Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο τύπου | ΜΟΝΤΑΙΝΙΟΣ του Stefan Zweig

STEFAN ZWEIG

ΜΟΝΤΑΙΝΙΟΣ



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ROLAND JACCARD
ΕΠΙΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Οκτώβριος 2015
Αριθμός σελίδων : 208, Τιμή : 12,00  Ευρώ
ISBN: 978-960-505-190-7





ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ μια κατάσταση και μια ιστο­ρική συγκυρία παρόμοια με τη δική του, για να καταλάβουμε τη φιλοσοφία της ζωής του Μονταίνιου και την αναγκαιότητα του αγώνα του για το «soi-même», για το Εγώ το ίδιο· αγώνα που αποδείχθηκε τελικά ο πιο απαραίτητος αγώνας του πνευματικού μας κόσμου. Αναγκαστήκα­με να βιώσουμε πρώτα ένα από κείνα τα φριχτά πισωγυρίσματα του κόσμου - τη στιγμή μάλιστα που ήμασταν σίγουροι για τις κατακτήσεις της προόδου και του πολιτισμού· είδαμε τις ελπίδες μας, τις εμπειρίες, τις προσδοκίες και τους ενθουσιασμούς μας να γίνονται κουρέλια· και βρε­θήκαμε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τελικά αυτό ακριβώς το γυμνό Εγώ μας, τη μοναδική και οριστικά χαμένη μας ταυτότητα. Σ’ αυτή τη φάση, λοιπόν, της αδελφοσύνης στον κατατρεγμό και στην απόγνωση, έγινε για μένα ο Μονταίνιος σύντροφος, βοηθός, παρηγορητής και φίλος. Διότι ήταν απελπιστικά όμοια η μοίρα του με τη δική μας. Στο ξεκίνημα της ζωής του μια μεγάλη ελπίδα σβήνει, μια ελπίδα σαν αυτήν που ζήσα­με κι εμείς στις αρχές του αιώνα: η ελπίδα ενός κόσμου ανθρώπινου. [...] Είναι παιδί ακόμα, δεκαπέντε χρονών, όταν στο Μπορντώ, μπρο­στά στα μάτια του, συντρίβεται η λαϊκή εξέγερση ενάντια στη gabelle, το φόρο του αλατιού, με απανθρωπιά που θα τον μεταμορφώσει διά βίου σε ορκισμένο εχθρό κάθε βαναυσότητας. O έφηβος Μονταίνιος γίνεται μάρτυρας φρικαλεοτήτων που μόνο τα πιο ζωώδη ένστικτα μπορούν να επινοήσουν.  - S. Z.

Με τον Μονταίνιο ο Στέφαν Τσβάιχ έκλεισε το 1942 το δοκιμιακό βιο­γραφικό του έργο, που έγραψε παράλληλα με τη Σκακιστική νουβέλα, λίγο πριν την αυτοκτονία του. Αισθάνθηκε δικαιωμένος από τη στάση και τη σκέψη του Μονταίνιου. Η πρώτη γραφή του δοκιμίου έχει τίτλο Ευχαριστία στον Μονταίνιο.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΪΧ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1881 και αυτοκτόνησε στη Βραζιλία στις 23 Φεβρουαρίου 1942. Στη ζωή του ασχολήθηκε με πολύ διαφορετικά λογοτεχνικά είδη: ποίηση, θέατρο, μεταφράσεις, λογοτεχνικές βιογραφίες, κριτικές λογοτεχνίας. Οι νουβέλες του τον κατέστησαν παγκοσμίως γνωστό: Η σύγχυση των συναισθημάτων, Αμόκ, Εικοσιτέσσερις ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας, Η σκακιστική νουβέλα, Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ, Η αόρατη συλλογή κ.ά. Οι νουβέλες του Τσβάιχ είναι σαν μια σειρά από πίνακες που αναπαριστούν την εκλέπτυνση και την ευαισθησία της βιεννέζικης κοινωνίας των αρχών του 20ού αιώνα. Οι περισσότερες νουβέλες του, που γράφτηκαν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, τη δεκαετία του '20, σημαδεύουν το δέσιμο του συγγραφέα με έναν κόσμο που άρχισε να μεταβάλλεται, ένα αισθητικό κλίμα βιεννέζικου ιμπρεσιονισμού, και δείχνουν το ενδιαφέρον του για μια ψυχολογία του βάθους. Εκτός από την κοινωνιολογική τους μαρτυρία, γοητεύουν με την ένταση που περιέχουν και που υποφώσκει μέσα από τη φαινομενικά επίπεδη αφήγηση συνδυάζοντας το μοντερνισμό των ψυχολογικών ανακαλύψεων του Φρόυντ με τη ζωντάνια του μυθιστορήματος δράσης.


ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ STEFAN ZWEIG ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ








Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ | 04.11.15 - 02-12.15 στο Μουσείο Γουναρόπουλου




Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

Εγκαίνια έκθεσης:
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015
ώρα 19.00



Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει από 4 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2015 την έκθεση "Ο φωτογράφος Ανδρέας Εμπειρίκος".

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος, εισηγητής της σουρεαλιστικής ποίησης και της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, υπήρξε «μανιώδης φωτογράφος», όπως τον χαρακτήριζαν οι φίλοι του. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εβδομήντα περίπου από τις χιλιάδες ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές του φωτογραφίες, κυρίως σκηνές της καθημερινής ζωής, τοπία και συνθέσεις. 

Ο Εμπειρίκος προσεγγίζει τη φωτογραφία με την ευαισθησία και τη ματιά του υπερρεαλιστή και του ψυχαναλυτή, δημιουργώντας σύνθετες εικόνες ιδιαίτερης αισθητικής αξίας. Όπως ο ίδιος έλεγε «Μία φωτογραφία ζει, έχει ολόκληρη δική της δράσι, συνυφασμένη με την ζωή του θεατή, όπως ένα φλουρί, ένα κρύσταλλο, ή ένα γάντι».

Παράλληλα με το φωτογραφικό έργο του ποιητή, η έκθεση θα αναδείξει και τη φιλία του με τον ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο, μέσα από σχέδια, έργα ζωγραφικής, ποιήματα και αρχειακό υλικό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου
19:00: Συζήτηση με θέμα: «Ανδρέας Εμπειρίκος. Υπερρεαλισμός και φωτογραφία»
Εισηγητές: Λεωνίδας Εμπειρίκος (Ιστορικός), Δημήτρης Καλοκύρης (Συγγραφέας, Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων), Σταύρος Πετσόπουλος (Εκδότης της «Άγρας»), Δαμιανός Μωραΐτης (Μαθηματικός)

Σάββατο 7 Νοεμβρίου
11:00 – 12:00: Ξενάγηση στην έκθεση από τον Δαμιανό Μωραΐτη
12:00 – 13:00: Προβολή της ταινίας Ανδρέας Εμπειρίκος – Ο ποιητής μέσα από τις εικόνες του, σε σκηνοθεσία Ηλία Γιαννακάκη, από τη σειρά «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ (διάρκεια 52’)

Σάββατο 14 Νοεμβρίου
12:30 – 13:30: Ομιλία των Γιώργη Γιατρομανωλάκη (καθηγητής κλασικής φιλολογίας, συγγραφέας) και Νίκου Σιγάλα (ιστορικός, ερευνητής στο Institut français d’études anatoliennes, Κωνσταντινούπολη) για τη σχέση Α. Εμπειρίκου – Γ. Γουναρόπουλου, όπως διαφαίνεται στην ποιητική συλλογή 1934 - Προϊστορία ή Καταγωγή

Σάββατο 21 Νοεμβρίου
12:30 – 14:00: Προβολή της ταινίας Ανδρέας Εμπειρίκος, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, από τη σειρά «Εποχές και συγγραφείς» της ΝΕΤ (διάρκεια 131’) 


Σάββατο 28 Νοεμβρίου
12:30 – 14:00: Προβολή της ταινίας Ανδρέας Εμπειρίκος, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, από τη σειρά «Εποχές και συγγραφείς» της ΝΕΤ (διάρκεια 131’) 

Οι ταινίες θα προβάλλονται με την ευγενική παραχώρηση των δημιουργών και του Αρχείου της ΕΡΤ 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ σε όλες τις εκδηλώσεις

Διάρκεια έκθεσης: 4 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2015

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Τετάρτη: 09.00 – 13.30 & 17.00 – 20.00
Πέμπτη – Σάββατο: 09.00 – 15.00. Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ



Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ του Στέφαν Τσβάιχ στο Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ

Η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ του Στέφαν Τσβάιχ 
στο Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Ερμηνεύει ο Γιάννης Νταλιάνης
Από 6 Οκτωβρίου 2015 για 12 μόνο παραστάσεις

** Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ **



Ένας μονόλογος που εξερευνά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού, την ελευθερία έξω και μέσα μας. Κοντά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ένα πλοίο ταξιδεύει από την Ν. Υόρκη προς την Αργεντινή. Πάνω σ' αυτό βρίσκεται ο πρωταθλητής σκακιού Μίρκο Τσέντοβιτς και μια ομάδα επιβατών του ζητά να αγωνιστεί εναντίον τους. Η παρτίδα μοιάζει να οδηγεί σε συντριπτική νίκη του πρωταθλητή όταν ένας μοναχικός επιβάτης πλησιάζει και ανατρέπει το αναμενόμενο. Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος;


Η γοητευτική κλασική νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, διασκευασμένη για το θέατρο, πρωτοπαρουσιάστηκε υπό τον τίτλο "Λάθος Κίνηση" στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2013 και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Με ερμηνευτή το Γιάννη Νταλιάνη, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου πρόκειται να μας ταξιδέψει ξανά, στο Θέατρο Πορεία, το φθινόπωρο του 2015.




Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Δραματουργική επεξεργασία - Θεατρική διασκευή: Θοδωρής Τσαπακίδης, Γιάννης Νταλιάνης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Σκηνικά - Κουστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική - Ηχητικός σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Ντούμη

Ερμηνεύει: Γιάννης Νταλιάνης


Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 
Από 6 Οκτωβρίου 2015 έως 10 Νοεμβρίου 2015 κάθε Τρίτη στις 21:00 
και από 30 Νοεμβρίου 2015 έως 11 Ιανουαρίου 2016 κάθε Δευτέρα στις 21:00.

Μάθετε περισσότερα για την παράσταση και δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ: 
http://www.poreiatheatre.com/gr/performances/current/skakistiki-noubela/

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ | Διάλεξη του Nuccio Ordine σε Αθήνα (5/10) και Θεσσαλονίκη (6/10)

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

  
«Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση»
Διάλεξη
του φιλοσόφου Nuccio Ordine
 
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου (ώρα 7:00 μ.μ.)
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα 
Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

 
 Το βιβλίο του  Nuccio Ordine με τίτλο Η χρησιμότητα του άχρηστου κυκλοφόρησε το 2013 από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη. 
 
Η χρησιμότητα της γνώσης που δεν σχετίζεται με άμεσο τρόπο με κάθε ωφελιμιστικό σκοπό αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στον πολιτισμό της ανθρωπότητας είναι το θέμα της διάλεξης του φιλοσόφου και καθηγητή Nuccio Ordine [Νούτσο Όρντινε], η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Στην ομιλία του με τίτλο «Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση», ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός διδάσκαλος θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών επιστημών, των κλασικών γλωσσών, της φαντασίας και της τέχνης. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
 
Με την ευκαιρία της διάλεξής του στο Μέγαρο, ο Ν. Όρντινε εξηγεί: «Ορισμένες γνώσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στη βελτίωση του επιπέδου του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Όμως, η λογική του κέρδους υπονομεύει εκ βάθρων τους θεσμούς (σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες), αλλά και τα γνωστικά αντικείμενα (ανθρωπιστικά και επιστημονικά), η αξία των οποίων υπακούει στην αρχή “η γνώση για τη γνώση” και όχι στην αρχή της άμεσης ή της πρακτικής αποδοτικότητας». […] «Εάν αφουγκραστούμε μονάχα τις σειρήνες που τραγουδούν για το δόλωμα του κέρδους, θα δημιουργήσουμε απλώς ένα σύνολο χωρίς μνήμη που θα χάσει το νόημα της ζωής αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας».

Ο Nuccio Ordine…
… γεννήθηκε στο Ντιαμάντε της Ιταλίας το 1958. Είναι καθηγητής ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει το βιβλίο Η χρησιμότητα του άχρηστου (2013), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα. Έχει επίσης αφιερώσει τρία συγγράμματά του στον ιταλό φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο που έχουν μεταφραστεί σε 9 γλώσσες, ενώ έχει γράψει ακόμη δοκίμια και μελέτες. Είναι μέλος (Fellow) του Κέντρου Ιταλικών Αναγεννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Ιδρύματος Αλεξάντερ φον Χούμπολντ. Ο Νούτσο Όρντινε προσκαλείται συχνά να διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ (Γέηλ, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) και της Ευρώπης (Σορβόννη, Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Βερολίνου, EHESS, ENS, IEA Paris, Ινστιτούτο του Βάρμπουργκ κ.ά.). Είναι επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτωρ (honoris causa) του ομοσπονδιακού πανεπιστημίου Rio Grande do Sul του Πόρτο Αλέγκρε (Βραζιλία). Η προσφορά του στον χώρο των γραμμάτων έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Στη Γαλλία, ο Νούτσο Όρντινε έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Φοίνικα της Γαλλικής Ακαδημίας (2014), καθώς και με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής (2012). Επίσης, η ιταλική προεδρεία του έχει απονείμει τον τίτλο του Commendatore dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana (2010). Ο διαπρεπής καθηγητής συνεργάζεται επίσης με αξιόλογους γαλλικούς και ιταλικούς εκδοτικούς οίκους, όπου διευθύνει σειρές έργων κλασικών συγγραφέων, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα Corriere della Sera και με το εβδομαδιαίο ένθετό της Sette.
 
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens




Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τρίτη 6/10, ώρα 7:00 μ.μ.
στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕΔΕΑ
3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, 546 36 Θεσσαλονίκη


Μία ημέρα μετά την διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ, ο καθηγητής φιλοσοφίας Νούτσιο Όρντινε θα επαναλάβει την ομιλία του για το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα ιταλικά υποτιτλισμένη στα ελληνικά.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα υπάρχει δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης παρακολούθησης.
 

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο τύπου | ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ 9.45 του Γιάννη Μαρή

 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ 9.45


Εισαγωγή : ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Εικονογράφηση : ΝΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Οκτώβριος 2015
Αριθμός σελίδων : 552, Τιμή : 17,50 Ευρώ
ISBN : 978-960-505-181-5




MIA ΓYNAIKA ZHTA BOHΘEIA MEΣA ΣTH NYXTA, KI YΣTEPA...
Δεν την άκουγα. Μέσα από τις μυρωδιές της άνοιξης το άρωμά της ξεχώριζε, έμπαινε μέσα μου, με αναστάτωνε. Το άρωμα της μοιραίας νύχτας. Ήταν εκείνη. Η γυναίκα του θεάτρου και του θανάτου. Επιτέ­λους το άγνωστο άρωμα αποκτούσε ένα πρόσωπο. [...]
- Εκείνοι δεν αστειεύονται, είπε.
- Περίεργο. Εγώ είχα ακριβώς την αντίθετη εντύπωση. Από την πρώτη μέρα που τους γνώρισα ήταν όλο αστεία μαζί μου. Τη μια με έστηναν μπροστά σ' έναν γκρεμό, την άλλη έριχναν ένα αγριόσκυλο επάνω μου, την τρίτη έβαζαν έναν αδέξιο σκοπευτή να αστειευθεί με στόχο το σώμα μου. Και τώρα εσείς μου λέτε πως... Όχι. Οι φίλοι σας αστειεύονται. Απότομα σοβάρεψα. Μόνο που δεν μου αρέσουν τα αστεία τους.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ TOY ΤΕΛΟΥΣ TOY 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ένας άντρας, απόστρατος αξιωματικός, προσωρινά τυφλωμένος από μια μονομαχία, συναντάει κάποια νύχτα μια μυστηριώδη γυναίκα που τον εμπλέκει σε μια υπόθε­ση φόνου και στην παρ' ολίγο δολοφονία του. Από αυτήν τη γυναίκα συγκρατεί με εμμονή το άρωμά της. Κι αρχίζει έτσι την επίμονη και παρά­τολμη αναζήτησή της, που τον οδηγεί στη Θεσσαλία ̶ η οποία έχει πρόσ­φατα προσαρτηθεί στην Ελλάδα και όπου ο νόμος και η τάξη είναι πράγματα ασαφή. Θα συναντήσει αδίστακτους κοσμοπολίτες τυχοδιώκτες και η ζωή του θα απειληθεί πολλαπλώς, καθώς το πάθος του για τη μυστηριώδη γυναίκα και η πεισματική προσπάθειά του να ανακαλύψει την αλήθεια τον οδηγούν διαρκώς σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Ακόμα ένα χαμένο, σπουδαίο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή, αστυνομικής υφής σε ιστο­ρικό φόντο αύτη τη φορά, ανασυρμένο από τις Εκδόσεις Άγρα απευθείας από τα αρχεία των εφημερίδων του 1960-1961.

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του Γιάννη Μαρή Ο 13ος επιβάτης, Η κυρία της νύχτας, Τα χέρια της Αφροδίτης, Ίλιγγος και Η τελευταία νύχτα, καθώς και οι μελέτες του Ανδρέα Αποστολίδη Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή και του Γιώργου Λεονταρίτη Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του.


« Ο Μαρής γράφει ερωτικά θρίλλερ, κατά βάθος σεμνότυφα και ηδονοβλεπτικά. Για να κρατήσουν τα μυθιστορήματά του το ενδιαφέρον του κοινού, χρησιμοποίησε την ηδονοβλεψία, το σεξ και το έγκλημα μέσα στον κόσμο της πολυτέλειας και των ασήμαντων ανθρώπων στις παρυφές του (στην αθηναϊκή κοινωνία της δεκαετίας του ’50).
                        Αν ήθελα να συνοψίσω τον Γιάννη Μαρή, θα έλεγα πως σχημάτισε ένα σταυρόλεξο μυστηρίου και αγωνίας γύρω από ερωτικά και άλλα εγκλήματα που απορρέουν από την εισδοχή των ασήμαντων ή κάλπικων στον κόσμο της πολυτέλειας ένα σταυρόλεξο ή ένα θέατρο σκιών που εκθέτει, αποκαλύπτει, αλλά και ικανοποιεί στο έπακρο τις ανομολόγητες ηδονοβλεπτικές ορέξεις και τις μικροαστικές εμμονές της εποχής του γύρω από τον πλουτισμό, την ανδροπρέπεια και το σεξ. »
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

« Ο Μαρής είναι τυπικά Έλληνας. Παίρνει τη ζωή όπως τη βρίσκει, ένα ελκυστικό και γοητευτικό μείγμα, όπου η ευτυχία και η λύπη, η αγάπη και ο πόθος, η ομορφιά και η ασχήμια συμπλέκονται και συνυπάρχουν.
Αυτή την πολύμορφη όψη της ζωής πρέπει να τη δεχτούμε έτσι όπως τη βρίσκει, δίχως υπερβολές ή επιφυλάξεις. Είναι συχνά συγκινητικός, κάποτε αισθηματικός, ποτέ ηθικολόγος ».
JHHARRISON
Ο Ιρλανδός μεταφραστής του Γ. Μαρή