού μυστικού πράκτορα της σύγχρονης Ιστορίας».            
LEXPRESS


«Ο Λίττελλ είναι πράγματι διακεκριμένος συγγραφέας, έχει όμως να μας πει τίποτα καινούργιο για τον Φίλμπυ ή να μας προσφέρει μια νέα οπτική για αυτόν ; Κι όμως, έχει!»
INDEPENDENT


«Μια τολμηρή και εξαιρετικά ευλογοφανής νέα ερμηνεία για το τι μηχανευόταν ο διαβόητος Φίλμπυ και για ποιον».
DAILY MAIL


«Ο Λίττελλ συνδυάζει τη βαθιά γνώση της κατασκοπείας με μια ευχάριστη ελαφρότητα».  
– THE GUARDIAN



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΙΤΤΕΛΛ ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Newsweek, υπεύθυνος για θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Από τη δεκαετία του 1970 αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Θεωρείται από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών και κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων, έχει γράψει πάνω από είκοσι έργα, που έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και έχει χαρακτηριστεί ως ο Αμερικανός Τζων Λε Καρρέ.
Δημοσίευσε μεταξύ άλλων τα έργα: An Agent in Place (1991), The Visiting Professor (1994), Legends (2005), The Stalin Epigram (2009), The Mayakovsky Tapes (2015) κ.ά. Το διεθνές μπεστ σέλλερ του είναι το έπος του για τη CIA : The Company : A Novel of the CIA (2002 ), που έγινε τηλεοπτική σειρά το 2007, σε παραγωγή του Ρίντλεϋ Σκοττ. Του οφείλουμε επίσης ένα βιβλίο αναφοράς για τον Σιμόν Πέρες (For the Future of Israel, 1998). Έχει τιμηθεί με το Crime WritersAssociations Gold Dagger Award για το πρώτο του βιβλίο The Defection of A.J. Lewinter, καθώς και με το Los Angeles Times Book Prize για το Legends. Ζει στη Γαλλία.


ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου