Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

"ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ" της Πατρίσια Χάισμιθ από σήμερα στους κινηματογράφους

Η ταινία ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ («The Two Faces of January») που γυρίστηκε σε περιοχές της χώρας μας αλλά και στην Κωνσταντινούπολη κάνει πρεμιέρα σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουνίου, στους κινηματογράφους.

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ, μετάφραση ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, 2004), η ταινία πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα αστυνομικού περιεχομένου που διαδραματίζεται στην Αθήνα και την Κρήτη της δεκαετίας του 1960.
Γυρίσματα  της ταινίας έγιναν στην Κνωσό (μετά από έγκριση του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Αργότερα η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.



Η υπόθεση:
Προσπαθώντας να ξεφύγει από τις κατηγορίες για απάτες ο  Τσέστερ ΜακΦάρλαντ (Βίγκο Μόρτενσεν) έρχεται μαζί με τη γυναίκα του Κολέτ (Κίρστεν Ντανστ) στην Ελλάδα και εμφανίζονται ως τουρίστες στην Αθήνα.  Χωρίς να το θέλει ο Τσέστερ σκοτώνει έναν αστυνομικό επιθεωρητή, στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου ‘Κίνγκ’ς Πάλας’. Ο φόνος γίνεται αντιληπτός από τον Ράυνταλ Κήνερ (Οσκαρ Αϊζακ) έναν αργόσχολο και άφραγκο Αμερικανό που προσφέρεται να τους βοηθήσει.
Ο Τσέστερ φοβάται πως θα τον εκβιάσει, αλλά ο Ράινταλ φαίνεται να ενδιαφέρεται για την Κολέτ. Με τον τρόπο αυτό οι τρεις θα βρεθούν δέσμιοι ο ένας του άλλου σ’ έναν αγώνα προς τον όλεθρο.



Πέντε ώρες αργότερα το πλοίο είχε δέσει στον Πειραιά. Ο Τσέστερ άνοιξε δρόμο προς την κουπαστή μέσα από ένα πλήθος επιβάτες και αχθοφόρους που είχαν ανέβει για να βοηθήσουν τον κόσμο να μεταφέρει τις βαλίτσες του. Είχε πάρει με την ησυχία του πρωινό στην καμπίνα του, περιμένοντας να επιβιβαστεί μπροστά ο πολύς κόσμος. 'Ομως τώρα διαπίστωσε ότι η αποβίβαση δεν είχε καν αρχίσει. Τα σπίτια της περιοχής και το λιμάνι του Πειραιά έμοιαζε να βρίσκονται μέσα στο χάος και τη σκόνη. Ο Τσέστερ απογοητεύτηκε που δεν μπορούσε να δει την Αθήνα στο βάθος. Άναψε τσιγάρο και χάζεψε τις κινούμενες ή σταθερές φιγούρες στη φαρδιά προβλήτα. Αχθοφόροι στα μπλε· μερικοί με μάλλον τριμμένα παλτά βάδιζαν νευρικά, ρίχνοντας ματιές προς το πλοίο· έμοιαζαν περισσότερο με ανθρώπους που ετοιμάζονταν να παζαρέψουν συνάλλαγμα ή ταξιτζήδες παρά με αστυνομικούς, σκέφτηκε ο Τσέστερ. Το βλέμμα του περιπλανήθηκε σε όλο το μήκος της προβλήτας, από δεξιά προς τ' αριστερά κι ανάποδα. Όχι, δεν φαινόταν κανείς από αυτούς τους ανθρώπους να τον περιμένει. Η σκάλα είχε πέσει κι αν υπήρχε κάποιος γι' αυτόν, δεν θ' ανέβαινε πάνω, αντί να τον περιμένει κάτω στην προβλήτα; Φυσικά. Ο Τσέστερ καθάρισε το λαιμό του και τράβηξε μια ελαφριά ρουφηξιά. Ύστερα γύρισε και είδε την Κολέτ.

"Η Ελλάδα", του είπε χαμογελώντας.
- Απόσπασμα από το βιβλίο Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου
μτφρ. Α. Αποστολίδη, Εκδόσεις Άγρα, 2004

Δείτε το trailer της ταινίας :




ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ PATRICIA HIGHSMITH 
ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου