Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου | ΖΗΤΗΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΖΩΗΣ των Irvin D. Yalom και Marilyn Yalom


IRVIN D. YALOM KAI MARILYN YALOM


ΖΗΤΗΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΚΑΙ ΖΩΗΣ

ΑΓΑΠΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ


Μετάφραση: EYAΓΓEΛIA ANΔPITΣANOY

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2021
Αριθμός σελίδων : 264, Τιμή : 16,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-510-3

 

Για πάνω από μισό αιώνα, ο διακεκριμένος ψυχίατρος Ίρβιν Γιάλομ μαγεύει τον κόσμο με τις ιστορίες του για την ανθρώπινη ψυχή, ιστορίες γεμάτες σοφία, ενδοσκόπηση και χιούμορ. Τώρα, με εντυπωσιακή ειλικρίνεια και κουράγιο, μοιράζεται μαζί μας την πιο δύσκολη εμπειρία της ζωής του : την απώλεια της συζύγου και μόνιμης συντρόφου του από τα χρόνια της εφηβείας. Σύντροφοι ώς το τέλος, σύντροφοι ώς και στη συγγραφή αυτού του βιβλίου, μας αποκαλύπτουν μια ανεξίτηλη εικόνα του πένθους – τον τρόμο, την οδύνη, την άρνηση και την απρόθυμη αποδοχή. Μας αφήνουν όμως πολύ περισσότερα απ’ό,τι απλώς τη διεισδυτική αφήγηση μιας οριστικής απώλειας – μια αλησμόνητη και οδυνηρά όμορφη ιστορία αγάπης που διαρκεί.
LORI GOTTLIEB


Το Ζήτημα θανάτου και ζωής είναι πολύ περισσότερο από ένα βιβλίο. Είναι μια ανεξάντλητη ιστορία αγάπης. Είναι ένα κείμενο που διασχίζει το παρελθόν και το παρόν. Είναι έξοχο, ειλικρινές και ευάλωτο –απουσιάζουν οι συνηθισμένες στομφώδεις άμυνες εντυπωσιασμού– καθώς πλησιάζει την αβάσταχτη οδύνη του χωρισμού και το αθεράπευτο κενό της απώλειας. Σε όλους μας θα έκανε καλό να διαβάσουμε πολλές φορές αυτό το ευφυές και κατανοητό βιβλίο, τόσο για να μπορέσουμε να αντικρίσουμε το θάνατο, καθώς βαδίζουμε προς το τέλος της ζωής μας και, ίσως ακόμα πιο σημαντικό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πένθος μας, όταν ένας τόσο αγαπημένος μας άνθρωπος πεθαίνει πριν από εμάς.
DR JOANNE CACCIATORE


Ο ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ και συγγραφέας Ίρβιν Γιάλομ αφιέρωσε την καριέρα του στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ανθρώπων που υπέφεραν από άγχος και πένθος. Δεν είχε όμως ποτέ βρεθεί στην ανάγκη να συμβουλέψει ο ίδιος τον εαυτό του, ώς την ημέρα που η γυναίκα του Μαίριλυν Γιάλομ, διακεκριμένη συγγραφέας βιβλίων πολιτισμικής ιστορίας επικεντρωμένων σε γυναικεία κυρίως ζητήματα, διαγνώστηκε με καρκίνο. Στο βιβλίο Ζήτημα θανάτου και ζωής, η Μαίριλυν και ο Ίρβιν Γιάλομ μοιράζονται με τους αναγνώστες το πώς χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έναν αγώνα πρωτόγνωρο και οδυνηρό : η Μαίριλυν να πεθάνει μ’ έναν αξιοπρεπή θάνατο, ο Ίρβιν να συνεχίσει να ζει χωρίς εκείνη.

Στις διαδοχικές περιγραφές από τον καθένα τους των τελευταίων μηνών της κοινής τους ζωής και στη συνέχεια των πρώτων μηνών που ο Ίρβιν έμεινε μόνος, μας προσφέρουν μια σπάνια ματιά στη διαχείριση του θανάτου και της απώλειας του αγαπημένου προσώπου. Οι Γιάλομ υπήρξαν πολύ τυχεροί σε πολλούς τομείς –είχαν μια αγαπημένη οικογένεια, ένα όμορφο σπίτι, ευρύ κύκλο φίλων, ένθερμους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο κι έναν μακρόχρονο και πολύ ικανοποιητικό γάμο– ήρθαν όμως αντιμέτωποι με το θάνατο, όπως όλοι μας. Με την ειλικρίνεια και τη σοφία των ανθρώπων που έχουν στοχαστεί βαθιά και ξέρουν πώς να αγαπούν, διερευνούν εδώ οικουμενικά ζητήματα εγγύτητας, αγάπης και πένθους.

Γραμμένο με τη γνώση και την εμπειρία δύο ολοκληρωμένων ζωών, το Ζήτημα θανάτου και ζωής προσφέρει συνταρακτική κατανόηση και παρηγοριά σε όλους εκείνους που πασχίζουν να παλέψουν ενάντια στην απόγνωση μπροστά στο θάνατο, για να μπορέσουν να ζήσουν μια ουσιαστική ζωή.


ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η Μαίριλυν και ο Ίρβιν γράφουν με τόση καθαρότητα που νιώθω σαν να έζησα όλο εκείνο το διάστημα μαζί τους… Με συγκίνησε βαθιά η ταπεινότητα με την οποία ο Ίρβιν αναγνωρίζει ότι είμαστε πάντα απροετοίμαστοι για τη μοιραία συνάντηση με το θάνατο η για την απώλεια της αδελφής ψυχής μας, όσο στενά και αν παρακολουθούμε ανάλογες ιστορίες ως θεραπευτές.
Το βιβλίο είναι διαφωτιστικό και ζωντανά γραμμένο, μια πολύ όμορφη, διεξοδική παρατήρηση της παρηγοριάς που προσφέρει η σκέψη ότι ζήσαμε καλά τη ζωή μας, και ένας φάρος ελπίδας για όλους μας που κάποτε θα πενθήσουμε. Και βέβαια είναι ένα δοκίμιο για το πώς μπορούμε εμείς οι θνητοί να μάθουμε να ζούμε γνωρίζοντας αυτή την αλήθεια για τους εαυτούς μας.
KATHRYN MANNIX


Αυτή η υπέροχα γραμμένη, συνταρακτική και μαζί ανακουφιστική μαρτυρία είναι μια ιστορία αγάπης, το παραμύθι δύο ανθρώπων που έζησαν απίστευτα ολοκληρωμένες ζωές, σχεδόν σαν να είναι ένας άνθρωπος… Θα σας εμπνεύσει και πιθανότατα θα σας παρακινήσει να κοιτάξετε τη ζωή σας με διαφορετική ματιά.
ABRAHAM VERGHESE


Το Ζήτημα θανάτου και ζωής αποτελεί την κορύφωση των αναζητήσεων του ζεύγους Γιάλομ, οι οποίοι σε όλη τους τη σταδιοδρομία πάσχισαν να κατακτήσουν την τέχνη και τη σοφία του ζην και του θνήσκειν. Είναι ένα βιβλίο που μεταμορφώνει τον αναγνώστη.
ARTHUR KLEINMAN


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είναι ο συγγραφέας διεθνών μπέστ-σέλλερ, μεταξύ άλλων των Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Ο δήμιος του έρωτα, Το δώρο της ψυχοθεραπείας, Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και Αυτό ήταν η ζωή ; Τότε άλλη μια φορά ! Αναμνήσεις ενός ψυχιάτρου.

Στα βιβλία της ΜΑΙΡΙΛΥΝ ΓΙΑΛΟΜ συγκαταλέγονται κλασικά έργα ιστορίας του πολιτισμού όπως Η ιστορία της συζύγου, Η ιστορία του γυναικείου στήθους, Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού και Πώς οι Γάλλοι επινόησαν τον έρωτα, καθώς και το τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό της, Αθώοι μάρτυρες : Παιδικές αναμνήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ίρβιν και η Μαίριλυν Γιάλομ έζησαν 65 χρόνια παντρεμένοι.


ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

             
    


ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΙΛΥΝ ΓΙΑΛΟΜ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου