Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου | ΤΙ ΤΡΕΛΑ, ΤΙ ΠΑΛΑΤΙΑ! του Jean-Patrick Manchette


JEAN-PATRICK MANCHETTE


ΤΙ ΤΡΕΛΑ, ΤΙ ΠΑΛΑΤΙΑ!



Εισαγωγή: JAMES SALLIS
Μετάφραση : ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ



Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Νοέμβριος 2023
Αριθμός σελίδων : 240, Τιμή : 13,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-596-7



«Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ: λαμπρός αφηγητής, στρατευμένος αριστερός, προβοκάτορας, άσωτος, μεγάλη μορφή του γαλλικού νουάρ, αμφισβητίας, εχθρός της Πέμπτης Δημοκρατίας. Ο αιρετικός Μανσέτ ήταν για δεκαετίες καταπέλτης στην πολιτιστική σκηνή του Παρισιού. Του οφείλουμε σεβασμό και αναγνώριση – το συντομότερο».

ΤΖΕΪΜΣ ΕΛΛΡΟΫ

O ΜΙΣΕΛ ΧΑΡΤΟΓΚ, πρώην αρχιτέκτονας, είναι ένας ισχυρός επιχειρηματίας και διάσημος φιλάνθρωπος ο οποίος διαχειρίζεται την τεράστια περιουσία του αδελφού του που σκοτώθηκε σε ατύχημα. Ο Πέτερ είναι ο ορφανός ανιψιός του, υπό την κηδεμονία του, ένα προβληματικό, κακομαθημένο παιδί. Η Ζυλί παίρνει εξιτήριο από ένα ψυχιατρικό άσυλο. Ο Τόμσον είναι πληρωμένος δολοφόνος που υποφέρει από σοβαρό έλκος. Ο Μισέλ Χάρτογκ προσλαμβάνει τη Ζυλί για να φροντίζει τον Πέτερ. Προσλαμβάνει επίσης τον Τόμσον για να τους σκοτώσει. Η Ζυλί και ο Πέτερ το σκάνε. Ο Τόμσον τους ακολουθεί. Σφαίρες πετούν στον αέρα. Τα πτώματα στοιβάζονται. Η τρέλα έχει μόλις αρχίσει. Στην καρδιά της Ζυλί ζει μια ελπίδα: ν’ ανακαλύψει τον περίφημο πύργο όπου την περιμένουν η λύτρωση και η γαλήνη. Θα τον βρει όμως; Ξέρει άραγε η Ζυλί, το αξιολύπητο αστέρι σε αυτή τη μακάβρια χορογραφία, ότι οι άλλοι χορευτές είναι ακόμα πιο τρελοί από την ίδια;

Οι ήρωες είναι γελοιωδώς κακοί και υπάρχει μια παρωδία της άχρηστης βίας, που θυμίζει την ταινία Φάργκο των αδελφών Κοέν εικοσιπέντε χρόνια μετά.



«Σε αυτό το πρώιμο αριστούργημά του, ο Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ εμφανίζεται με όλο το εκτυφλωτικό και ψυχρό μένος του, βάλλοντας με την καυστική κριτική του κατά της απληστίας και του καπιταλισμού. Σίγουρα θα διαβάζετε τη μια σελίδα μετά την άλλη ακολουθώντας τον φρενήρη ρυθμό του μυθιστορήματος· ωστόσο, αν επιβραδύνετε λίγο, θα δείτε πόσο πολλά έχει στριμώξει ο Μανσέτ στο βιβλίο του – και με πόσες γερές γροθιές χτυπάει το κατεστημένο».

–ΣΑΡΑ ΒΑΪΝΜΑΝ


ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
TARDI
Από το εξώφυλλο του κόμικ:
Manchette / Tardi, Ô dingos, ô châteaux.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΖΑΝ-ΠΑΤΡΙΚ ΜΑΝΣΕΤ (1942-1995) ήταν Γάλλος αναθεωρητής του αστυνομικού μυθιστορήματος, σεναριογράφος, κριτικός και μεταφραστής. Γεννημένος στη Μασσαλία από οικογένεια με σχετικά μέτριο εισόδημα, ο Μανσέτ μεγάλωσε σε προάστιο στα νοτιοδυτικά του Παρισιού, όπου άρχισε να γράφει σε πολύ μικρή ηλικία. Ενώ σπούδαζε αγγλική λογοτεχνία στη Σορβόννη, δημοσίευε άρθρα στην εφημερίδα La voie communiste και ανέπτυξε δράση στην Εθνική Ένωση Φοιτητών. Το 1961 παντρεύτηκε, και μαζί με τη σύζυγό του Μελίσσα άρχισε να μεταφράζει αμερικανικά αστυνομικά μυθιστορήματα – έργα συγγραφέων όπως ο Ross Thomas, ο Donald Westlake και η Margaret Millar, συχνά για λογαριασμό της Σειράς Νουάρ των εκδόσεων Gallimard. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 βιοπορίζεται κάνοντας διάφορες δουλειές: γράφει βιβλία για νέους, διασκευάζει μυθιστορήματα για τον κινηματογράφο, γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 1971 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, σε συνεργασία με τον Jean-Pierre Bastid, ξεκινώντας έτσι τη λογοτεχνική του καριέρα. Στις επόμενες δύο δεκαετίες έγραψε άλλα δέκα μυθιστορήματα καθιερώνοντας ένα νέο είδος γαλλικού μυθιστορήματος, το νεοπολάρ (που διέφερε από το παραδοσιακό αστυνομικό μυθιστόρημα η πολάρ ως προς το πολιτικό και κοινωνικά ριζοσπαστικό περιεχόμενό του). Τη δεκαετία του 1980, ο Μανσέτ εξέδωσε τις περίφημες μεταφράσεις της σειράς κόμικς “Watchmen” του Alan Moore για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου Doug Headline, που εξέδιδε αποκλειστικά κόμικς και τον είχε ιδρύσει ο γιος του Μανσέτ.



ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΖΑΝ-ΠΑΤΡΙΚ ΜΑΝΣΕΤ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου