Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Δελτίο Τύπου | HELLAS EXPRESS - ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ των Λευτέρη και Ζίγκριντ Ξάνθου





ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ - ΖΙΓΚΡΙΝΤ ΞΑΝΘΟΥ


HELLAS EXPRESS

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Απρίλιος 2024
Αριθμός σελίδων : 424, Τιμή : 19,90 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-615-5





O Λευτέρης, παιδί αντάρτη, μεγάλωσε στις παιδουπόλεις της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου, που δημιούργησε η Φρειδερίκη για τα παιδιά από τις ρημαγμένες από τον Εμφύλιο περιοχές στο τέλος του πολέμου. Δεκαοκτώ χρονών βρίσκεται μετανάστης στη Δυτική Γερμανία, δουλεύοντας αρχικά ως εργάτης-γκάσταρμπαϊτερ σε εργοστάσιο. Σπουδάζει γραφικές τέχνες, τελειώνει την ΑΣΚΤ του Ντύσσελντορφ, με τον τίτλο του «Μαΐστορα», παίρνει ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών και του παρέχεται πολιτικό άσυλο από το γερμανικό κράτος.

Η Ζίγκι, από δεκαεννιά χρονών σύντροφος του Λευτέρη, κουβαλάει όλα τα στοιχεία που σημάδεψαν τους Γερμανούς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και διαμόρφωσαν τις ζωές τους. Ως πρόσφυγας από την Ανατολική Γερμανία (Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας), φέρει τα τραύματα από την απώλεια της πατρίδας και των περιουσιακών στοιχείων, έρχεται αντιμέτωπη με τις προκαταλήψεις από την οικογένειά της και τον κοινωνικό περίγυρο εξαιτίας της σχέσης της με τον Έλληνα.

Αποφασίζουν οι δυο τους, μετά την πτώση της χούντας, να μετοικήσουν στην Ελλάδα. Ο Λευτέρης, έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια παραμονής στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, μετανάστης για δεύτερη φορά στην ίδια του την πατρίδα, ξαναπιάνει το νήμα της ένταξης και της επιβίωσης στη χώρα του, με τις απαρχαιωμένες και συντηρητικές δομές. Η Ζίγκι μπαίνει σ’ ένα άγνωστο για αυτήν περιβάλλον, που της επιφυλάσσει πολλά εμπόδια και ακραίες εμπειρίες. Η γεμάτη δύναμη και όραμα ενασχόλησή της με τη δημιουργία του ελληνογερμανικού σχολείου, μια προσπάθεια Γερμανών και Ελλήνων γονέων, ανοίγει μια καινούργια προοπτική, που της επιτρέπει να κατανοήσει την ελληνική κοινωνία.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΖΙΓΚΡΙΝΤ ΞΑΝΘΟΥ
Φωτογραφία Τ. Μηλιώτη
Οι δύο παράλληλες αφηγήσεις τους περιγράφουν τις κοινές τους εμπειρίες, από διαφορετική σκοπιά, ενώ προβάλλουν την ευρωπαϊκή προοπτική που στοχεύει στην υπέρβαση των συγκρούσεων και των αναχρονιστικών συμπεριφορών που πηγάζουν από στενόμυαλους εθνικισμούς.

Φωτίζουν επίσης το κοινωνικό πλαίσιο μιας ιδιαίτερα δύσκολης και ταραγμένης εποχής, απόρροιας των συνεπειών του Εμφυλίου στην Ελλάδα και του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου που οδήγησε στη διχοτόμηση της Γερμανίας.

Περιγράφουν όμως ότι είναι εφικτή η δημιουργία μιας κοινής βάσης για αρμονική συμβίωση, παρότι και οι δύο προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς, κάτι που στη σημερινή ταλαιπωρημένη από την κρίση Ευρώπη δεν φαίνεται εύκολα πραγματοποιήσιμο.





Το βιβλίο κυκλοφορεί παράλληλα με την έκθεση έργων ζωγραφικής του Λευτέρη Ξάνθου
"Η Τέχνη ως αντίσταση"
που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. 
στον Ελληνογερμανικό Σύλλογο Φιλαδέλφεια
(Κριεζή 62-64, 15125 Μαρούσι)


Ο Λευτέρης Ξάνθος μετανάστευσε το 1963 στη Δυτική Γερμανία ως «φιλοξενούμενος» βιομηχανικός εργάτης της Εταιρείας Γιάγκενμπεργκ. Το 1965 φοίτησε στη Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας του Ντίσελντορφ, με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Γραφιστική, και το 1973 αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ ως άριστος στο τμήμα του καθηγητή Ρολφ Ζάκενχαïμ. Εκείνο τον καιρό η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από τον ζυγό της φασιστικής Χούντας των συνταγματαρχών και οι περίπου 100.000 Ελληνίδες/-ες μετανάστριες/-ες στην περιοχή του Ρουρ ήταν ως επί το πλείστον αρνητές της. Ο Λευτέρης Ξάνθος που είχε χάσει τον πατέρα του στον Εμφύλιο, δραστηριοποιήθηκε έντονα στον αντιδικτατορικό αγώνα στη Δυτική Γερμανία, γεγονός, το οποίο αντικατοπτρίζεται στη ζωγραφική τέχνη του. Μετά από την πτώση της Χούντας στην Ελλάδα παλιννόστησε και βιοπορίστηκε ως γραφίστας-διαφημιστής και εικονογράφος βιβλίων, μεταξύ αυτών και διδακτικών βιβλίων της γερμανικής γλώσσας, στην Αθήνα. Ως συνέπεια του βιοπορισμού του τα έργα ζωγραφικής του δεν πουλήθηκαν ποτέ στην αγορά έργων τέχνης αλλά βλέπουν σήμερα για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ακριβώς ένα χρόνο μετά από τον θάνατό του την 1η Απριλίου 2023.

Ελληνο-Γερμανικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλαδέλφεια
Κριεζή 62-64 • 151 25 Μαρούσι
Τηλ.: 210 68 48 009 • Ε-mail: info@philadelphia1837.gr
www.philadelphia1837.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου