Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου | ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ του Irvin Yalom

 IRVIN D. YALOM

ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ 
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ



Μετάφραση:
EYAΓΓEΛIA ANΔPITΣANOY – ΔEΣΠOINA KAKATΣAKH 

Πρόλογος - Επιστημονική επιμέλεια: ΓIANNHΣ ZEPBAΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2020
Αριθμός σελίδων : 704, Τιμή : 26,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-451-9



«Η ονομασία “υπαρξιακή ψυχοθεραπεία” δεν επιδέχεται πολύ λακωνικό ορισμό, γιατί ο υπαρξιακός προσανατολισμός δεν στηρίζεται σε θεμέλια εμπειρικά αλλά βαθιά διαισθητικά. Θα ξεκινήσω δίνοντας έναν επίσημο ορισμό και στη συνέχεια, σε όλη την έκταση του βιβλίου, θα παρουσιάζω δεδομένα που θα διευκρινίζουν τον ορισμό αυτό : Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία είναι μια δυναμική θεραπευτική προσέγγιση που καταπιάνεται με ανησυχίες, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην ύπαρξη του ανθρώπου. [...] Οι παρεκβάσεις μου προς τη Φιλοσοφία θα είναι σύντομες και χρηστικές· θα περιοριστώ σε τομείς που μπορούν να αξιοποιηθούν κλινικά. Δεν θα έχει άδικο κάποιος που ασχολείται επαγγελματικά με τη Φιλοσοφία, αν με θεωρήσει πειρατή που αρπάζει μόνο τα πετράδια κι αφήνει πίσω του τα περίτεχνα και πολύτιμα δεσίματά τους. [...] πολύ συχνά σε ολόκληρο το βιβλίο θα ακούγονται οι φωνές των Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Κάφκα, Σάρτρ, Καμύ και πολλών άλλων αναγνωρισμένων δασκάλων. Η σπουδαία λογοτεχνία επιβιώνει, γιατί από την ψυχή του αναγνώστη ξεπηδά κάτι που ασπάζεται την αλήθεια της, όπως επισήμανε ο Φρόυντ αναλύοντας τον Οιδίποδα Τύραννο».

 

Για την προετοιμασία του βιβλίου ο Γιάλομ χρειάστηκε δέκα χρόνια μελέτης φιλοσοφικών κειμένων προκειμένου να οριοθετήσει και να συγκροτήσει τη φιλοσοφική βάση της υπαρξιακής θεωρίας με έναν τρόπο που να μπορεί να ενσωματωθεί στην ψυχοδυναμική προσέγγιση και να μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή άσκηση της ψυχοθεραπείας. η αρχική έκδοση της Υπαρξιακής ψυχοθεραπείας δεν αναθεωρήθηκε ποτέ και, όπως λέει ο ίδιος ο Γιάλομ, χρησιμοποιήθηκε ως πηγή και βάση για όλα τα επόμενα λογοτεχνικά βιβλία του, μέσα από τα οποία έγιναν οι όποιες αναθεωρήσεις και εξειδικεύσεις της. Αυτό ακριβώς το στοιχείο κάνει την Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία ένα πολύτιμο βιβλίο ταυτόχρονα για ειδικούς και γενικό κοινό. Για τους ειδικούς ανοίγει το δρόμο για να γίνει κατανοητή η συμβολή των υπαρξιακών ζητημάτων στα δρώμενα της ψυχοθεραπείας. Για το γενικό κοινό αποτελεί τον οδηγό για να μπορέσουν να κατανοήσουν βαθύτερα και πληρέστερα το λογοτεχνικό έργο του που τόσο έχουν αγαπήσει. Η διαίρεση του έργου σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες υπαρξιακών ζητημάτων που αφορούν τη ζωή του καθενός μας (Θάνατος, Ελευθερία, Νόημα, Απομόνωση) εμπλουτισμένη με ψυχοθεραπευτικό υλικό και όπου χρειάζεται με προσωπικά παραδείγματα, καθιστά αυτό τον τόμο ταυτόχρονα εγχειρίδιο για ψυχοθεραπευτές όλων των θεωρητικών προσανατολισμών και οδηγό ζωής για το γενικό κοινό.

– Από τον πρόλογο του ΓΙΑΝΝΗ ΖΕΡΒΑ

 

Aντλώντας από την κλινική εμπειρία, την κλινική έρευνα, τη φιλοσοφία και τη μεγάλη λογοτεχνία, ο Γιάλομ γράφει ένα βιβλίο ευρύ και περιεκτικό που μπορεί να λειτουργήσει ως διανοητική αφετηρία για τους ψυχοθεραπευτές στην κλινική τους εμπειρία, ανοίγοντας συγχρόνως νέους δρόμους για διερεύνηση. Εδώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν την ψυχοθεραπεία συνυφασμένα με τα κεντρικά ζητήματα της ανθρώπινης εμπειρίας. Τα αποτελέσματα, διανοητικά και κλινικά, θα εκπλήξουν και θα διαφωτίσουν κάθε αναγνώστη.

Από την πρώτη αμερικανική έκδοση

 

ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι αυτό το εξαιρετικό βιβλίο απευθύνεται μόνο σε ψυχιάτρους και ψυχολόγους – αντίθετα, θα είναι χρήσιμο σε όλους εκείνους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τους παράγοντες που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Το βρήκα μάλιστα τόσο καλογραμμένο ώστε δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου !

ROLLO MAY

 

Αυτή η αξιοθαύμαστη πραγματεία διερευνά τη σχέση της ψυχοθεραπείας με τα μείζονα διλήμματα της ύπαρξης. Προϊόν μακρόχρονης κλινικής εμπειρίας, αφομοιωμένης με κριτικό πνεύμα από έναν ψυχίατρο με μεγάλη ευαισθησία, γνώση και ικανότητα, είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Είναι γραμμένη με σαφήνεια αλλά και ζωντάνια, την οποία εξασφαλίζουν τα χιουμοριστικά και πνευματώδη σχόλια του συγγραφέα. Το βιβλίο μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στους ψυχοθεραπευτές που καταπιάνονται καθημερινά με τα ανθρώπινα… αλλά και μια πλούσια και ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία σε όσους προβληματίζονται ευρύτερα για τα ζητήματα της ανθρώπινης ζωής.

JEROME D. FRANK

 

Για άλλη μια φορά ο Ίρβιν Γιάλομ γράφει ένα βιβλίο εξαιρετικά ουσιαστικό και διαχρονικό. Εδώ αποκρυσταλλώνει την πεμπτουσία της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας. Προσφέροντας πολυάριθμα κλινικά παραδείγματα και μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, συνθέτει μια μελέτη των συγκρούσεων που απορρέουν από την επαφή του ανθρώπου με ορισμένες υπέρτατες αγωνίες : το θάνατο, την ελευθερία, την απομόνωση και την έλλειψη νοήματος. Πρέπει να διαβαστεί από κάθε ειδικευόμενο ψυχίατρο και κάθε εκπαιδευόμενο ψυχολόγο και να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε ψυχοθεραπευτή.

H. KEITH H. BRODIE

 

ΕΡΓΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:
SEAN SCULLY Λεπτομέρειες από το έργο Hammering, 1990.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο IRVIN D. YALOM (γενν. 1931) είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ. Μαθητής και συνεργάτης του Rollo May, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική και είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας (Existential Psychotherapy). Στον επιστημονικό χώρο είναι επίσης ιδιαίτερα γνωστό το κλινικό και ερευνητικό έργο του στην ομαδική ψυχοθεραπεία. Το πρώτο του βιβλίο, που το 2006 κυκλοφόρησε σε νέα αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση, Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας (Άγρα, 2006), έχει μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες και αποτελεί βασικό διδακτικό εγχειρίδιο σε πολλές σχολές ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας. Ο Γιάλομ έχει γράψει πολλά ακόμη επιστημονικά βιβλία και άρθρα. Το λογοτεχνικό του έργο αρχίζει όψιμα και περιλαμβάνει τρεις συλλογές διηγημάτων και τέσσερα μυθιστορήματα, που έχουν γίνει μπέστ -σέλλερ σε πολλές χώρες. Όλα του τα λογοτεχνικά βιβλία αποτελούν ιστορίες ψυχοθεραπείας και ο ίδιος τα θεωρεί προέκταση του διδακτικού του έργου, το οποίο, όπως λέει, είναι γεμάτο ούτως η άλλως με ιστορίες και διηγήσεις.

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του : Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Στο ντιβάνι, Η θεραπεία του Σοπενάουερ και Το πρόβλημα Σπινόζα (μυθιστορήματα)· Ο δήμιος του έρωτα, Η μάνα και το νόημα της ζωής και Πλάσματα μίας μέρας και άλλες ιστορίες ψυχοθεραπείας (διηγήματα)· Θρησκεία και ψυχιατρική, Το δώρο της ψυχοθεραπείας, Στον κήπο του Επίκουρου. Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου, Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας και Ενδονοσοκομειακή ομαδική ψυχοθεραπεία (δοκίμια και μελέτες)· Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά. Μια ψυχοθεραπεία ειπωμένη δυό φορές ( με την Ginny ElkinΘα φωνάξω την αστυνομία, που συνέγραψε με τον R.L. Berger (αφήγημα), και τώρα πλέον το βιβλίο του Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία. Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ruthellen Josselson Ίρβιν Γιάλομ – Για την ψυχοθεραπεία και την ανθρώπινη εμπειρία, που περιλαμβάνει συζητήσεις με τον σπουδαίο ψυχοθεραπευτή.

Το 2018 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του Αυτό ήταν η ζωή; Τότε άλλη μια φορά! – Αναμνήσεις ενός ψυχιάτρου.

  

ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

            
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου