Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

3.000 ΕΥΡΩ του Thomas Melle [ μυθιστόρημα ]

 


THOMAS MELLE

3.000 EYΡΩ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ


Μετάφραση : ΙΩΑΝΝΑ ΜΕΪΤΑΝΗ



Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Οκτώβριος 2021
Αριθμός σελίδων : 224, Τιμή : 16,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-483-0

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ο Άντον ονειρεύεται, ονειρεύεται τα παλιά όπως δεν ήταν ποτέ. Εναλλακτικές εκδοχές της νεότητάς του: τα ίδια πρόσωπα, αλλά εντελώς φανταστικά γεγονότα. Κοιμάται με τα κορίτσια που ποτέ δεν μπορούσε να έχει, σώζει φίλους που δεν είναι πια στη ζωή του, γιορτάζει τις επιτυχίες που δεν είχε ποτέ. Θαλασσόξυλα ξεβρασμένα από την εποχή όπου όλα ακόμη φάνταζαν εφικτά.
 
 
Ο Άντον κάθεται σε ένα παγκάκι και περιμένει. Μπορεί η Ντενίζ να ψήνεται να πιεί ένα ποτηράκι μαζί του, μπορεί και όχι. Αξίζει πάντως την προσπάθεια. Δεν έχει βγει ποτέ του ραντεβού με ταμία σούπερ μάρκετ. Κι όμως, όταν ήταν παιδί έκανε παρέα με εργατόπαιδα, αφού κι ο ίδιος εργατόπαιδο ήταν. Αλλά το απολυτήριό του με καλό βαθμό και οι σπουδές Νομικής που άρχισε τον απομάκρυναν βίαια από την ίδια του την κοινωνική τάξη και – και τί ; Τον ανέβασαν σε άλλο κοινωνικό επίπεδο ; Τον οδήγησαν σε αχαλίνωτη άνοδο ; Όχι, τον παράτησαν στο περίπου, δεν πάτησε στην πραγματικότητα πουθενά. Ο Άντον είναι αταξικός, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει, πάντοτε όμως έτσι ένιωθε, ένας μπάσταρδος ανάμεσα στις τάξεις, σε αριστοκρατικές παρέες εξίσου άνετα αλλά και χαμένος όπως και στο εργατικό μπαρ. Πάντως την Ντενίζ τη βρίσκει ευχάριστη και, ναι, σέξυ. Αυτό το γατίσιο, το σκληρό, το απόμακρο που έχει τον ερεθίζει. Θα μπορούσε να φανταστεί να περάσει μερικές όμορφες ώρες μαζί της. Ή και κάτι παραπάνω. Το μόνο που θα έπρεπε να αγνοήσει θα ήταν το πήρσινγκ.


Η Ντενίζ δεν τα βγάζει ακριβώς πέρα με τη ζωή της. Δουλεύει σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, η κόρη της η Λίντα συχνά την κουράζει · χρόνια τώρα θέλει να πάει στη Νέα Υόρκη, η επιθυμία της αυτή όμως δεν είναι παρά ένα όνειρο – έστω και παρήγορο. Με τα λεφτά που βγάζει από τα γυρίσματα μιας ταινίας πορνό, θέλει επιτέλους να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, η αμοιβή της όμως καθυστερεί.

Ο Άντον, ένας αποτυχημένος και καταχρεωμένος πρώην φοιτητής της Νομικής που κοιμάται σε ξενώνα αστέγων, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο ταμείο της Ντενίζ. Οι δυο τους πλησιάζονται πολύ προσεκτικά. Η Ντενίζ, οργισμένη αλλά περήφανη, παλεύει να βρει το δίκιο της και μια καλύτερη τύχη για την κόρη της, κι ο Άντον αντιστέκεται στη χρεοκοπία, συναντώντας φτασμένους φίλους απ’ το παρελθόν και ανοιγοκλείνοντας μια χαραμάδα ελπίδας. Μεταξύ τους αναπτύσσεται ένας έρωτας τρυφερός και σχεδόν αδύνατος. Και οι δύο προσπαθούν να ανοιχτούν, όμως όταν η Ντενίζ παίρνει επιτέλους τα λεφτά της και η δίκη του Άντον για τα χρέη του πλησιάζει, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα πόση εγγύτητα χωράει τελικά στη ζωή τους…

Ο Τόμας Μέλλε γράφει για έναν έρωτα στο περιθώριο της κοινωνίας, για την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλη της την ευαισθησία και την άγρια ομορφιά– ένα τρυφερό και έντονο μυθιστόρημα για δυο ανθρώπους και για το ερώτημα τί αξία έχουν τρεις χιλιάδες ευρώ.


«Άλλα κείμενα ακκίζονται κουνώντας κόκκινα πανιά, τούτο δω όμως μυρίζει πραγματικό κίνδυνο. Αν το μαχαιρώσεις, θα ματώσει. Άλλοι συγγραφείς είναι αθλητικοί, τούτος δω όμως έχει δύναμη».

–ROBIN DETJE

 

«Ένας ζογκλέρ των φράσεων σε ένα εργαστήριο λέξεων. Βιρτουόζος από κάθε άποψη».

–BJORN HAYER , εφημ. Die Welt




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΤΟΜΑΣ ΜΕΛΛΕ γεννήθηκε το 1975 στη Βόννη. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Τύμπινγκεν, το Ώστιν του Τέξας και το Βερολίνο. Έχει γράψει πολυάριθμα θεατρικά έργα, που έχουν παρασταθεί πολλές φορές, και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, το μυθιστόρημα του William T. Vollmann Whores for Gloria. Για τη συλλογή διηγημάτων Raumforderung (2007) πήρε το Βραβείο Ενίσχυσης (Forderpreis) του Λογοτεχνικού Βραβείου της Πόλης της Βρέμης (Bremer Literaturpreis). Το πρώτο του μυθιστόρημα, Sickster (2011), ήταν υποψήφιο για το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου (Deutscher Buchpreis) και διακρίθηκε με το Βραβείο Φράντς Χέσσελ (Franz-Hessel-Preis). Το παρόν βιβλίο έφτασε στη βραχεία λίστα για το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου, όπως και το επόμενο έργο του, το μυθιστόρημα Die Welt im Rucken (2016), όπου ο συγγραφέας μιλάει για τη διπολική διαταραχή του. Ο Τόμας Μέλλε ζει στο Βερολίνο.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ΓΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
Από το βιβλίδιο Παράθυρα στη νύχτα, 2021

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thank you for sharing this nice article.
    For web design & development service contact Multisoft digital technologies, They have
    Advertising Agencies in MG Road

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Your information related to Astrologer is really very useful for me ....Thanks for sharing this informative
    For web design & development service contact Multisoft digital technologies, They have
    SEO company in Kodagu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Thanks for providing this information. It's very helpful.
    The best astrological services contact. Best Astrologer In Shivanagar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Its very interesting while reading it,thank you for posting such a good article.
    For Astrological service contact Shri Durga astro center,They gives
    Vashikaran Astrologer in Yadgir

    ΑπάντησηΔιαγραφή