Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Δελτίο Τύπου | ΕΝΑ ΡΟΛΟΪ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ της Patricia Highsmith


PATRICIA HIGHSMITH


ΕΝΑ ΡΟΛΟΪ ΧΤΥΠΑΕΙ
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2024
Αριθμός σελίδων : 40, Τιμή: 8,00 Ευρώ
ISBN : 978-960-505-673-5




ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΧΑΪΣΜΙΘ

Μια πλούσια κυρία, που ζει με τον αυτοδημιούργητο σύζυγό της σε μια πολυτελή συνοικία του Παρισίου, καλεί τις παραμονές των Χριστουγέννων δύο φτωχόπαιδα στο διαμέρισμά της για να τα κεράσει και να τους προσφέρει δώρα. Σταδιακά εξαφανίζονται ένας χαρτοκόπτης κι ακολούθως ένα ακριβό ρολόι με συναισθηματική αξία για τον σύζυγο. Κι εν μέσω των γιορτών αρχίζει μια κρίση. Μια ιστορία που φέρνει, μέσα στις γιορτές, αντιμέτωπους δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους.

Χριστούγεννα και γιορτές με τον τρόπο της Χάισμιθ.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Πατρίσια Χάισμιθ γεννήθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ το 1921. Πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ελβετίας, όπου και πέθανε το 1995. Εκπατρισμένη, υιοθέτησε μια οριακή γραφή που αρχικά συνάντησε μέτρια αποδοχή από τους συμπατριώτες της, αλλά κατέκτησε μεμιάς το ευρωπαϊκό κοινό. Σήμερα θεωρείται ομόφωνα μια μεγάλη συγγραφέας, η οποία με το πλούσιο έργο της αφοσιώθηκε στην αστυνομική λογοτεχνία και άνοιξε νέους δρόμους στο είδος αυτό. Η Πατρίσια Χάισμιθ παίζει με τα παραδοσιακά σχήματα του είδους, εξερευνώντας στο υπόβαθρο τούς δαίμονες της διαστροφής που κατατρύχουν τους ήρωές της, υπάρξεις φαινομενικά ισορροπημένες που κινούνται σε μια ατμόσφαιρα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι την οποία αριστοτεχνικά υφαίνει η συγγραφέας.


ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ PATRICIA HIGHSMITH ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

            

Δελτίο Τύπου | «ΝΕΑ ΖΩΗ» - ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΟΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΝΗΜΗ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (1944-1955) της Ελένης Μπεζέ


ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΖΕ


«ΝΕΑ ΖΩΗ»

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΟΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΝΗΜΗ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
(1944-1955)


ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΡΙΚΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2024
Αριθμός σελίδων : 456 + 16σέλιδο φωτογραφικό ένθετο
Τιμή : 21,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-661-2


“Οι σιωπές των αρχείων είναι αναμενόμενες, όμως ορισμένες φορές αποκρύπτουν κάποιες άλλες σιωπές, πιο δύσκολα εξηγήσιμες”, γράφει η Ελένη Μπεζέ σε ένα “στάσιμο”, καθώς η φωνή της ακούγεται σαν να μονολογεί ανάμεσα σε περιγραφές και ερμηνείες. Η συγγραφέας χρειάστηκε να σταθεί για να θέσει ερωτήματα που δεν είχαν τεθεί, να ακολουθήσει αρχειακά ίχνη που θα την οδηγούσαν σε πρόσωπα που σαν να είχαν χαθεί, να αμφισβητήσει ιστοριογραφικές βεβαιότητες, να αναρωτηθεί για τις σιωπές της οικογενειακής ή της συλλογικής μνήμης.

Η Ελένη Μπεζέ παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα και τους Εβραίους επιζώντες, από την Απελευθέρωση της χώρας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950, επιστρατεύει ποικίλα αρχειακά τεκμήρια και μαρτυρίες και επιδιώκει να απαντήσει “τί συνέβη και σε ποιόν”. Αναλύει τον λόγο των επίσημων εγγράφων και του Τύπου και εμβαθύνει στον αυτοβιογραφικό λόγο των επιζώντων για να ανασυστήσει διαδρομές. Ο κόσμος που περιγράφει και ερμηνεύει βρίσκεται σε κίνηση, είναι σύνθετος, με αποχρώσεις και αντιφάσεις. Ωστόσο, είναι επίτευγμα ότι η συγγραφέας κατορθώνει να αναδείξει με σαφήνεια τις αιχμές της πολυπλοκότητάς του και αμφισβητώντας παγιωμένες αντιλήψεις μας καλεί να ξανασκεφτούμε το παρελθόν, δηλαδή και το παρόν.

– Από τον Πρόλογο της Ρίκας Μπενβενίστε


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Από αριστερά, ο Νούλης Βιτάλ και ο Σαμ Λεβή με τον φίλο τους
Τηλέμαχο Αποστολόπουλο, που τους βοήθησε να κρυφτούν,
στην απελευθερωμένη Αθήνα, Οκτώβριος 1944.
Φωτογραφικό Αρχείο Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΖΕ γεννήθηκε στο Μονπελιέ το 1974. Είναι φιλόλογος και ιστορικός. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως επιμελήτρια εκδόσεων. Από το 2010 συνεργάζεται με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η διδακτορική διατριβή της, από την οποία προήλθε το παρόν βιβλίο, είχε θέμα : «Έλληνες Εβραίοι : Μνήμες και ταυτότητες μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο» (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο Τμήμα, όπου έχει διδάξει για τη μεταπολεμική εβραϊκή ζωή στην Ελλάδα. Μελετά και γράφει για τη Σοά και τον απόηχό της. Ζει στην Αθήνα με τον σύντροφό της και τον γιο τους.

Δελτίο Τύπου | MARCEL PROUST : Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΘΕΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ (επιλογή - σύνθεση - πρόλογος - μετάφραση Κλαίρης Μιτσοτάκη)



MARCEL PROUST

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ


ΕΠΙΛΟΓΗ – ΣΥΝΘΕΣΗ – ΠΡΟΛΟΓΟΣ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
ΚΛΑΙΡΗ ΜΙΤΣΟΤΑΚΗ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2024
Αριθμός σελίδων : 624, Τιμή : 22,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-639-1



H ΜΗΤΕΡΑ, H ΓΙΑΓΙΑ, H ΦΡΑΝΣΟΥΑΖ, η παιδική ηλικία, το μητρικό φιλί, οι διαλείψεις της καρδιάς, η ακούσια μνήμη, η « μικρή φράση », ο Σουάν, η Οντέτ, η Ζιλμπέρτ, η νεανική ηλικία, ο βαρώνος ντε Σαρλύς, η δούκισσα ντε Γκερμάντ, ο Σαιν-Λου, η κυρία ντε Βιλλπαριζί, οι Βερντυρέν, ο Μορέλ, το Κομπραί, το Μπαλμπέκ, η Βενετία, η Αλμπερτίν, τα λευκάγκαθα, η ομοφυλοφιλία, η ζήλια, ο χρόνος, η Μπερμά, ο Βεντέιγ, ο Ελστίρ, ο Μπεργκότ, η υπόθεση Ντρέυφους, το Παρίσι στον πόλεμο, η ωριμότητα… Πρόσωπα και πράγματα παρουσιάζονται, πορεύονται σαν μια συνεκτική μάζα μέσα στην προέλαση του χρόνου, μέχρι τη στιγμή που ο αφηγητής, έχοντας φτάσει στην ωριμότητα, συλλαμβάνει την ιδέα για ένα μυθιστόρημα που θα διηγείται όσα του ανοίγει η ακούσια μνήμη μπροστά του (και μπροστά μας), κλείνοντας έτσι ένα μυθιστόρημα και επιστρέφοντας στην αρχή του.

Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς – αυτή η εμβληματική πλέον φράση εισάγει σε ένα έργο που ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση του 20ού αιώνα, σχεδόν το ίδιο δυνατή με το αυγουστίνειο Πάρε και διάβασε, Tolle et lege. Γιατί η Αναζήτηση δεν είναι ένα μυθιστόρημα σαν τα άλλα. Είναι κάτι σαν το μυθιστόρημα των μυθιστορημάτων. Και επιπλέον είναι ένα μυθιστόρημα με πάρα πολλές εισόδους. Μια τέτοια είσοδος μπορεί να γίνει και τούτη η συλλογή θεμάτων, προσώπων και σκηνών που κρατάτε στα χέρια σας.



ΕΡΓΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
PIERRE-AUGUSTE RENOIR
Μονοπάτι σε ψηλά χορτάρια, 1875.
Λάδι σε καμβά, 60 x 74 εκ. ( λεπτομέρεια),
Musée d’Orsay.



ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

Δελτίο Τύπου | ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ του Μάριου Χάκκα (επίμετρο: Θωμάς Κοροβίνης)



ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΚΚΑΣ


ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ


ΕΠΙΜΕΤΡΟ: ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2024
Αριθμός σελίδων : 208, Τιμή : 12,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-641-4





Οι Εκδόσεις Άγρα εκδίδουν σταδιακά σε 5 μικρούς τόμους τα βιβλία του Μάριου Χάκκα. Ήδη κυκλοφορούν από την «Άγρα» τα βιβλία Ο Μπιντές και άλλες ιστορίες, Τυφεκιοφόρος του εχθρού και Το κοινόβιο, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμα τόμοι, αφενός με τα θεατρικά κείμενα του συγγραφέα και αφετέρου με τα ποιήματά του. Κάθε τόμος συνοδεύεται από ένα επίμετρο από κάποιον πεζογράφο ή δοκιμιογράφο που έχει ασχοληθεί με το έργο του.

TO ΚΟΙΝΟΒΙΟ, η τελευταία συλλογή διηγημάτων του Μάριου Χάκκα, είναι η συνταρακτική κατάθεση της αλήθειας μιας παθιασμένης και λεηλατημένης ψυχής, η απόλυτα αυθεντική μαρτυρία του βίου και της πολιτείας ενός μελλοθάνατου, εξεγερμένου απέναντι στην κοινωνία που τον έθρεψε αλλά και στην ίδια του τη μοίρα, το παραληρηματικό, μακρόσυρτο παραμιλητό ενός ψυχορραγούντος συνανθρώπου μας, που η πεμπτουσία της κοινωνικοπολιτικής και υπαρξιακής του εμπειρίας μετουσιώθηκε σε ένα στιλπνό μέσα στην αφτιασίδωτη και υποβλητικής γοητείας γραφή του πεζοποίημα, έναν ύμνο στην ίδια τη ζωή, ένα πολύτιμο ντοκουμέντο που αποπνέει αίσθηση ελευθερίας, ανεξαρτησίας, αυτοπροσδιορισμού και τυραννισμένης ομορφιάς. Το Κοινόβιο του Μάριου Χάκκα λειτουργεί με την πλήρη δυναμική της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, είναι μια πολυσήμαντη νεοελληνική μεταπολεμική τραγωδία. –Θ.Κ.

Σε βάθος χρόνου ο Μάριος Χάκκας έχει κερδίσει, έχει πρωτεύσει στο παιχνίδι της ζωής και της τέχνης, όχι μόνο γιατί αγαπήθηκε βαθιά σαν ακέραιος άνθρωπος και έντιμος αγωνιστής, όχι μόνο γιατί έγραψε λογοτεχνία σπουδαία, με ξεχωριστό στίγμα και με απαρόμοιαστη στόφα –χωρίς μάλιστα να έχουν φανεί μέχρι σήμερα επίγονοι ή μιμητές του–, όχι μόνο γιατί κατά μέτωπο αναμετρήθηκε γενναία με το θανάσιμο πλήγμα της μοίρας του, διακωμωδώντας και χλευάζοντας σαρκαστικά το πεπρωμένο του, όχι μόνο γιατί κοντά στον Σκαρίμπα, τον Αλεξάνδρου, τον Τσίρκα, τον Χατζή, τον Κατσαρό, τον Γκόρπα και κάποιους ακόμη, όντας ουσιαστικά και βαθύτατα αριστερός, σε θεωρία και πράξη, ξεγύμνωσε μέσα απ’ την πρόζα του την Αριστερά απ’ τους φτιαχτούς μύθους της, και δη την ελληνική Αριστερά και τους οπαδούς της από τις αυταπάτες και τις αγκυλώσεις τους, αλλά κυρίως γιατί συνομίλησε μέσα απ’ τον μακρύ επιθανάτιο ρόγχο του, στον προθάλαμο των λοισθίων, με τον ίδιο τον θάνατο, όχι μοιρολατρικά ή μελοδραματικά αλλά σαν ολοζώντανος άνθρωπος, με σάρκα και αίμα, ηδονή και συντριβή, αβάσταχτη οδύνη και πανηγυρική χαρά. –Θ.Κ.


ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Ο ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΚΚΑΣ γεννήθηκε το 1931 στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Το 1934 ακολουθεί την οικογένεια στην Καισαριανή. Παιδί – έφηβος τη δεκαετία 1940-1949 γνωρίζει την εμπειρία του πολέμου, της Κατοχής, της αντίστασης και του εμφυλίου. Το 1950 τελειώνει το γυμνάσιο, φοιτά στη σχολή Σαμαρειτών-Νοσοκόμων του Ε.Ε.Σ. και βρίσκεται στη Γυάρο, στο στρατόπεδο των πολιτικών κρατουμένων. Το 1951 πετυχαίνει σε εξετάσεις στον ΟΤΕ αλλά δεν προσλαμβάνεται λόγω κοινωνικών φρονημάτων. Αρχίζει σπουδές στο Πάντειο. Ταυτόχρονα, δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά της Καισαριανής, ιδρύοντας μαζί με άλλους τη Φιλοπρόοδη Ένωση Νέων (Φ.Ε.Ν.). Στις 30.4.1952 συλλαμβάνεται με τον ν. 509 και καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Στις 30.4.1958 αποφυλακίζεται· 13.7.1958 στρατεύεται, γ´ κατηγορίας στρατιώτης-μουλαράς στον Έβρο. Το 1960 απολύεται από τον στρατό. Στις 7.1.1961 παντρεύεται τη Μαρίκα Κουζηνοπούλου και μετακομίζει στον Βύρωνα. Είναι δρων μέλος της ΕΔΑ και του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου. Το 1965 δημοσιεύεται το πρώτο του κείμενο «Οι κουφοί» στον Λαϊκό Λόγο του Βασίλη Ρώτα. Το 1969 προσβάλλεται από καρκίνο. Αφαίρεση νεφρού. Το 1971 ταξιδεύει στην Ευρώπη για θεραπεία. Στις 10.6.1972 μπαίνει στο Διαγνωστικό Πειραιά. Πεθαίνει τα ξημερώματα της 5ης Ιουλίου 1972.

Εργογραφία: Όμορφο καλοκαίρι (ποιήματα – 1965), Τυφεκιοφόρος του εχθρού (διηγήματα – 1966), Ο μπιντές και άλλες ιστορίες (διηγήματα – 1970), Το κοινόβιο (διηγήματα – 1972), Ενοχή, Αναζήτηση, Τα κλειδιά (θεατρικά μονόπρακτα – 1971).


ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

      

Δελτίο Τύπου | ΦΥΓΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ του Joseph Roth


JOSEPH ROTH


ΦΥΓΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: MICHAEL HOFMANN

METΑΦΡΑΣΗ : ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ – ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2024
Αριθμός σελίδων : 224, Τιμή : 15,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-669-8



Ο Φραντς Τούντα, Αυστριακός αξιωματικός που πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ρώσους το 1916, άφησε στη Βιέννη μια αρραβωνιαστικιά, την Ιρένε. Απέδρασε από την αιχμαλωσία, έζησε στην τάιγκα της Σιβηρίας, πήρε μέρος με τον πιο αιματηρό τρόπο στη Ρωσική Επανάσταση, ερωτεύτηκε μια επαναστάτρια, παντρεύτηκε μια Καυκάσια αγρότισσα, επέστρεψε στη Βιέννη, βρήκε τον αδερφό του που είχε γίνει διευθυντής ορχήστρας στη Γερμανία. Και τελικά, στο Παρίσι, ξαναβρήκε την Ιρένε, πλούσια και παντρεμένη πια, που δεν τον αναγνωρίζει. Σύμβολο των αντρών που αναμετρήθηκαν με τον Πόλεμο και την Επανάσταση, ο Φραντς Τούντα, χωρίς πίστη και δεσμούς, αιώνια μοναχικός και ελεύθερος, ήταν χωρίς αμφιβολία «ο πιο επιφανειακός άνθρωπος του κόσμου».

H ΦΥΓH ΧΩΡIΣ ΤΕΛΟΣ, που ολοκληρώθηκε το 1927 στο Παρίσι, μετά το τέλος του Α'  Παγκόσμιου πολέμου, είναι ίσως το πιο προσωπικό μυθιστόρημα του Γιόζεφ Ροτ. Μέσω της αναδρομικής εξέτασης του παρελθόντος, της νοσταλγίας και της θλίψης, καθρεφτίζει την προσωπική πνευματική εμπειρία του συγγραφέα για την εξορία, εκφράζει πολλές από τις απόψεις του για τη μοντέρνα ευρωπαϊκή κοινωνία και αντανακλά τη μοίρα του παροπλισμένου διανοητή που δεν βρίσκει τον ρόλο του στον αλλαγμένο κόσμο.

Η κεντρική μορφή του Φράντς Τούντα, του οποίου η φυγή προς τη Δύση, μέσα από τη Ρωσία, την Αυστρία και τη Γερμανία ως το Παρίσι, κουβαλά ένα αυξανόμενο συναίσθημα αποξένωσης από τη μεταπολεμική κοινωνία, μπορεί να ιδωθεί ως η πλησιέστερη, απ’ όλους τους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες του, στον ίδιο τον συγγραφέα, όπως ήταν και όπως φαντάστηκε τον εαυτό του. Η Φυγή χωρίς τέλος δεν είναι απλώς ο τίτλος του βιβλίου, είναι η κυρίαρχη αξία της ζωής.

*

ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟΖΕΦ ΡΟΤ

«Ο Ροτ μοιράζεται με τον επιφανειακό ήρωά του το ταλέντο να αντιλαμβάνεται με καθαρότητα τα πράγματα και να τα περιγράφει με ακρίβεια… Το βιβλίο, παρά το θέμα του, παραμένει αξιοσημείωτα ανάλαφρο και ευχάριστο».

– PETER ACKROYD, The Spectator


«Μια εντυπωσιακή και προσιτή εισαγωγή σε έναν μυθιστοριογράφο του οποίου τα μυθιστορήματα αξίζουν ευρύτατο αναγνωστικό κοινό».

The Sunday Times



«Ο Ροτ φέρνει στη ζωή το πνεύμα της μεγαλομανούς και αδίστακτης μεγαλοαστικής τάξης με εξαιρετικό τρόπο».

– JEREMY LEWIS, The Times

«Ευφυές, ειρωνικό και φιλοσοφικά διερευνητικό». – The Irish Press



«Ο Ροτ ήταν μια σπουδαία λογοτεχνική παραδοξότητα, από τις λίγες του 20ού αιώνα… Ο ίδιος κατάφερε να κρύψει τόσο καλά στα κατάστιχα το έργο του, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να τον γνωρίζουμε. Είναι όμως τώρα καιρός να εκτεθεί χωρίς κανέναν φραγμό».

– RUSSELL DAVIES, Times Literary Supplement



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΓΙΟΖΕΦ ΡOΤ (1894-1939) ήταν ένας από τους σπουδαίους υμνητές της κοσμοπολίτικης κουλτούρας που άνθησε τις τελευταίες μέρες της αυτοκρατορικής Αυστρο-Ουγγαρίας.

Από το 1932 δηλώνει σ’ έναν φίλο του : «Πρέπει να φύγουμε. Θα κάψουν τα βιβλία μας και θα είμαστε εμείς ο στόχος... Πρέπει να φύγουμε ώστε μόνο τα βιβλία μας να παραδοθούν στην πυρά». Στις 30 Ιανουαρίου του 1933, τη μέρα που ο Χίτλερ γίνεται καγκελάριος του Ράιχ, ο Ροτ μεταναστεύει οριστικά στο Παρίσι, όπου και πεθαίνει το 1939, σε ηλικία μόλις σαρανταπέντε ετών. «Είναι η εγκαθίδρυση της βαρβαρότητας και η βασιλεία της κόλασης. Μόνο το αληθινό Ρήμα θα μπορέσει να σώσει την εποχή, προσφέροντας πατρίδα σ’ αυτούς που δεν έχουν πλέον».

Μεταξύ πολλών άλλων, στους θαυμαστές του συγκαταλέγονται ο Stefan Zweig, που υπήρξε στενός φίλος και υποστηρικτής του, και οι Nadine Gordimer, Joseph Brodsky, J. M. Coetzee, Elie Wiesel, Jeffrey Eugenides, Cynthia Ozick, Claudio Magris κ.ά. πολλοί.


ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΖΕΦ ΡΟΤ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ




             


Δελτίο Τύπου | Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΙΝ-ΦΙΑΚΡ του Georges Simenon


GEORGES SIMENON


Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΙΝ-ΦΙΑΚΡ


Μετάφραση: ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΚΑΡΩΦ



Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2024
Αριθμός σελίδων : 208 , Τιμή : 12,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-603-2




Ο Μαιγκρέ, προτού βγει, πήρε απ’το πορτοφόλι του ένα φύλλο χαρτί καρφιτσωμένο με ένα διοικητικό διαβιβαστικό που έγραφε: « Σας αναγγέλλω ότι θα διαπραχθεί φόνος στην εκκλησία του Σαιν-Φιάκρ, κατά τη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας της Ημέρας των Ψυχών ». [...]

– Το Σαιν-Φιάκρ, μέσω Ματινιόν ;

– Είναι πιθανό, εφόσον μας διαβιβάστηκε μέσω της αστυνομίας του Μουλέν. Και ο Μαιγκρέ είχε βάλει το χαρτί στην τσέπη του. Σαιν-Φιακρ! Ματινιόν! Μουλέν! Ονόματα που του ήταν περισσότερο οικεία από οποιαδήποτε άλλα.

Γεννήθηκε στο Σαιν-Φιακρ, εκεί ο πατέρας του επί τριάντα συναπτά χρόνια ήταν ο διαχειριστής του πύργου ! Την τελευταία φορά που είχε πάει, ήταν ακριβώς όταν πέθανε ο πατέρας του, και τον είχαν θάψει στο μικρό κοιμητήριο πίσω απ’την εκκλησία.

«… θα διαπραχθεί φόνος… κατά τη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας…»

Ο Μαιγκρέ είχε φτάσει την προηγουμένη. Είχε μείνει στο μοναδικό πανδοχείο.

Στο Μουλέν, η αστυνομία είχε πιστέψει ότι επρόκειτο για κάποια κακόγουστη φάρσα και δεν θορυβήθηκε. Στο Παρίσι προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η αναχώρηση του επιθεωρητή.

[...] Ο Μαιγκρέ, εντυπωσιασμένος, άγγιξε τον ώμο της κόμησσας. Και το σώμα ταλαντεύτηκε, σάμπως η ισορροπία του να κρατιόταν από ένα τίποτα, κυλίστηκε κάτω και παρέμεινε ακίνητο. Η κόμησσα του Σαιν-Φιάκρ ήταν νεκρή.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΙΝ-ΦΙΑΚΡ, γραμμένη το 1932, σπουδαία χρονιά και πολύ παραγωγική για τον Ζωρζ Σιμενόν, κάνει ένα κλείσιμο του ματιού στη βρετανική χρυσή περίοδο του αστυνομικού είδους, με όλους τους διάφορους υπόπτους να συγκεντρώνονται από τον ντετέκτιβ για την ανάλυση και την ταυτοποίηση του ενόχου. Επίσης, η υπόθεση λύνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση του νόμου – ο Μαιγκρέ δεν δουλεύει επισήμως στην υπόθεση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο και ενδιαφέρον μυθιστόρημα, όπως πάντα, πολύ δημοφιλές στους φανατικούς του Μαιγκρέ για όλες τις λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται σχετικά με την παιδική ηλικία του επιθεωρητή.

Γυρίστηκε ταινία το 1959 από τον Jean Delannoy, με τον Jean Gabin στο ρόλο του επιθεωρητή Μαιγκρέ.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ANDRÉ KERTÉSZ
Βροχερή μέρα στο Τόκυο, 1968
© Estate of André Kertész



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΖΩΡΖ ΣΙΜΕΝΟΝ, γεννημένος το 1903 στη Λιέγη του Βελγίου, έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα ως ρεπόρτερ σε εφημερίδες και ως συγγραφέας, με ψευδώνυμο, λαϊκών μυθιστορημάτων. Το 1931, γράφοντας για πρώτη φορά με το όνομά του, δημοσίευσε τον Πιέτρ τον Λετονό, με τον οποίο παρουσίασε στους αναγνώστες τον ατάραχο Παριζιάνο αστυνομικό επιθεωρητή Ζυλ Μαιγκρέ, έναν χαρακτήρα που επί τέσσερις δεκαετίες τον αναβίωνε στα μυθιστορήματα και στα διηγήματα που έγραφε, ενώ με το ευρύτερο έργο του εδραίωνε τη φήμη του ως ενός από τους σημαντικούς συγγραφείς του αιώνα.
Παράλληλα, έγραψε πλήθος εξαιρετικών μυθιστορημάτων χωρίς τον Μαιγκρέ, που τα ονόμαζε «romans durs», «σκληρά μυθιστορήματα», στα οποία απέδιδε μεγάλη σημασία στην ψυχολογία και την περιγραφή της κοινωνίας.
Ατρόμητος ταξιδιώτης, με βαθύ ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, ο Σιμενόν προσπαθούσε εντός και εκτός σελίδας να κατανοήσει –και όχι να κρίνει– την ανθρώπινη κατάσταση σε όλες τις αποχρώσεις της. Τα βιβλία του είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα στον παγκόσμιο κανόνα.

Σκίτσο του Σιμενόν από τη Maria Picasso Piquer ©Simenon.tm



ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΙΜΕΝΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΜΑΙΓΚΡΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ