Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ | Διάλεξη του Nuccio Ordine σε Αθήνα (5/10) και Θεσσαλονίκη (6/10)

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

  
«Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση»
Διάλεξη
του φιλοσόφου Nuccio Ordine
 
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου (ώρα 7:00 μ.μ.)
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα 
Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

 
 Το βιβλίο του  Nuccio Ordine με τίτλο Η χρησιμότητα του άχρηστου κυκλοφόρησε το 2013 από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη. 
 
Η χρησιμότητα της γνώσης που δεν σχετίζεται με άμεσο τρόπο με κάθε ωφελιμιστικό σκοπό αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στον πολιτισμό της ανθρωπότητας είναι το θέμα της διάλεξης του φιλοσόφου και καθηγητή Nuccio Ordine [Νούτσο Όρντινε], η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Στην ομιλία του με τίτλο «Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση», ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός διδάσκαλος θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών επιστημών, των κλασικών γλωσσών, της φαντασίας και της τέχνης. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
 
Με την ευκαιρία της διάλεξής του στο Μέγαρο, ο Ν. Όρντινε εξηγεί: «Ορισμένες γνώσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στη βελτίωση του επιπέδου του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Όμως, η λογική του κέρδους υπονομεύει εκ βάθρων τους θεσμούς (σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες), αλλά και τα γνωστικά αντικείμενα (ανθρωπιστικά και επιστημονικά), η αξία των οποίων υπακούει στην αρχή “η γνώση για τη γνώση” και όχι στην αρχή της άμεσης ή της πρακτικής αποδοτικότητας». […] «Εάν αφουγκραστούμε μονάχα τις σειρήνες που τραγουδούν για το δόλωμα του κέρδους, θα δημιουργήσουμε απλώς ένα σύνολο χωρίς μνήμη που θα χάσει το νόημα της ζωής αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας».

Ο Nuccio Ordine…
… γεννήθηκε στο Ντιαμάντε της Ιταλίας το 1958. Είναι καθηγητής ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει το βιβλίο Η χρησιμότητα του άχρηστου (2013), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα. Έχει επίσης αφιερώσει τρία συγγράμματά του στον ιταλό φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο που έχουν μεταφραστεί σε 9 γλώσσες, ενώ έχει γράψει ακόμη δοκίμια και μελέτες. Είναι μέλος (Fellow) του Κέντρου Ιταλικών Αναγεννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Ιδρύματος Αλεξάντερ φον Χούμπολντ. Ο Νούτσο Όρντινε προσκαλείται συχνά να διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ (Γέηλ, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) και της Ευρώπης (Σορβόννη, Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Βερολίνου, EHESS, ENS, IEA Paris, Ινστιτούτο του Βάρμπουργκ κ.ά.). Είναι επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτωρ (honoris causa) του ομοσπονδιακού πανεπιστημίου Rio Grande do Sul του Πόρτο Αλέγκρε (Βραζιλία). Η προσφορά του στον χώρο των γραμμάτων έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Στη Γαλλία, ο Νούτσο Όρντινε έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Φοίνικα της Γαλλικής Ακαδημίας (2014), καθώς και με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής (2012). Επίσης, η ιταλική προεδρεία του έχει απονείμει τον τίτλο του Commendatore dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana (2010). Ο διαπρεπής καθηγητής συνεργάζεται επίσης με αξιόλογους γαλλικούς και ιταλικούς εκδοτικούς οίκους, όπου διευθύνει σειρές έργων κλασικών συγγραφέων, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα Corriere della Sera και με το εβδομαδιαίο ένθετό της Sette.
 
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τρίτη 6/10, ώρα 7:00 μ.μ.
στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕΔΕΑ
3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, 546 36 Θεσσαλονίκη


Μία ημέρα μετά την διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ, ο καθηγητής φιλοσοφίας Νούτσιο Όρντινε θα επαναλάβει την ομιλία του για το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα ιταλικά υποτιτλισμένη στα ελληνικά.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα υπάρχει δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης παρακολούθησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου