Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου | ΜΠΕΜΠΗΣ του Θωμά Κοροβίνη (μυθιστόρημα)




ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ

ΜΠΕΜΠΗΣ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ





Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Νοέμβριος 2022
Αριθμός σελίδων : 192, Τιμή : 16,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-564-6

 

O Δημήτρης Στεργίου, γνωστός ως Μπέμπης (Πειραιάς 16.4.1927-24.12.1972), υπήρξε μια ιδιότυπη πρωταγωνιστική φυσιογνωμία της ελληνικής λαϊκής μουσικής που, λόγω της ιδιοφυΐας, της μόρφωσης, της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του στο μπουζούκι και στην κιθάρα, της καθηλωτικής γοητείας του και της αυτοκαταστροφικής αγωνίας του, απέκτησε, τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον, διαστάσεις θρύλου.

Ο Θωμάς Κοροβίνης, έχοντας μελετήσει τα υπάρχοντα στοιχεία της εργοβιογραφίας και της καλλιτεχνικής διαδρομής του και «συνομιλώντας» για χρόνια με την προσωπικότητά του, παρουσιάζει ένα εκτενές λογοτεχνικό πορτραίτο του, μια αυτοαναφορική εξομολόγησή του, με αποδέκτη έναν φανταστικό επιστήθιο φίλο του μα και όλους μας. Μέσα από την αφήγηση αναδεικνύονται σημαίνοντα πρόσωπα της λαϊκής μας μουσικής, εμβληματικά τραγούδια, ανάλυση χαρακτήρων συνθετών, στιχουργών, ερμηνευτών και θαυμαστών του τραγουδιού, η ανθρωπογεωγραφική σύνθεση του Πειραιά της εποχής του καλλιτέχνη, η ζωή των μουσικών μας στην Κατοχή και στη μεταπολεμική Ελλάδα, και στα αμερικανικά κέντρα διασκέδασης, με ιδιαίτερη έμφαση στο «αγγελικό και μαύρο φως» που σφραγίζει την ψυχική ιδιοσυστασία αυτού του μοναδικού και ανεπανάληπτου «αριστοκράτη μάγκα».



ΕΡΓΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
Κορίτσι και νέος χορεύουν ζεϊμπέκικο, 1979.
Παστέλ λιπαρό σε χαρτί άσπρο, 29,6 x 19,3.
© Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 480.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε για μια οχταετία στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού.

Έγραψε τα βιβλία : Τουρκικές παροιμίες (Άγρα, 1993), Κανάλ ντ’ Αμούρ (Άγρα, 1996), Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου, Φαχισέ Τσίκα (Άγρα, 1998 / 2018), Βωμολοχικές σκανδαλιστικές ελληνικές παροιμίες (Άγρα, 2009), Κωνσταντινούπολη. Λογοτεχνική ανθολογία, Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Το χτικιό της Άνω Τούμπας, Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα, Οι ασίκηδες. Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα (Άγρα, 2003), Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας (Άγρα, 2005 ), Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, Θεσσαλονίκη 2005 – Ρεπορτάζ – Στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει 20 χρόνια στην καταπακτή, Σμύρνη, μια πόλη στη λογοτεχνία, Όμορφη Νύχτα. Χρονογραφία-μυθιστόρημα για 20 χρόνια λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη [1985-2005] (Άγρα, 2008 ), Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής (Άγρα, 2009), Ο γύρος του θανάτου (Άγρα, 2010), Θεσσαλονίκη 1912-2012. Μέσα στα στενά σου τα σοκάκια, Το αγγελόκρουσμα. Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου (Άγρα, 2012), ’55 (Άγρα, 2012), Τ’ αγαπημένα – ποιήματα και πεζά, Τι πάθος ατελείωτο (Άγρα, 2014), Το πρώτο φιλί (Άγρα, 2015), Ο κατάδεσμος (Άγρα, 2016), Σκίρτημα ερωτικόν. Ο Κ.Π. Καβάφης εις την Πόλιν (Άγρα, 2017), Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν (Άγρα, 2018), « Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε ! » και Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου (Άγρα, 2019), Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Ανατολή (Άγρα, 2021).

Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί. Για το μυθιστόρημά του Ο γύρος του θανάτου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011, ενώ για το ’55 τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Θέμελης» 2013.

Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Δισκογραφία : Από έβενο κι αχάτη, Φουζουλή : Λεϊλά και Μετζνούν, Τακίμια, Το κελί. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο η με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.


ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

                  

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου | Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ του Διονύση Καψάλη

 


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ


O ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ




Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Νοέμβριος 2022
Αριθμός σελίδων : 88, Τιμή : 10,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-571-4




Κυκλοφόρησε η 24η ποιητική ενότητα του Διονύση Καψάλη στις Εκδόσεις Άγρα. Αποτελεί μέρος άτυπης τριλογίας με τις συλλογές Μαύρη καγκελόπορτα (Άγρα, 2017) και Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου (Άγρα, 2020 – Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2021). Το εξώφυλλο είναι, για άλλη μια φορά, του ζωγράφου Γιώργου Χατζημιχάλη.


Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

 

Ἕνα χαρτάκι σὰν σελιδοδείκτης

στὸ λῆμμα «καταρράκτης» τῆς Μεγάλης

Ἑλληνικῆς Ἐγκυκλοπαίδειας:

«ὁ μεθ᾽ ὁρμῆς ἐπιφερόμενος,

ὁ ἄνωθεν βιαίως καταρρέων».

Ἀπόρησα μ᾽ ἐκεῖνο τὸ σημάδι:

ἦταν τυχαία ἡ θέση του ἢ μήπως

σήμαινε κάτι μιὰ φορὰ προτοῦ

τὸ πάρει τὸ ποτάμι γιὰ νὰ μείνει

ἀνεύρετο κι αὐτὸ μὲ τόσες ἄλλες

ἄχρηστες σημασίες τῆς ζωῆς μας –

στὴ λάσπη ποὺ τὴν ξέβρασε ὁ χρόνος

καὶ κάποτε ἄθελά σου τὴ σκαλίζεις

στὰ ὄνειρα ἢ στὰ κενὰ τῆς μέρας,

κι ὁ μεθ᾽ ὁρμῆς ἐπιφερόμενος,

ὁ ἄνωθεν βιαίως καταρρέων

χρόνος σὲ βρίσκει πάντα ἀνέτοιμο; […]



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε φιλολογία στις ΗΠΑ (1970-1974) και στο Λονδίνο.
Έχει δημοσιεύσει ποίηση, μελέτες, δοκίμια και ποιητικές μεταφράσεις. Έχει μεταφράσει πολλά έργα (κυρίως του Σαίξπηρ) για το θέατρο κι έχει συνεργαστεί στενά με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη στη δημιουργία έργων που συνδυάζουν ποίηση και μουσική.
Εργάστηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), όπου από το 1999 ώς το 2021 κατείχε τη θέση του διευθυντή. Από το 2006 διδάσκει το μάθημα της Λογοτεχνίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2015) και έχει επίσης τιμηθεί με το Βραβείο Ουράνη (1999), με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για τον Άμλετ (2015), με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων (2017) και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τις Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου (2021).


ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΨΑΛΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ


                                    

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου | ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ : ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 (Πρόλογος : Mark Mazower, Εισαγωγή - Σχόλια - Σύνθεση ύλης : Βασιλική Χατζηγεωργίου & Ματθίδλη Πυρλή)

 


ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ
ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821


ΠΡΟΛΟΓΟΣ : MARK MAZOWER

ΕΙΣΑΓΩΓΗ — ΣΧΟΛΙΑ — ΣΥΝΘΕΣΗ ΥΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ — ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΠΥΡΛΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ, Νοέμβριος 2022
Αριθμός σελίδων : 120, Τιμή : 16,50 €
Σχήμα: 23 εκ. x 17 εκ.
ISBN: 978-960-505-557-8




Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ 1821 έχει το δικό του καθιερωμένο πάνθεον μορφών-συμβόλων που έδρασαν και στα δύο κρίσιμα πεδία μάχης του αγώνα : του λόγου και του σπαθιού.

Ποιητές και κλεφταρματολοί, Διαφωτιστές και πολιτικοί, Ρομαντικοί κήρυκες της ελευθερίας, όλοι τους μπουρλοτιέρηδες όχι μόνο στα θεμέλια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και του ευρωπαϊκού δεσποτισμού των αρχών του 19ου αιώνα. Κι όλοι τους άνδρες, με δυό τρεις εξαιρέσεις που υπογραμμίζουν ακριβώς την απουσία των γυναικών από το χρονικό του Αγώνα.

Αφανείς ναι, αλλά όχι απούσες. Το ανά χείρας βιβλίο εστιάζει σε γυναίκες που έζησαν στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και που, αν τις συναντήσουμε, παροικούν συνήθως ξεχασμένες στις υποσημειώσεις της Ιστορίας. Σύζυγοι, μητέρες, αδελφές αγωνιστών και επιφανών πολιτικών, έζησαν από κοντά τα συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν στην πολυώδινη ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Στο μικρό αυτό φωτογραφικό συναξάρι συγκεντρώνονται φωτογραφίες τους που τραβήχτηκαν από τα μέσα της βασιλείας του Όθωνα έως και τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου Α . Μεστωμένες πια, με τοπικές ενδυμασίες ή με ρούχα ευρωπαϊκά, αντικρίζουν –κάποιες ίσως και για πρώτη φόρα– τον φωτογραφικό φακό σε στούντιο της Αθήνας και ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Μέσα από την προσωπική τους ιστορία και τη φωτογραφική αφήγηση αναδύεται η εξέλιξη της μετεπαναστατικής ελληνικής κοινωνίας και η εδραίωση μιας αστικής τάξης με το βλέμμα στραμμένο προς τη μοντέρνα Ευρώπη.

Β.ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ – Μ.ΠΥΡΛΗ

 

Οι γυναίκες αυτές, που στέκονται με αμηχανία ανάμεσα στον χαμένο κόσμο της παιδικής της ηλικίας και στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του καπιταλισμού, της εθνικής πολιτικής και του δημόσιου διαλόγου, απαιτούν από εμάς να της αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα ως υποκείμενα της Ιστορίας.   

MARK MAZOWER



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΜΑΡΚ ΜΑΖΑΟΥΕΡ είναι ιστορικός και SNF Director του Columbia Institute for Ideas and Imagination στο Παρίσι. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα Όσα δεν είπες. Ένα ρωσικό παρελθόν και το ταξίδι της την πατρίδα (Εκδόσεις Άγρα, 2017) και Η Ελληνική Επανάσταση (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2021).

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Με τη Ματθίλδη Πυρλή επιμελήθηκαν τη φωτογραφική σειρά ΑΦΕΛΙΑ του ΜΙΕΤ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας και την ελληνική προσωπογραφία του 19ου αιώνα.

Η ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΠΥΡΛΗ είναι υπεύθυνη του τμήματος Ελληνισμού Αιγύπτου και της συλλογής Χαρτών του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι αναπαραστάσεις της νεότερης Ελλάδας στον Τύπο κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.



Φωτογραφία εξωφύλλου: Η Καλλιόπη Σπ. Παπαλεξοπούλου
φωτογραφίζεται στο στούντιο του Πέτρου Μωραΐτη
µαζί µε τα ανήψια της Ανδρέα Δηµ. Παπαδιαµαντόπουλο (αριστερά, 1856-1919)
και Ιωάννη Αδαµαντίου Παπαδιαµαντόπουλο,
τον µετέπειτα γνωστό ποιητή Jean Moréas (1856-1909).
Αθήνα, περί το 1862.
Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ


Φωτογραφία πίσω αυτιού: Η Ραλλού Λεβέντη
με ταφταδένιο κρινολίνο και εσάρπα.
Αθήνα, περί το 1892. (φωτ. Πέτρος Μωραΐτης)
Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ