Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Δελτίου τύπου | ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΟΝ Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ (1946-1947) της Μάτσης Χατζηλαζάρου


ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ


ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ
(1946-1947)
ΚΑΙ  ΑΛΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΖΑ
ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Εισαγωγή, υπομνηματισμός, επιμέλεια :
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΙΗΛ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Μάιος 2013
Αριθμός σελίδων : 216, Τιμή : 15,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-59-7 
 


Το 1946-1947 η Μάτση Χατζηλαζάρου βρίσκεται στο Παρίσι. Έφυγε με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα» τον Δεκέμβριο του 1945, μαζί με την αφρόκρεμα νέων καλλιτεχνών, συγγραφέων, στοχαστών κι επιστημόνων, με υποτροφία του γαλλικού κράτους. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος, με τον οποίο έζησε παντρεμένη μέχρι το 1943, την έχει εφοδιάσει με συστατικές επιστολές για να συναντήσει Γάλλους υπερρεαλιστές και ψυχαναλυτές. Και η Μάτση του γράφει γι’ αυτές τις συναντήσεις, για τις εμπειρίες της και για τις εντυπώσεις της από το Παρίσι, που ανασυντάσσεται μετά τον πόλεμο.



«Καθώς η ζωή και το έργο της Μάτσης Χατζηλαζάρου, της πρώτης Ελληνίδας υπερρεαλίστριας, είναι άμεσα συνδεδεμένα, αφού η Μάτση έζησε με τρόπο ποιητικό και έγραψε ποίηση με τρόπο βιωματικό, το υλικό που σχολιασμένο δημοσιεύεται στη συνέχεια μπορεί να διαβαστεί με ποικίλους τρόπους: ως αυθεντικές ψηφίδες που ανασυνθέτουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα μιας ενδιαφέρουσας και κρίσιμης πνευματικής εποχής, ως τεκμήρια μιας βαθιάς προσωπικής και πνευματικής σχέσης, ως υποστηρικτικό υλικό για την κατανόηση του έργου της ποιήτριας, ως τα τεκταινόμενα της ζωής και του έργου της, ως κείμενα με σχόλια ποιητικής, ως ανεξάρτητες κειμενικές μονάδες που εμπεριέχουν αφ’ εαυτού τους λογοτεχνική αξία. Πρόκειται, επομένως, για μια διπλή επίσκεψη: σε μια ποιήτρια, αλλά και σε μία εποχή». [Από την εισαγωγή του Χρ. Δανιήλ].



Οι ανέκδοτες μέχρι σήμερα επιστολές της Μάτσης συνοδεύονται από 4 εξαιρετικά, άγνωστα ποιητικά γραπτά της και 3 γαλλικά ποιήματα του Ανδρέα Εμπειρίκου της ίδιας περιόδου, καθώς και από πλούσιο ακυκλοφόρητο φωτογραφικό υλικό όπου το ζευγάρι αλληλοφωτογραφίζεται το 1940 και το 1945 .



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Χρήστος Δανιήλ γεννήθηκε στον Εμμανουήλ παπά Σερρών το 1969 και ζει στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στα Γιάννενα. Η διδακτορική του διατριβή εξετάζει τις σχέσεις του μεταπολεμικού υπερρεαλισμού με το δημοτικό τραγούδι. Από το 2002 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης διδάξει στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, καθώς και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έχει επιμεληθεί τους τόμους: Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου, ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος ως συγγραφέας και θεωρητικός, Δωδώνη, Αθήνα 1998 (μαζί με τους Ε.Γ. Καψωμένο και Χρ. Τζούλη). Ανθολόγιο Νεοελληνικών Λογοτεχνικών Κειμένων (19ος και 20ος αιώνας), ΕΑΠ, Πάτρα 2008.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: «γυάλινα και μαλαματένια…», Τα Γιάννενα στη νεοελληνική πεζογραφία, Ίδρυμα Κ. Κατσάρη, Γιάννενα 1997 / Γιώργος Λίκος, μια παρουσίαση από τον Χρήστο Δανιήλ, Γαβριηλίδης, Αθήνα 2005 / Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Καββαδία, Ποιητική και πρόσληψη, Οδός Πανός, Αθήνα 2010 / …Ιούς, Μανιούς, ίσως και Aqua Marina, Μάτση Χατζηλαζάρου, Η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια, Τόπος, Αθήνα 2011



1 σχόλιο:

  1. Διάβασα αὐτὸ τὸ βιβλίο. ¨Η ἐπικεφαλίδα στὸ πρῶτο ἀπό τὰ 3 γαλλικὰ ποιήματα τοῦ Ἀνδρέα Ἐμπειρίκου, γράφει: A bord du Frinton.
    Τὸ Frinton,στὰ ἑλληνικὰ ΦΡΙΝΤΟΝ ἤ ΦΡΙΝΤΩΝ, ἦταν ἕνα ἐπιβατικὸ πλοῖο τῆς ἐταιρείας Ἰγγλέσση, ποὺ ἔκανε δρομολόγια στὸ Αἰγαῖο καὶ στὸ Ἰόνιο. Βομβαρδίστηκε ἀπὸ τοὺς Ἰταλοὺς, τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας ποὺ τορπιλλισαν τὸ καταδρομικὸ ΕΛΛΗ στὴν Τῆνο. 15/8/1940.
    http://www.nautilia.gr/forum/archive/index.php?t-59028.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή