Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου | ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Alain Badiou


ALAIN BADIOU


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ
ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2022
Αριθμός σελίδων : 80, Τιμή : 10,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-572-1



Αυτό το δοκίμιο απευθύνεται κυρίως σε όλους εκείνους που μένουν αμήχανοι –τουλάχιστον μετά το ξέσπασμα της πανδημίας– μπροστά στην προφανή αταξία του σύγχρονου κόσμου, στην πολυπλοκότητά του και στα πολλαπλά του μπερδέματα, στους μάταιους κομπασμούς του, στις εξαγγελίες του χωρίς αποτελέσματα, στα σοβαρά προβλήματά του που αποσιωπούνται και στις πάμπολλες άλλες σκοτεινές του επιμέρους πλευρές.

O Aλαίν Μπαντιού διαπιστώνει σε αυτό το δοκίμιο μια γενική αταξία, μια σύγχυση των συνειδήσεων και την αίσθηση ενός μέλλοντος σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτου, φαινόμενο που το αποκαλεί αποπροσανατολισμό. Ο αποπροσανατολισμός αυτός, παρόλο που προϋπήρχε της πανδημίας, η οποία ωστόσο αποκάλυψε το εύρος του, έχει τις ρίζες του τόσο στο έλλειμμα της αλήθειας –προς όφελος των απόψεων– όσο και στην κυρίαρχη ιδεολογία και βρίσκει έκφραση στα πιο διαφορετικά πεδία. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα –τις πολιτικές πολώσεις και τα κινήματα διαμαρτυρίας, τον σύγχρονο φεμινισμό, την οικολογία, την εκπαίδευση, την ανεξιθρησκεία– και υπό το πρίσμα της δικής του πολιτικής δέσμευσης, ο Αλαίν Μπαντιού παραδίδει μια ανάλυση που στηρίζεται στην παρατήρηση και την επιχειρηματολογία. Με την προσφιλή σε εκείνον ιδέα που βασίζεται στη θέση του ότι « μια προφανής αταξία δεν φωτίζεται παρά μόνο εάν τη θεωρήσουμε αποτέλεσμα της τάξης από την οποία προέρχεται».



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Aλαίν Μπαντιού, γεννημένος το 1937 στο Ραμπάτ, είναι φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Από τα κυριότερα έργα του είναι το L’ être et l’ évènement, που εκδόθηκε από τον οίκο Seuil σε τρεις τόμους (1988, 2006, 2018) και το S’orienter dans la pensée, s’orienter dans l’existence (2004-2007), που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Fayard το 2022.

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Περιστάσεις, 1+2 [ Κόσοβο, 11 Σεπτεμβρίου, Σιράκ / Λεπέν, Ιράκ, μαντίλα, Γερμανία / Γαλλία ] και Μικρό φορητό πάνθεον [ κείμενα για τους Σάρτρ, Φουκώ, Λυοτάρ, Ντελέζ, Ντερριντά, Λακάν κ.ά. ].


ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ALAIN BADIOU ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου