Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΗ ΜΝΗΜΗ


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ
ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΗ ΜΝΗΜΗ


Τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2021 ανακοινώθηκαν κατά την πρόσφατη πανηγυρική, ετήσια συνεδρία της, που φέτος, όπως και πέρυσι, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Το βιβλίο ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΗ ΜΝΗΜΗ της ΑΝΘΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗ (Άγρα, 2020) διακρίθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Πρόκειται για τη δέκατη ποιητική συλλογή της Ανθής Μαρωνίτη.

O Αντώνης Κωτίδης έγραψε στην Καθημερινή για τη συλλογή:

«Γυρίζω τις σελίδες και ακολουθώ τους ρυθμούς του ποιητικού της λόγου να διαδέχονται ο ένας τον άλλον, με τις λέξεις πότε σαν μουσική, άλλοτε σκιοφωτισμένες σαν εικόνες παλαιών μαστόρων της ζωγραφικής. Οι στίχοι διατηρούν ακέραιη τη φυσιογνωμία μιας γραφής που έχει δώσει στην Ανθή Μαρωνίτη την ξεχωριστή θέση της στο ποιητικό στερέωμα των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων».





Η Ανθή Μαρωνίτη γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1972 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Λίγο πριν κόψει το χαμόγελο (Άγρα, 1997), Ο ρυθμός ζεστός (Άγρα, 2000), Ξύλα υγρά (Άγρα, 2002), Τρεις φωνές (Άγρα, 2004), Το ακόντιο (Κέδρος, 2006), Κάπως έτσι (Κέδρος, 2009), Χρωμοσώματα – Της απώλειας (Άγρα, 2012), Η μόνη της περιουσία (Άγρα, 2015), Τα μικρά που δεν πρόλαβες (Άγρα, 2018) και Αναπόδραστη μνήμη (Άγρα, 2020).
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου