Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Δελτίο τύπου | ΠΩΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ της Marilyn Yalom


MARILYN YALOM

ΠΩΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ
ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

900 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΥΛΛΙΟ

Μετάφραση: ΔΑΦΝΗ ΚΙΟΥΣΗ



Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2018
Αριθμός σελίδων : 416 , Τιμή : 19,90 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-361-1



Η ΜΑΙΡΙΛΥΝ ΓΙΑΛΟΜ, αναζητώντας τις πηγές της ιδιαίτερης σχέσης της Γαλλίας με τον έρωτα, αναδιφεί τη λογοτεχνία και την ιστορία της χώρας. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι Γάλλοι παρουσιάζονται ως πρωτοπόροι στην τέχνη του έρωτα, μέσα από τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τα τραγούδια, το θέατρο και τον κινηματογράφο τους.
Ξεκινώντας από τον αυλικό έρωτα και τους αρχετυπικούς εραστές Αβελάρδο και Ελοΐζα κατά τον Μεσαίωνα, η Μαίριλυν Γιάλομ αποδεικνύει πως η γαλλική ιδέα του έρωτα εξελίχθηκε ιστορικά και μεταμορφώθηκε μέσα στους αιώνες, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα ιδιαίτερα στοιχεία που καθιστούν το ειδύλλιο στη Γαλλία διαφορετικό από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η Φαίδρα, η φανταστική ηρωίδα του Ρακίνα, ο κυνικός έρωτας στον Μολιέρο, οι ερωτικές επιστολές της Ζυλί ντε Λεσπινάς, η προσωπικότητα και τα γραπτά της Ζωρζ Σαντ, το ερωτικό πάθος της με τον Αλφρέντ ντε Μυσσέ, η Μαντάμ Μποβαρύ και η Αισθηματική αγωγή, ο Συρανό ντε Μπερζεράκ, ο Προυστ, ο Αντρέ Ζιντ, η Κολετ αλλά και ο έρωτας των υπαρξιστών Σιμόν ντε Μπωβουάρ και Ζαν-Πωλ Σάρτρ και το πάθος και ο πόθος στον γαλλικό κινηματογράφο, με παράδειγμα το Ένας άντρας και μια γυναίκα του Κλωντ Λελούς (που μια εικόνα του κοσμεί το εξώφυλλο) ενσαρκώνουν τις διαφορετικές εκφάνσεις της ρομαντικής αβρότητας, του πάθους στα χρόνια της Επανάστασης, του λιμπερτινισμού, του έρωτα μεταξύ ανδρών και μεταξύ γυναικών, του υπαρξισμού και της ερωτοληψίας, καθώς και του πόθου τον 21ο αιώνα.
Ακόμη κι όταν η Γιάλομ ελαφραίνει την ατμόσφαιρα με παρεκβάσεις που αποκαλύπτουν τη δική της σκωπτική θεώρηση του κόσμου, αυτή η εκπληκτικά γραμμένη και εξαιρετικά καθηλωτική της μελέτη αναλυτικής πολιτισμικής ιστορίας αποτελεί ακαδημαϊκή κατηγορία από μόνη της.


«Η Μαίριλυν Γιάλομ μας οδηγεί στην εξερεύνηση του πόθου, του ειδυλλίου, του σεξ και του πάθους αλά γαλλικά. Σαν τον ντετέκτιβ που αναλαμβάνει μια καυτή υπόθεση, σκαλίζει τη λογοτεχνία και τη ζωή, φέρνοντας στο φως τα μυστήρια του έρωτα. Το βιβλίο σίγουρα θα σας συνεπάρει».
– ELLEN SUSSMAN, συγγραφέας του French Lessons

«Το έργο της Μαίριλυν Γιάλομ αντλεί τη γοητεία του από τις γαλλικές ερωτικές ιστορίες. Εξερευνά τα μυστήρια και την πολυπλοκότητα του έρωτα όπως μας παραδόθηκε μέσα από αιώνες γαλλικής λογοτεχνίας. Πηγαίνει πέρα από τα γνωστά κλισέ και μας παρέχει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, μια πλούσια ψυχολογική και πολιτισμική επισκόπηση».
– PIERRE SAINT-AMAND, Πανεπιστήμιο Μπράουν,
συγγραφέας του The Pursuit of Laziness : An Idle Interpretation of the Enlightenment

 «Μια ευκολοδιάβατη περιήγηση μέσα από τις εναλλασσόμενες γαλλικές προσεγγίσεις του έρωτα κατά την τελευταία χιλιετία… Καθηλωτικό». –New Yorker

«Η νέα μελέτη της Μαίριλυν Γιάλομ υπερβαίνει τα στερεότυπα, εστιάζει στη λογοτεχνία και προβάλλει εμπεριστατωμένα, εκλεπτυσμένα και γοητευτικά επιχειρήματα υπέρ της γαλλικής ερωτικής “επινόησης”».
Los Angeles Review of Books


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η MARILYN YALOM είναι πρώην καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και διευθύντρια σπουδών του Ινστιτούτου Κλέυμαν για τις Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων των σπουδαίων μελετών: Ο καιρός των καταιγίδων. Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών: Αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται (1993 – Άγρα, 2009), Η ιστορία του γυναικείου στήθους (1997    Άγρα, 2006), Η ιστορία της συζύγου (2001 – Άγρα, 2012), Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού (2004 – Άγρα, 2008), Τα αμερικάνικα νεκροταφεία: 400 χρόνια ιστορίας μέσα από τα κοιμητήρια και τους τόπους ταφής (2008, με φωτογραφίες του Reid Yalom – Άγρα, 2010) και Πώς οι Γάλλοι επινόησαν τον έρωτα (2012 – Άγρα, 2018).
Το 1992 της απονεμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος Officier des Palmes Académiques.
Ζει στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας με τον σύζυγό της, τον ψυχίατρο και συγγραφέα Irvin Yalom.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Η Anouk Aimée και ο Jean-Louis Trintignant στην ταινία Ένας άντρας και μια γυναίκα του Claude Lelouch, 1966.



ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ MARILYN YALOM ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου