Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου | ΤΟ ΕΠΙΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ του Edward Gorey



EDWARD GOREY

ΤΟ ΕΠΙΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Μετάφραση: ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΚΙΣΗΣ
 
Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Νοέμβριος 2013 
Αριθμός σελίδων: 80, Τιμή : 9,00  Ευρώ
ISBN: 978-960-505-096-2


Μια ωραία μέρα –ακριβώς μετά την Τρίτη και πριν την Τετάρτη– παρουσιάστηκε μπροστά στην Έμπλυ και στον Γιούμπερτ ένα καταπληκτικό όχημα. Ξεκινάει λοιπόν ένα ταξίδι ατρόμητο, επικής μεγαλοπρέπειας, του οποίου ο ήρωας δεν έχει αντίστοιχο στα χρονικά της λογοτεχνίας.



Λίγο πολύ παντού στον κόσμο, διάφοροι παθιασμένοι και ζηλιάρηδες βιβλιοφάγοι διαπληκτίζονται για κάποια βιβλιαράκια που έβγαιναν, σε άτακτα χρονικά διαστήματα, από μια παράξενη κατοικία στο Κέηπ Κόντ, όχι πολύ μακριά από τη Νέα Υόρκη. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και συνεχίστηκε διακριτικά για πενήντα περίπου χρόνια. Κυκλοφορούν ψίθυροι ότι αυτά τα αλλόκοτα βιβλία, δημοσιευμένα από παντελώς άγνωστους εκδότες, ήταν δημιούργημα ενός εκκεντρικού ψαρομάλλη γενειοφόρου, με γούνινο παλτό και αθλητικά παπούτσια. Το όνομά του ήταν Έντουαρντ Γκόρεϋ (αλλά υπάρχει και ένας Ogdred Weary και ένας Dogear Wryde).



«Τα σχέδια και οι χαρακτήρες εκτελούν μαζί μια άψογη χορογραφία...Ένας υπέροχος, σχεδόν αισώπειος μύθος...Στον Γκόρεϋ, το σύμπαν είναι πάνω απ’ όλα ένα μπαλέτο, θεϊκά παράλογο και σκληρό».
Le Monde


«Ο εξεζητημένος αισθητισμός του Γκόρεϋ και η γλυκιά απελπισία του είναι ιδιότητες που τις συναντάμε αποκλειστικά σ’ αυτόν».
L’Est républicain


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
O Edward Gorey γεννήθηκε στο Σικάγο το 1925. Λάτρης της ιαπωνικής, της βικτωριανής και της υπερρεαλιστικής λογοτεχνίας, του nonsense, του μαύρου χιούμορ και του γοτθικού, δημοσίευσε από το 1953 πάνω από ογδόντα έργα, εικονογράφησε απειράριθμα βιβλία και περιοδικά, σχεδίασε τα κοστούμια και τα σκηνικά για τον Δράκουλα το 1978.

Έζησε στο Κέηπ Κόντ, στη Μασαχουσέτη, ανάμεσα σε γάτες, βιβλία και βιντεοταινίες. Δεν εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά μόνο μια φορά για να πάει στα Νησιά Σέτλαντ. Συνεργάστηκε με τον New Yorker και υιοθέτησε ποικίλες ταυτότητες κατά περίπτωση. Πέθανε τον Απρίλιο του 2000. 


ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

http://agra.gr/searchl.asp?ID=1174

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου