Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου | ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ; του Pierre Fedida στα πλαίσια της νέας ψυχαναλυτικής σειράς "ΡΟΥΣ"




Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ AΓΡΑ εγκαινιάζουν την ψυχαναλυτική σειρά «ΡΟΥΣ», με υπεύθυνους τη ΜΑΡΙΛΙΑ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ-ΑΒΕΡΩΦ, τον ΠΑΝΟ ΑΛΟΥΠΗ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ. Θα περιλαμβάνει, εκτός από τα Τετράδια, δοκίμια ψυχαναλυτών, με κεντρικό άξονα σκέψης τις άρρηκτες σχέσεις ψυχής και σώματος και τη διττή ενορμητική φύση του ανθρώπου.
Κάθε Τετράδιο θα περιέχει ένα κλασικό κείμενο γύρω από αυτά τα θέματα, μια παρουσίαση-εισαγωγή από έναν γνώστη του προτεινόμενου συγγραφέα  και ένα επίμετρο από έναν προσκεκλημένο συγγραφέα, που εμπνέεται ελεύθερα από το κεντρικό κείμενο.

 
Το πρώτο Τετράδιο παρουσιάζει  
το περίφημο κείμενο του
 
PIERRE FÉDIDA

ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ;
Η εισαγωγή είναι του ΠΑΝΟΥ ΑΛΟΥΠΗ
και το επίμετρο του Γάλλου ψυχαναλυτή JACQUES ANDRÉ
γραμμένο ειδικά για την παρούσα έκδοση.
Η μετάφραση είναι του Γιώργου Σταθόπουλου και του Πάνου Αλούπη.

Το Τετράδιο θα παρουσιαστεί
στις ταράτσες των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ
(Ζωοδόχου Πηγής 99, Αθήνα)
την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 στις 8.15μμ.

Θα μιλήσουν η ΜΑΡΙΛΙΑ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ-ΑΒΕΡΩΦ,
ο ΠΑΝΟΣ ΑΛΟΥΠΗΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ.




Ο ψυχαναλυτής και δάσκαλος Πιερ Φεντιντά στο δοκίμιο Από πού αρχίζει το ανθρώπινο σώμα; μας ξεναγεί στις απαρχές της ψυχανάλυσης και μας ταξιδεύει στον χώρο της, μέσα από γόνιμες συναντήσεις και διαλόγους με συναδέλφους και ανθρώπους της τέχνης, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας. «Το "κτηνώδες" όργανο των "σπαραχτικών κραυγών" και της ξέφρενης απόλαυσης, τέτοιο είναι το ανθρώπινο στόμα... Πίσω από τον ξαπλωμένο ασθενή, το άνοιγμα του στόματος του λόγου είναι άνοιγμα στην καταγωγή του σώματος, για το οποίο δεν θα είναι, οριστικά πλέον, εφικτό να ειπωθεί από πού αρχίζει». Με το κείμενο αυτό ερχόμαστε σε επαφή με μια πολύτιμη κλινική σκέψη, όπου η ψυχαναλυτική διεργασία, χάρη στην εκφωνημένη διά στόματος γλώσσα, επιτρέπει την πρόσβαση στη φωνή ενός σώματος, που παραπαίει αέναα ανάμεσα στην απώλεια της κατάθλιψης και στον αφανισμό της μελαγχολίας. Ο ψυχαναλυτής, όπως κάθε άνθρωπος, επειδή ζει και σκέφτεται, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τον απόηχο του θανάτου.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ 
Ζωοδόχου Πηγής 99, 114 73 Νεάπολη Εξαρχείων, τηλ. 210.7011.461 
www.agra.gr |  email: info@agra.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου