Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Δελτίο τύπου | ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΚΑ του Αλέκου Λεβίδη



ΑΛΕΚΟΣ ΒΛ. ΛΕΒΙΔΗΣ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΜΕ ΕΝΑ ΔΟΚΙΜΙΟ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ Δ. ΜΑΤΘΙΟΠΟΥΛΟΥ


Ίδρυμα «Η Άλλη Αρκαδία» - Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιανουάριος 2020
Αριθμός σελίδων : 64,  Τιμή : 12,00 Ευρώ
* Η έκδοση κυκλοφορεί και στα αγγλικά *

ISBN ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ : 978-960-505-428-1
ISBN ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ : 978-960-505-429-8





Τα «Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη είναι μια σειρά εικοσιτεσσάρων έργων που ζωγραφίστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την «πραγματικότητα». Μέσα από τις εικόνες, ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την ιστορία χωρίς νοσταλγία• με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και, πάνω από όλα, συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσει προσωπικές μυθιστορίες δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή.


Τα έργα παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκθεση που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 στις 20.00 στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη (Κριεζώτου 3, Αθήνα). Ο κατάλογος με τα έργα της έκθεσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 16.01 – 14.03.2020
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ
ΚΡΙΕΖΩΤΟΥ 3, Τ 210 361 5702
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 18:00 (περιοδική έκθεση)


Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το μουσείο-αρχείο της γενιάς του ’30 που αποτέλεσε το ύστατο μουσειακό έργο του Άγγελου Δεληβορριά, δεν είναι τυχαία επιλογή.  Ο Λεβίδης, γεννημένος στο τέλος του πολέμου, ζυμώθηκε με τη δημιουργία αυτής της γενιάς όπως και με το διεθνές κίνημα του μοντερνισμού.  Στην εφηβεία του διαμορφώθηκε  από το πολιτισμικό στερέωμα που οι εκπρόσωποί της –κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν και δάσκαλοί του– έστησαν μεταπολεμικά• τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τον λαϊκό πολιτισμό. Σε όλη την πορεία του δεν σταμάτησε να εμπνέεται από το έργο τους. Επομένως, θεωρεί την κατοικία - εργαστήριο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, περισσότερο από κάθε άλλο χώρο της Αθήνας,  και δικό του «σπίτι». Τα «Μυθ-ιστορικά» λοιπόν αποτελούν, από τη μια, χαιρετισμό στον φίλο που έφυγε και, από την άλλη, μικρό αντίδωρο στο έργο αυτής της κιβωτού ζωντανού παρελθόντος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Αλέκος Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στο Παρίσι και αρχιτεκτονική στη Γενεύη. Από το 1971 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει εικοσιεννέα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα, έχει ασχοληθεί με την τοιχογραφία, τα σκηνικά θεάτρου και την εικαστική επιμέλεια βιβλίων.  Το ζωγραφικό του έργο πλαισιώνεται από συγγραφικά εγχειρήματα, που αφορούν την ιστορία, τη θεωρία και την επιτέλεση της ζωγραφικής.

Ο Αλέκος Λεβίδης έχει μεταφράσει, προλογίσει, επιμεληθεί και σχολιάσει εκτενώς τη μνημειώδη έκδοση ΠΛΙΝΙΟΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ – ΤΟ 35Ο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, που εξέδωσαν οι Εκδόσεις Άγρα το 1994 και τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1995.
Στις Εκδόσεις Άγρα έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα ζωγραφικά βιβλία Ζωγραφική 1982-1986 (1986), Εικονογραφίες 1980-1988 (1988), Λουόμενοι : Ζωγραφική 1986-1990 (1990), Αντιγόνη – Περί την Απεργασίαν των Όψεων (1994), Ζωγραφική για βιβλία : 1974-1998 (1998) και Δώδεκα πίνακες (2004).
Έχει επίσης φιλοτεχνήσει πολλά εξώφυλλα βιβλίων της «Άγρας», όπως της Ιλιάδας και βιβλίων του Δ.Ν. Μαρωνίτη, του Έκτορα Κακναβάτου, του Paul Valéry, του Marcel Schwob, του Antonio Tabucchi, του Θανάση Βαλτινού κ.ά.


         

      





1 σχόλιο:

  1. If you're looking to lose pounds then you absolutely have to jump on this brand new custom keto diet.

    To create this keto diet, licensed nutritionists, fitness trainers, and professional cooks have united to develop keto meal plans that are powerful, painless, money-efficient, and fun.

    From their grand opening in January 2019, 100's of clients have already remodeled their body and health with the benefits a good keto diet can give.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover eight scientifically-proven ones given by the keto diet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή