ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Απρίλιος 2024
Αριθμός σελίδων : 328, Τιμή : 13,90 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-620-9
Το τηλεφώνημα της Άννας Κορνήλιου είχε αναστατώσει την Αγνή. Ένας μυστηριώδης κύκλος τρόμου απλωνόταν γύρω από τη φίλη της. Στην αρχή η απιστία, ύστερα ο εκβιασμός και τώρα η απροσδόκητη ανάμειξη του υπαλλήλου στην υπόθεση. Τα πράγματα ήταν περισσότερο από σοβαρά. Ανεξήγητα.Άναψε ένα τσιγάρο και ξαπλώθηκε σκεπτική σε μια πολυθρόνα. Τί γινόταν ; Η ιστορία που είχε μπλέξει η φίλη της ήταν τρομερή. Δεν μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν μόνες οι δύο τους. Χρειάζονταν τη βοήθεια ενός ανθρώπου έξυπνου, τίμιου, δυνατού. Αλλά πού να τον έβρισκαν ; Σε ποιόν μπορούσαν να αποκαλύψουν ένα τέτοιο μυστικό ;
EΝΑΣ AΝΘΡΩΠΟΣ στη ζωή του οποίου δεν συνέβη ποτέ τίποτα, ένας ήσυχος υπάλληλος, έχει μείνει αργά τη νύχτα στο γραφείο της εταιρείας όπου δουλεύει, για να τακτοποιήσει τα λογιστικά του βιβλία. Άξαφνα χτυπάει το τηλέφωνο. Μια τρομαγμένη γυναικεία φωνή ακούγεται. «Νάσο, έλα γρήγορα ! Κινδυνεύω! Σε περιμένω στο…» Δεν τον λένε Νάσο και δεν υπάρχει κανένας Νάσος στο γραφείο του. Πρόκειται για λάθος ; Για φάρσα ; Ο υπάλληλος αποφασίζει να πάει στο σημείο που τού όρισε το τηλεφώνημα. Δεν ήταν φάρσα. Μια γυναίκα περιμένει… Μια ωραία, άγνωστη γυναίκα. Από τη στιγμή αυτή, ο ήσυχος υπάλληλος με την ανιαρή ζωή πρόκειται να μπλεχτεί σε μια απίθανη ιστορία όπου το μυστήριο σμίγει με τον έρωτα και το θάνατο.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ, 1956 : Η χρυσή χρονιά του Γιάννη Μαρή. Αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο. Εποχή : χειμώνας. Σκηνικό : Πατήσια, Κολωνάκι. Η πλοκή είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και τα βήματά της ιδιαίτερα μετρημένα, γεγονός που εκπλήσσει αν σκεφτεί κανείς τις πλοκές εννέα μυθιστορημάτων διαφορετικού στυλ του Γιάννη Μαρή της χρονιάς εκείνης. Θα λέγαμε μάλιστα πως είναι από τις καλύτερες. Το μυθιστόρημα Μια περιπέτεια στο Άγιον Όρος ολοκληρώνεται στην Απογευματινή στις 24 Ιουνίου. Την ίδια μέρα διαφημίζεται το Νυχτερινό τηλεφώνημα, το οποίο θα ξεκινήσει να δημοσιεύεται 1η Ιουλίου και μάλιστα στο εξώφυλλο («Αθηναϊκό μυθιστόρημα μυστηρίου και έρωτος – Μια γυναίκα, που καλεί σε βοήθεια κάποιον άλλο, παρασύρει τον ήσυχο υπάλληλο εις την πιο απίθανη και φανταστική περιπέτεια»).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: © Chuck Fishman / Getty Images / Ideal Image
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ (ψευδ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ) γεννήθηκε το 1916 στη Σκόπελο. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στη Λαμία. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη. Προπολεμικά εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα ως διευθυντής υποκαταστήματος στην Αρναία Χαλκιδικής. Το 1943 βγήκε στο βουνό και εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Ανήκε στη Σοσιαλιστική Αριστερά και στην ΕΛΔ (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας), το κόμμα του Αλέξανδρου Σβώλου και του ξαδέλφου του Ηλία Τσιριμώκου. Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Αρχικά στη Μάχη και στον Προοδευτικό Φιλελεύθερο και αργότερα στο συγκρότημα Μπότση (Ακρόπολις, Απογευματινή και το περιοδικό Πρώτο).
Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 1953 στο βραχύβιο περιοδικό Οικογένεια, δημοσιεύοντας με το πραγματικό του όνομα σε συνέχειες το αστυνομικό μυθιστόρημα Έγκλημα στο Κολωνάκι. Υπήρξε πολυγραφότατος. Θα ακολουθήσουν, πάντα σε συνέχειες, περισσότερα από εξήντα αστυνομικά μυθιστορήματα και νουβέλες, ενώ το σύνολο των αφηγημάτων του στον ημερήσιο Τύπο, ιστορικών και αισθηματικών, ξεπερνάει τα εκατό. Τα υπογράφει ως Γιάννης Μαρής και έτσι πλέον θα μείνει γνωστός. Τα μυθιστορήματά του εκδίδονταν συχνά και σε πολλές άλλες εφημερίδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (ελληνόφωνο Τύπο της Αυστραλίας, Κύπρου, Λονδίνου, Κωνσταντινουπόλεως, Ν. Αφρικής κ.α.).
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 τα αστυνομικά του μυθιστορήματα εκδίδονται και σε βιβλία από τις Εκδόσεις Ατλαντίδα-Πεχλιβανίδη και Περγαμηνή, κατά κανόνα με διαφορετικό τίτλο από τον αρχικό των εφημερίδων. Μέχρι το 1978 εκδόθηκαν σαρανταεννέα. Από το 2012 οι Εκδόσεις Άγρα εξέδωσαν οκτώ από τα αδημοσίευτα σε βιβλίο μυθιστορήματά του και δύο που είχαν κυκλοφορήσει βραχύβια από τις Εκδόσεις Περγαμηνή.
Ο Γιάννης Μαρής ανανέωσε το αθηναϊκό ανάγνωσμα της εποχής συνδυάζοντας την ποιότητα με τη συναρπαστική πλοκή και έγινε ο θεμελιωτής του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους Έλληνες συγγραφείς, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα.
Ο Γιάννης Μαρής έγραψε επιπλέον το σενάριο είκοσι κινηματογραφικών ταινιών και ανέβασε δύο θεατρικά έργα.
Το συγγραφικό έργο του Γιάννη Μαρή ήταν πάντα ενταγμένο στη δημοσιογραφική του δουλειά, που περιλάμβανε κινηματογραφική κριτική, έρευνες, συνεντεύξεις, ανταποκρίσεις και αποστολές στο εξωτερικό.
Τελευταία του μυθιστορήματα είναι Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη (1976) και Η απαγωγή (1978).
Πέθανε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1979 λίγο μετά τη συνταξιοδότησή του.Οι Εκδόσεις ΑΓΡΑ έχουν αναλάβει το σύνολο της έκδοσης των αστυνομικών μυθιστορημάτων του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου