KŌBŌ ABE
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ :
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Φεβρουάριος 2024
Αριθμός σελίδων : 328, Τιμή : 18,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-638-4
Ο ΑΦΗΓΗΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ που έχει παραμορφωθεί φρικτά σε εργαστηριακό ατύχημα, είναι ένας άνθρωπος που έχει χάσει το πρόσωπό του και, μαζί με αυτό, τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους. Από φόβο μήπως αποκαλυφθούν οι συνεχώς επιδεινούμενες πληγές του προσώπου του, τυλίγει με επιδέσμους το κεφάλι του, αλλά καταλαβαίνει ότι η μουμιοποιημένη όψη του απωθεί τους ανθρώπους. Ακόμη και η γυναίκα του πλέον τον αποστρέφεται. Η μόνη του διέξοδος για να επιστρέψει στον κόσμο των ανθρώπων είναι να δημιουργήσει μια μάσκα τόσο τέλεια ώστε να μην είναι αντιληπτή. Σύντομα όμως διαπιστώνει ότι μια τέτοια μάσκα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μεταμφίεση που κρύβει μόνο τις πληγές του: είναι ένας άλλος εαυτός – ένας εαυτός ικανός για τα πάντα. Παρακολουθώντας την αφήγηση μέσα από το ημερολόγιο και τις σημειώσεις του κεντρικού χαρακτήρα, το Πρόσωπο του άλλου είναι ένας τρομακτικός, καφκικός, αδυσώπητος προβληματισμός πάνω στη φύση, την ταυτότητα, τη μεταμόρφωση και τον κοινωνικό εξοστρακισμό.
Στο Πρόσωπο του άλλου ο Αμπέ αναλαμβάνει την αμείλικτη διερεύνηση του προσώπου όχι μόνο σε επίπεδο πλοκής αλλά επίσης στο επίπεδο της φόρμας που διαμορφώνει την πλοκή, σαν να προσπαθεί να σχίσει το δέρμα του προσώπου και τις εκφράσεις του. Η γραφή προσπαθεί να αποδώσει την ψυχική διαταραχή του ήρωα και τις θολωμένες σκέψεις του.
Σε αυτό το σκληρό και συναρπαστικό μυθιστόρημα βλέπουμε το παλιό, αιώνιο ζήτημα της ταυτότητας. Ποιός είναι το πραγματικό εγώ και τί αποκαλύπτει; Η μάσκα κρύβει την παλιά ταυτότητα η μήπως δημιουργεί μια καινούργια; Σύγχρονη εκδοχή με τον τρόπο της τού Δρ Τζέκυλ και κ. Χάυντ, το Πρόσωπο του άλλου έχει σημειώσει από τη δημοσίευσή του αδιάλειπτη επιτυχία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
Εικόνα από την ιαπωνική ταινία του Hiroshi Teshigawara Το πρόσωπο του άλλου, 1966.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο ΚΟΜΠΟ ΑΜΠΕ γεννήθηκε στο Τόκυο το 1924 και μεγάλωσε στο Μούκντεν της Μαντζουρίας, όπου ο γιατρός πατέρας του εργαζόταν στην Ιατρική Σχολή. Ασχολήθηκε νωρίς με τα μαθηματικά και τη συλλογή εντόμων, καθώς και με τα έργα των Πόου, Ντοστογέφσκι, Νίτσε, Ρίλκε, Χάιντεγκερ, Γιάσπερς και Κάφκα. Έλαβε δίπλωμα ιατρικής από το αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο το 1948, αλλά δεν δούλεψε ποτέ ως γιατρός. Για ένα διάστημα υπήρξε μέλος του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος και συνεργάστηκε με το μαρξιστικό λογοτεχνικό περιοδικό Kindai bungaku (Σύγχρονη λογοτεχνία). Το 1947 δημοσίευσε ιδίοις εξόδοις το βιβλίο Ανώνυμη ποιητική συλλογή και το 1948 το πρώτο του μυθιστόρημα Ο οδοδείκτης στο τέλος του δρόμου.
Το 1951 τιμήθηκε με το σημαντικότερο ιαπωνικό βραβείο λογοτεχνίας, το βραβείο Ακουταγκάουα, για το βιβλίο του Ο τοίχος – Το έγκλημα του κ. Σ. Κάρμα.
Λίγο αργότερα βραβεύεται για το διήγημά του Το κόκκινο κουκούλι. Ακολουθούν πολλά μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Στα έργα του ανιχνεύονται συγγένειες με τον Μπέκετ, τον Σάρτρ, τον Κάφκα, τον Ε. Α. Πόου και τον Πρίμο Λέβι.
Τα μυθιστορήματά του έχουν κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία και έχουν γίνει όλα μπέστ σέλλερ στην Ιαπωνία. Μεταξύ τους Η γυναίκα της άμμου (1962 – Άγρα, 2004), Το πρόσωπο του άλλου (1964), Ο κατεστραμμένος χάρτης (1967), Ο άνδρας κουτί (1973) κ.ά. Έχει γράψει επίσης κινηματογραφικά σενάρια.
Το μυθιστόρημα Το πρόσωπο του άλλου γυρίστηκε ταινία από τον Teshigawara Hiroshi, που είχε σκηνοθετήσει πριν και τη Γυναίκα της άμμου, που βραβεύτηκε στις Κάννες το 1965.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιάπωνες συγγραφείς του 20ου αιώνα.
Ο Κόμπο Αμπέ πέθανε στο Τόκυο το 1993.
ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ