Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Δελτίο τύπου | ΑΝΤΙΟ, ΣΙΚΑΓΟ του William Riley Burnett

WILLIAM RILEY BURNETT

ΑΝΤΙΟ, ΣΙΚΑΓΟ





Μετάφραση-Επίμετρο: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Φεβρουάριος 2016 (ανατύπωση)
Αριθμός σελίδων : 248, Τιμή : 12,00 Ευρώ
ISBN 978-960-325-059-3





ΣΙΚΑΓΟ 1928. Ένας μελαγχολικός αστυνομικός ιταλικής καταγωγής μαθαίνει ότι η γυναίκα του, που έχει φύγει από καιρό χωρίς ν' αφή­σει διεύθυνση, βρέθηκε νεκρή στη λίμνη, πιθανώς μετά από μια υπερ­βολική δόση. Θα μάθει πολλά άλλα, μέσω ενός παλιού συμμαθητή του που πήρε τον στραβό δρόμο: Οι αστυνόμοι, οι πολιτικοί που αγοράζουν κι εξαγοράζονται, οι διεφθαρμένοι δικηγόροι, η αναδιοργάνωση των πορνείων, ο υπόκοσμος των Ιταλών, Ιρλανδών και Πολωνών, οι χα­μένοι γκάνγκστερ - ενώ μια απλή βεντέτα καταλήγει σε μια πραγματική νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

Το μυθιστόρημα αναπτύσσεται με σύντομες σκηνές, όπου σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι ζωές δευτερευόντων χαρακτήρων ενώ οι διάφοροι πρωταγωνιστές ποτέ δεν συναντώνται στην πραγματικότητα. Ο άνθρω­πος που κινεί τα νήματα στον υπόκοσμο εμφανίζεται ελάχιστα και ποτέ δεν κατονομάζεται: όμως οι προσεκτικοί αναγνώστες δεν θα δυσκο­λευτούν να αναγνωρίσουν πίσω από τον « μεγάλο» τον περίφημο Άλ Καπόνε...

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα κείμενο του Ανδρέα Αποστολίδη για τον Μπερνέτ και Εργοβιογραφία. Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί και TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ του Μπερνέτ, γραμμένο το 1943, που το χωρίζουν σχεδόν 40 χρόνια από το ΑΝΤΙΟ, ΣΙΚΑΓΟ του 1981.

Απόσπασμα

"Νύχτα. Το πυροσβεστικό σκάφος Χ3 προχωρούσε από τη μέση του ποταμού προς την προβλήτα, όταν ο τιμονιέρης εντόπισε κάτι που έμοιαζε με επιπλέοντα μπόγο παλιών ρούχων. Δόθηκαν διαταγές· κατέβηκε μια βάρκα και δύο πυροσβέστες κατάφεραν σύντομα με γάντζο και δίχτυ ν' ανεβάσουν το πτώμα στο κατάστρωμα. Στο βάθος φαίνονταν τα φώτα από το κέντρο της πόλης που σκόρπιζαν εδώ κι εκεί την αντανάκλασή τους στη μαύρη επιφάνεια του νερού, ενώ από πάνω της υψώνονταν τα σκοτεινά, εκτός από τους φωτισμένους ανελκυστήρες τους, κτίρια των γραφείων. Αριστερά τους ακουγόταν ο βόμβος των αυτοκινήτων που διέσχιζαν τη γέφυρα της οδού Ουώκερ με αναμμένα τα μεγάλα τους φώτα. Ήταν μια συνηθισμένη νύχτα. Όχι, όμως, για τη νεκρή γυναίκα […]"

Βιογραφικά στοιχεία


Ο Ουίλλιαμ Ράϊλυ Μπέρνετ (1899-1982), στα 82 του χρόνια, το 1981, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, δημοσίευσε το Αντίο, Σικάγο, το τελευταίο μυθιστόρημά του. (Το πρώτο ήταν το σημαδιακό Ο Μικρός Καίσαρας, το 1929). Είναι ένα μοναδικό έργο με την έννοια ότι μας δείχνει τι μπορούσε να γράψει 25 χρόνια μετά το τέλος της ηρωικής συγγραφικής εποχής 'νουάρ', στη δεκαετία του '80, ένας από τους μεγάλους δημιουργούς του είδους που περιλαμβάνει τον Χάμμετ, τον Τσάντλερ, τον Κέην, τον Μακ Κόυ. Ο Μπερνέτ έχει το θάρρος -και την ειρωνεία- να αφηγηθεί με τον δικό του προσωπικό, αφαιρετικό και μινιμαλιστικό τρόπο το Σικάγο του 1928, χωρίς να αφεθεί στη νοσταλγία και το ρετρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου