Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου | ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ... του Lafcadio Hearn

LAFCADIO HEARN

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΜΙΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ 
ΗΜΕΡΑΣ...

ΜΙΑ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΣΕΙΡΑ «Ο ΑΤΑΚΤΟΣ ΛΑΓΟΣ»


Μετάφραση: ΠΑΛΜΥΡΑ ΙΣΜΥΡΙΔΟΥ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2015
Αριθμός σελίδων: 32, Τιμή: 8,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-156-3Μετά τον Ονειροφάγο, κυκλοφορεί στη βιβλιοφιλική σειρά «Ο Άτακτος Λαγός» (τεύχος 17) των Εκδόσεων Άγρα μια άγνωστη εκπληκτική γιαπωνέζικη ιστορία του Λευκάδιου Χερν, κατά το ένα ήμισυ Ιρλανδού και κατά το άλλο Λευκαδίτη.

«Η σκέψη μου ταξίδεψε ξανά στον Ουράσιμα. Συλλογίστηκα τις ζωγρα­φιές, τα ποιήματα και τα γνωμικά που μαρτυρούν την επίδραση του θρύλου στη φαντασία ενός λαού. Συλλογίστηκα μια χορευτριούλα του Ίζουμο που είδα σ' ένα επίσημο γεύμα· έπαιζε το ρόλο του Ουράσιμα, κρατώντας ένα λακαρι­στό κουτάκι απ' όπου, την τραγική στιγμή, ξεχύθηκε η άχνα του θυμιάμα­τος του Κυότο. Συλλογίστηκα πόσο πα­λιός ήταν ο ωραίος χορός και, μοι­ραία, τις γενιές των χορευτριών πού είχαν πλέον εκλείψει, γεγονός που οδήγησε τη σκέψη μου στη σκόνη, στην αφηρημένη της μορφή, και κατό­πιν στη χειροπιαστή σκόνη που σήκω­ναν τα σαντάλια του κουρουμάγια, στον οποίο όφειλα να δώσω μόνο εβδομηνταπέντε σεν. Και διερωτήθηκα πόση ανθρώπινη σκόνη περιείχε ο κουρνιαχτός του δρόμου, και κατά πό­σον, μες στην αιώνια τάξη των πραγ­μάτων, η ψυχική διέγερση ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την έγερση της σκόνης. Στο σημείο αυτό, η προγονική ηθική μού έκρουσε τον κώ­δωνα του κινδύνου. Προσπάθησα να πείσω τον εαυτό μου ότι μια ιστορία που άντεξε χίλια χρόνια, ανανεώνον­τας τη σαγήνη της στο πέρασμα των αιώνων, δεν μπορεί παρά να επιβίωσε επειδή εμπεριείχε κάποια αλήθεια. Ποια ήταν, όμως, αυτή ή αλήθεια; Προσώρας, δεν έβρισκα απάντηση στο ερώτημα».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αγγλοέλληνας και άπατρις, ο Lafcadio Hearn [Λευκάδιος Χερν] γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850 από πατέρα Ιρλανδό και μητέρα Ελληνίδα. Αναζήτησε την τύχη του στις ΗΠΑ, στη Μαρτινίκα και στη Νέα Ορλεάνη πριν τη βρει, αναπάντεχα, στην Ιαπωνία. Παντρεύτηκε Γιαπωνέζα. Κατέλαβε την έδρα της Αγγλική Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Πέθανε το 1904.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου