Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Δελτίο τύπου | ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ; του Pierre Fedida (Νέα ψυχαναλυτική σειρά "ΡΟΥΣ")



PIERRE FÉDIDA

ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ;

 
Εισαγωγή: ΠΑΝΟΣ ΑΛΟΥΠΗΣ
Επίμετρο: JACQUES ANDRÉ 
Μετάφραση: Π. ΑΛΟΥΠΗΣ & Γ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ 
 
Εκδόσεις ΑΓΡΑ / Σειρά «ΡΟΥΣ», Ιούνιος 2014
Αριθμός σελίδων : 80, Τιμή : 10,00 Ευρώ 
ISBN: 978-960-505-126-6



Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ AΓΡΑ εγκαινιάζουν την ψυχαναλυτική σειρά «ΡΟΥΣ», με υπεύθυνους τη ΜΑΡΙΛΙΑ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ-ΑΒΕΡΩΦ, τον ΠΑΝΟ ΑΛΟΥΠΗ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ. Θα περιλαμβάνει, εκτός από τα Τετράδια, δοκίμια ψυχαναλυτών, με κεντρικό άξονα σκέψης τις άρρηκτες σχέσεις ψυχής και σώματος και τη διττή ενορμητική φύση του ανθρώπου.
Κάθε Τετράδιο θα περιέχει ένα κλασικό κείμενο γύρω από αυτά τα θέματα, μια παρουσίαση-εισαγωγή από έναν γνώστη του προτεινόμενου συγγραφέα  και ένα επίμετρο από έναν προσκεκλημένο συγγραφέα, που εμπνέεται ελεύθερα από το κεντρικό κείμενο.

Το πρώτο Τετράδιο παρουσιάζει
το περίφημο κείμενο του PIERRE FÉDIDA
ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ;

Ο ψυχαναλυτής και δάσκαλος Πιερ Φεντιντά στο δοκίμιο Από πού αρχίζει το ανθρώπινο σώμα; μας ξεναγεί στις απαρχές της ψυχανάλυσης και μας ταξιδεύει στον χώρο της, μέσα από γόνιμες συναντήσεις και διαλόγους με συναδέλφους και ανθρώπους της τέχνης, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας. «Το "κτηνώδες" όργανο των "σπαραχτικών κραυγών" και της ξέφρενης απόλαυσης, τέτοιο είναι το ανθρώπινο στόμα... Πίσω από τον ξαπλωμένο ασθενή, το άνοιγμα του στόματος του λόγου είναι άνοιγμα στην καταγωγή του σώματος, για το οποίο δεν θα είναι, οριστικά πλέον, εφικτό να ειπωθεί από πού αρχίζει».
Με το κείμενο αυτό ερχόμαστε σε επαφή με μια πολύτιμη κλινική σκέψη, όπου η ψυχαναλυτική διεργασία, χάρη στην εκφωνημένη διά στόματος γλώσσα, επιτρέπει την πρόσβαση στη φωνή ενός σώματος, που παραπαίει αέναα ανάμεσα στην απώλεια της κατάθλιψης και στον αφανισμό της μελαγχολίας. Ο ψυχαναλυτής, όπως κάθε άνθρωπος, επειδή ζει και σκέφτεται, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τον απόηχο του θανάτου.


Σύντομα βιογραφικά των επιστημονικών υπεύθυνων της σειράς «ΡΟΥΣ»

Η Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ είναι διδάσκουσα ψυχαναλύτρια της Γαλλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισιού και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ψυχανάλυσης και του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικής στο Παρίσι, συντακτικό μέλος του γαλλικού περιοδικού ψυχανάλυσης (revue française de psychanalyse) και συν-ιδρύτρια του περιοδικού ψυχοσωματικής (revue de psychosomatique). Ειναι η εκπρόσωπος για την Ευρώπη της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενωσης. Εχει γράψει πολυάριθμα άρθρα και κείμενα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία, κυρίως γύρω από την ψυχοσωματική, την υποχονδρία, τον μαζοχισμό και τη μεταβίβαση. Στο βιογραφικό της μπορούμε να προσθέσουμε σπουδές φιλοσοφίας κι το ενδιαφέρον της για τη λογοτεχνία, κυρίως για την ιαπωνική. Εξάλλου πριν λίγο καιρό μίλησε στην Αθήνα σε μια λογοτεχνική βραδιά περί ψυχανάλυσης και λογοτεχνίας.

Ο Πάνος Αλούπης είναι ψυχίατρος, διδάκτωρ ψυχολογίας του Πανεπιστημίου 7 στο Παρίσι, με διδακτικό έργο στην έδρα Ψυχοπαθολογίας και ψυχανάλυσης του Πανεπιστημίου 7, μέλος της Γαλλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισιού κι αντεπιστέλλον μέλος της Ελληνικής Εταιρείας. Συμμετέχει στη σύνταξη των γαλλικών περιοδικών ψυχανάλυσης και ψυχοσωματικής. Εχει γράψει άρθρα και συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία, με θεματικές κυρίως γύρω από το σώμα, το αντικείμενο και τη μελαγχολία. Εχει μεταφράσει στα ελληνικά Φρόυντ, Ουίνικοτ και Κρίστεβα και συμμετάσχει στη μετάφραση του Λεξιλόγιου της ψυχανάλυσης..

Ο Γιώργος Σταθόπουλος είναι ψυχολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris 7. Έχει γράψει 2 βιβλία: Επανεπενδύοντας το σώμα. Η υποχονδριακή λύση απέναντι στον καρκίνο και Ο Φρόυντ, ο Φλης και η παράνοια, στις εκδόσεις Νήσος. Επιμελήθηκε και μετέφρασε στα ελληνικά το βιβλίο του Michel de M’Uzan με τίτλο Στα σύνορα ζωής και θανάτου, στις εκδόσεις Μετά και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και γαλλόφωνα περιοδικά ψυχανάλυσης, με κύριο άξονα αναφοράς την υποχονδρία και την θεραπευτική εργασία με ογκολογικούς ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου