Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου | ΛΙΓΗ ΦΛΟΓΑ, ΠΟΛΛΗ ΣΤΑΧΤΗ του Γιάννη Ατζακά στον Ιανό Αθήνας

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ και το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟS
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
της νέας συλλογής διηγημάτων του

γιαννη ατζακα

λιγη φλογα πολλη σταχτη

που θα πραγματοποιηθεί
στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24)
την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016,
ώρα 8.30 μ.μ.

Ομιλητές :
ΜΙΚΕΛΑ ΧΑΡΤΟΥΛΑΡΗ, δημοσιογράφος - κριτικός βιβλίου
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, συγγραφέας, αρθρογράφος
και ο συγγραφέας του βιβλίου, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΖΑΚΑΣ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ακούγοντας για ώρα αμίλητοι τον Νικήτα Μπελή να μιλά για την προδομένη αγάπη του, ο γέρο-Τρύφωνας είπε μόνο Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη, παλικάρι μου. Ήξερε ο ξεκληρισμένος ξωμερίτης, που κακοί καιροί τον ξόριασαν στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, πως όλα τα ξύλα δεν βγάζουν την ίδια φλόγα ούτε κι αφή­νουν πίσω τους την ίδια στάχτη.
            Στην ομότιτλη συλλογή των οκτώ διηγημάτων, οι ήρωες γνω­ρίζουν στην αρχή λίγη αναγνώριση, μια πρόσκαιρη ανάδειξη, μιαν ελάχιστη, όσο το φως μιας αστραπής, έκλαμψη ευτυχίας· κι ύστερα, άλλοι από τις τροπές της Ιστορίας, άλλοι από τις μετεμφυλιακές διώξεις και τα κολαστήρια της χούντας, κάποιοι από ανεκπλήρωτους και προδομένους έρωτες, μερικοί από κακοτυχία, αρρώστιες και θάνατο, όλοι τους κατακρημνίζονται, καταβυθίζον­ται στο σκοτάδι. Ένας αλαφροΐσκιωτος μόνο, ο Πετρής Χαρκόβας, αφήνει τη στάχτη πίσω του και αξιώνεται τη θέρμη μιας αδύ­ναμης αλλά άσβεστης φλόγας - αυτόν όμως, από παιδί ακόμη, τον είχαν αγγίξει οι νεράιδες των νερών.
            Στις οκτώ αυτές ιστορίες μια μακριά «κόκκινη κλωστή» κόβε­ται και δένεται ξανά: βγαίνει από τις τέφρες της Μεγάλης Κατα­στροφής, περνά από τον Μεσοπόλεμο, χάνεται στις σκοτεινές δια­δρομές του Εμφυλίου και της Δικτατορίας και φτάνει ώς την ύστερη Μεταπολίτευση, όταν οι πρώτοι τριγμοί της επερχόμενης κατάρρευσης είχαν αρχίσει κιόλας να ακούγονται - από όσους, βέβαια, είχαν αυτιά για να τους ακούσουν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΖΑΚΑΣ γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλο­σοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 ερ­γάστηκε στην ιδιωτική και τη δη­μόσια Μέση Εκπαίδευση.
Τα έργα του Διπλωμένα φτερά (Άγρα, 2007), Θολός βυθός (Άγρα, 2008) και Φως της Φονιάς (Άγρα, 2013) αποτελούν τριλο­γία. Δημοσίευσε επίσης την πολι­τική νουβέλα Κάτω από τις οπλές (Άγρα, 2010).

Ο Θολός βυθός τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου