Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Δελτίο τύπου | ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ του Πάρι Πετρίδη


ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ



Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων: 48, Τιμή : 15,00 Ευρώ
18 φωτογραφίες
Σχήμα: 21 x 22,5 εκ.
ISBN Εκδόσεων Άγρα: 978-960-505-310-9
ISBN University Studio Press: 978-960-122-367-4




Ο φωτογράφος Πάρις Πετρίδης νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για δεκαπέντε μέρες.
Η διάγνωση: πνευμονία και εμπύημα.
Η θεραπεία: νυστέρι.
Το βλέμμα: δεκαοχτώ φωτογραφίες.

Ο τίτλος του βιβλίου, Ατομικό αναμνηστικό, στην ιατρική ορολογία σημαίνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Για έναν φωτογράφο σημαίνει το οδοιπορικό του βλέμματος στην επικράτεια του ζόφου. Κι ο ζόφος, όταν τον κοιτάς κατάματα ημερεύει, κάπως. Όπως ημερεύει το σωληνάκι του ορού με μια μισοφαγωμένη φέτα ψωμιού πλάι του. Ο θάλαμος του χειρουργείου με την Βρεφοκρατούσα ανάμεσα στα καλώδια. Οι απόκοσμοι διάδρομοι με τα φυτά που γέρνουν στον ήλιο. Η νόσος με την εικόνα της.  





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Πάρις Πετρίδης είναι φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας.


Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Καθ’οδόν (Ιστός, 1998), Γαμήλιο άλμπουμ (Ιστός, 2002), Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου (Άγρα, 2006), Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης (Άγρα, 2007), Εδώ: Τόποι βίας στη Θεσσαλονίκη (με επιμέλεια κειμένων Σάκη Σερέφα – Άγρα, 2012), Λεπτομέρειες από το κέντρο της πόλης (Ιστός, 2016), The Void and the Country (Blue Sky Books, 2016).

 

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Δελτίο τύπου | Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ (κείμενα: Roland Barthes, φωτογραφίες: André Martin)



Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ

ΚΕΙΜΕΝΟ: ROLAND BARTHES 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ANDRÉ MARTIN


Μετάφραση: ΛΙΖΥ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ



Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων: 116, Τιμή: 21,90
ISBN: 978-960-505-317-8




Ένα σπουδαίο κείμενο του ΡΟΛΑΝ ΜΠΑΡΤ της ώριμης περιόδου του, με την ασύγκριτη γλώσσα και τη βαθιά και ελεύθερη επιχειρηματολογία του εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Συνοδεύεται από μια θαυμάσια φωτογραφική καταγραφή του Πύργου από τον ΑΝΤΡΕ ΜΑΡΤΕΝ, σε ένα βιβλίο με τη μορφή μικρού λευκώματος.

Σύμβολο του Παρισιού, της νεωτερικότητας, της επικοινωνίας, της επιστήμης ή του 19ου αιώνα, πύραυλος, μίσχος, πλατφόρμα εξόρυξης, φαλλός, αλεξικέραυνο η έντομο, ο Πύργος του Άιφελ είναι το αναπόφευκτο σημείο αντίκρυ στα μεγάλα δρομολόγια του ονείρου.
Για να εκπληρώσει αυτή τη μεγάλη ονειρώδη λειτουργία, που τον μεταβάλλει σε ένα είδος ολιστικού μνημείου, ο Πύργος πρέπει να αποδράσει από τη λογική. Ο πρώτος όρος αυτής της νικηφόρας φυγής είναι το γεγονός ότι ο Πύργος υφίσταται ως μνημείο παντελώς άχρηστο. Την αχρηστία του Πύργου την ένιωθαν πάντα αμυδρά ως σκάνδαλο, δηλαδή ως αλήθεια πολύτιμη και ανομολόγητη.
Κατόρθωσε να γίνει πλήρως το σύμβολο του Παρισιού μονάχα όταν μπόρεσε να άρει από πάνω του την υποθήκη του παρελθόντος και να γίνει συνάμα το σύμβολο της νεωτερικότητας. Η επίθεση μάλιστα που επέβαλε στο παρισινό τοπίο (την υπογραμμίζει η συγκέντρωση υπογραφών από τους καλλιτέχνες) έγινε σφοδρή. Ο Πύργος αποδείχθηκε, μαζί με το ίδιο το Παρίσι, σύμβολο δημιουργικής τόλμης, υπήρξε η νεωτερική χειρονομία με την οποία το παρόν λέει όχι στο παρελθόν.
Μεταλλουργία, συγκοινωνίες, δημοκρατία : Ο Άιφελ προσέφερε στον αιώνα του, με τον Πύργο του, το υλικό σύμβολο αυτών των τριών κατακτήσεων.
Δόθηκε μάχη «εν ονόματι του υποτιμώμενου γαλλικού γούστου», έγινε επίκληση στην «ψυχή της Γαλλίας», ενοχοποιήθηκαν «οι μπαρόκ και εμπορευματικές φαντασίες ενός κατασκευαστή μηχανών».
Η εις ύψος έκταση ενός μνημείου δεν μπορούσε να κατορθωθεί από έναν αρχιτέκτονα αλλά από έναν τεχνικό. Ο Πύργος καθιερώνει λοιπόν την ισχύ της αμιγούς τεχνικής επί των αντικειμένων (των κτισμάτων) που έως τότε υπέκειντο (τουλάχιστον εν μέρει) στην τέχνη. -R.B.

Δελτίο τύπο | ΠΕΝΤΙΓΚΡΗ του Georges Simenon


GEORGES SIMENON

ΠΕΝΤΙΓΚΡΗ


ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ
ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΚΑΡΩΦ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: LUC SANTE


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων : 680, Τιμή: 22,90 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-297-3




«Ο Σιμενόν γεννήθηκε το 1903 στη Λιέγη του Βελγίου. Στο Πεντιγκρή αφηγείται την ιστορία της παιδικής του ηλικίας,― τη μικροαστική ανατροφή του, τις δολοπλοκίες της μητέρας του, τον πρόωρο θάνατο του πράου και χαμηλών τόνων πατέρα του, τις καταστροφές του πολέμου. Αυτή η σαν μυθιστόρημα αυτοβιογραφία του αποτελεί το κορυφαίο έργο του και πιθανώς το σπουδαιότερο έργο της βελγικής λογοτεχνίας ». – LUC SANTE

«Το Πεντιγκρή είναι ένα μυθιστόρημα, άρα ένα έργο όπου η μυθοπλασία και η αναδημιουργία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος, γεγονός που δεν μ’ εμποδίζει να αναγνωρίσω πως ο Ροζέ Μαμελέν έχει πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το παιδί το οποίο υπήρξα ». 
– ΖΩΡΖ ΣΙΜΕΝΟΝ, από τον πρόλογο του συγγραφέα 

TO ΠΕΝΤΙΓΚΡH είναι το πιο μακροσκελές, το πιο εκπληκτικό, το πιο τολμηρό μυθιστόρημα του Ζωρζ Σιμενόν· είναι το βιβλίο που έχει φτάσει να θεωρείται, ολοένα περισσότερο, ο πυρήνας των σημαντικών επιτευγμάτων του ως χρονικογράφου του σύγχρονου εαυτού και της σύγχρονης κοινωνίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ο Σιμενόν ξεκίνησε να γράφει μια αυτοβιογραφία με θέμα την παιδική του ηλικία στο Βέλγιο. Έδειξε τις πρώτες σελίδες στον Αντρέ Ζιντ, και εκείνος τον προέτρεψε να τις μετατρέψει σε μυθιστόρημα. Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με μεταγενέστερο σχόλιο του ίδιου του Σιμενόν, ένα βιβλίο στο οποίο όλα είναι αληθινά αλλά τίποτα δεν είναι ακριβές. Το Πεντιγκρή ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα, με την πολιτική αστάθεια και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που τον χαρακτηρίζουν, φτάνει ώς το τέλος του Α’  Παγκόσμιου Πολέμου το 1918 και αποτελεί μια εποποιία της καθημερινής ύπαρξης σε όλη της τη συγκεχυμένη, ανολοκλήρωτη ένταση και πυκνότητα, μια ιστορία για την ενηλικίωση ενός πρόωρα αναπτυγμένου και περίεργου αγοριού και για την έλευση του σύγχρονου κόσμου.

«Ο Σιμενόν ζωντανεύει στο Πεντιγκρή ολόκληρο τον αισθητηριακό κόσμο των παιδικών χρόνων του στη Λιέγη. Οι λέξεις του αιχμαλωτίζουν τους ήχους, τις όψεις, τις γεύσεις, τις οσμές και τις υφές της πόλης… Γράφοντας σε πρόζα οπτική και απτική, ο Σιμενόν στο Πεντιγκρή κάνει για τη Λιέγη ό,τι ο νεαρός Τζόυς για το Δουβλίνο: δημιουργεί νοερά την πόλη με τέτοια αμεσότητα που νιώθουμε σαν να έχουμε διαβεί τους δρόμους της ».
– LUCILLE FRACKMAN BECKER

«Το Πεντιγκρή είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο, γεμάτο ανθρωπιά και τρυφερότητα, γραμμένο σε τόνο τραχύ και με λέξεις αιχμηρές. Μια πραγματική αποκάλυψη ».
LA TRIBUNE


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΖΩΡΖ ΣΙΜΕΝΟΝ, Βέλγος γαλλόφωνος συγγραφέας, γεννήθηκε στη Λιέγη το 1903. Αποφάσισε από νωρίς να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Στα δεκαέξι του χρόνια έγινε δημοσιογράφος στη La Gazette de Liege. Το πρώτο μυθιστόρημά του, που το υπέγραψε με το ψευδώνυμο Georges Sim, εκδόθηκε το 1921: Au pont des Arches, petite histoire liegeoise. Το 1922 εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του, τη ζωγράφο Ρεζ ιν Ρανσόν, στο Παρίσι, όπου έγραψε ιστορίες και μυθιστορήματα σε σειρές, κάθε λογοτεχνικού είδους. Μεταξύ του 1923 και του 1933 δημοσιεύτηκαν σχεδόν διακόσια μυθιστορήματά του, πάνω από χίλιες ιστορίες και απειράριθμα άρθρα του. Το 1929 ο Σιμενόν σχεδιάζει τον πρώτο Μαιγκρέ : Πιέτρ ο Λετονός. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις εκδόσεις Fayard το 1931 και ο επιθεωρητής Μαιγκρέ έγινε σύντομα εξαιρετικά δημοφιλής. Ο Σιμενόν έγραψε συνολικά εβδομηνταδύο περιπέτειες με τον Μαιγκρέ (καθώς και πολλές συλλογές διηγημάτων – μέχρι τον τελευταίο Μαιγκρέ το 1972, Ο Μαιγκρέ και ο κύριος Σαρλ). Λίγο αργότερα, ο Σιμενόν άρχισε να γράφει αυτά που ονόμαζε «μυθιστορήματα-μυθιστορήματα» ή «σκληρά μυθιστορήματα» : πάνω από εκατόν δέκα τίτλους, από το Ξενοδοχείο της Αλσατίας (1931) μέχρι τους Αθώους (1972), με πιο γνωστά τα έργα Το σπίτι στο κανάλι (1933), Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν (1938 – Άγρα, 2004), Ο δήμαρχος της Φυρν (1939), Οι άγνωστοι μέσα στο σπίτι (1940 – Άγρα, 2011), Τρία δωμάτια στο Μανχάτταν (1946 – Άγρα, 2007), Γράμμα στον δικαστή μου (1947), Το χιόνι ήταν βρόμικο (1948 – Άγρα, 2011), Ο ανθρωπάκος από το Αρχαγγέλσκ (1956 – Άγρα, 2009), Η φυγή του κυρίου Μοντ (1945 – Άγρα, 2012), Ο θάνατος της Μπελλ (1952 – Άγρα, 2012), Ο Γάτος (1967 – Άγρα, 2010), Σεληνιασμός (1933 – Άγρα, 2013), Στριπτήζ (1958 – Άγρα, 2015), Ο άνθρωπος από το Λονδίνο (1933 – Άγρα, 2014), Μπέττυ (1961 – Άγρα, 2016) κ.α. Παράλληλα με αυτή την εντατική λογοτεχνική δραστηριότητα, ταξιδεύει συνεχώς· εγκαταλείπει το Παρίσι και εγκαθίσταται στη Σαρέντ και κατόπιν, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, στη Βαντέ. Το 1945 αφήνει την Ευρώπη για την Αμερική, όπου θα διαμείνει δέκα χρόνια. Επιστρέφει έπειτα στη Γαλλία και εγκαθίσταται οριστικά στην Ελβετία. Από το 1972 αποφασίζει να σταματήσει το γράψιμο. Με τη χρήση ενός μαγνητοφώνου αφοσιώθηκε έκτοτε στις εικοσιδύο Υπαγορεύσεις του και κατόπιν συνέταξε τα ογκώδη απομνημονεύματά του Memoires intimes (1981). Πέθανε στη Λωζάννη το 1989. Πολλά μυθιστορήματά του έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.



ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: TULLIO PERICOLI, Georges Simenon (τμήμα σχεδίου), 1994.
Μολύβι σε χαρτί, 29,5 x 21 εκ.




ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ GEORGES SIMENON ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΜΑΙΓΚΡΕ



"ΣΚΛΗΡΑ" ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ






Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Δελτίο τύπου | ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ του Νίκου Εγγονόπουλου (ποίηση: Χάρης Βλαβιανός)


ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ 
ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ


ΠΟΙΗΣΗ: ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων: 104, Τιμή: 14,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-321-5





Το αλφαβητάρι ανοίγοντας έχεις ένα σκοπό:
στις ζωγραφιές να ψάξεις να βρεις το μυστικό,
γιατί κάθε λεξούλα που κρύβεται στο ποίημα
υπάρχει στην εικόνα, κι αν σου ξεφύγει - κρίμα!


Ένα ξεχωριστό αλφαβητάρι που μας ταξιδεύει στον ζωγραφικό κόσμο του Νίκου Εγγονόπουλου και εξοικειώνει τα παιδιά με την τέχνη. Σε κάθε γράμμα του αλφάβητου αφιερώνονται τέσσερις σελίδες με δύο έργα του Νίκου Εγγονόπουλου. Τα έμμετρα ποιήματα του Χάρη Βλαβιανού σχολιάζουν τα έργα επιλέγοντας κάθε φορά για το σκοπό αυτό μια διαφορετική λέξη που εικονίζεται στον πίνακα και ξεκινά από διαφορετικό γράμμα. Ένα μοναδικό και πρωτότυπο αλφαβητάρι, ένα αληθινό έργο τέχνης, σε επιμέλεια της Ερριέττης Εγγονοπούλου και της Ελένης Γερουλάνου, ελκυστικό για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που αρχίζουν να μαθαίνουν το αλφάβητο, γοητευτικό για τα μεγαλύτερα παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν και τέλος συναρπαστικό για τους μεγάλους που κρύβουν μέσα τους ένα παιδί.


Τον Νοέμβριο 2008 η ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ έγραψε για την πρώτη έκδοση του βιβλίου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ:

Παιχνίδι συνειρμών για μικρά και μεγάλα παιδιά

Όταν από το 1981, και για παραπάνω από 20 χρόνια, ένα από τα βιβλία της Γλώσσας της Ε΄ Δημοτικού ξεκινούσε με το «Υπερωκεάνιον» του Ανδρέα Εμπειρίκου, οι εκπαιδευτικοί συζητούσαν το θέμα κατά πόσον παιδιά ηλικίας 11 ετών μπορούσαν να μπουν στο πνεύμα ενός ποιήματος υπερρεαλιστικού. Πώς το δίδαξαν οι εκπαιδευτικοί και πού σκόνταψαν δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι τα παιδιά μπορούν να συνδιαλλαγούν με την υπερρεαλιστική ζωγραφική, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των έργων του Νίκου Εγγονόπουλου στο βιβλίο που παρουσιάζουμε. Ο χαρακτήρας του ονείρου, οι ελεύθεροι συνειρμοί που δημιουργούνται στον θεατή, η αφηγηματικότητα, ακόμα και οι απεικονίσεις γνωστών μυθολογικών και ιστορικών θεμάτων ανακινούν ψυχικές και νοητικές διαδικασίες σε θεατές κάθε ηλικίας και κατά τους παιδαγωγούς της τέχνης, καθιστούν τα έργα αυτής της τεχνοτροπίας προσβάσιμα από το νεαρό κοινό.

Η κόρη, η Ερριέττη Εγγονοπούλου, ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός και η παιδαγωγός Ελένη Γερουλάνου επιχείρησαν ακριβώς αυτό, δηλαδή να φέρουν στην επιφάνεια τα έργα του ζωγράφου, να τα παρουσιάσουν στα παιδιά και να δοκιμάσουν, χωρίς προαπαιτούμενα, τις αντοχές τους προσεγγίζοντάς τα ελεύθερα και διαισθητικά: πρώτα ο πίνακας κι έπειτα η επένδυσή του με λόγο, έναν λόγο που τον σχολιάζει και είναι ένας πιθανός ανάμεσα σε πάμπολλους άλλους. Το «Αλφαβητάρι» είναι ένα παιχνίδι συνειρμών, για μικρά και μεγάλα παιδιά, πάνω σε έργα ανοιχτά από τη φύση τους σε πολλές ερμηνείες. Με τον ίδιο τρόπο βλέπει και ο ποιητής τούς πίνακες: σαν ένα έναυσμα για παιχνίδι με τη δική του τέχνη. Μια λεπτομέρεια από τον πίνακα, ένας συνειρμός αρκεί για να του κινήσει το ενδιαφέρον που τον οδηγεί να συνθέσει τετράστιχα, τα οποία άλλοτε περιγράφουν τον πίνακα κι άλλοτε σε στέλνουν μακριά. 


Τα γράμματα και οι λέξεις, οι εικόνες και οι στίχοι λένε στον αναγνώστη: «Το αλφαβητάρι ανοίγοντας έχεις ένα σκοπό: στις ζωγραφιές να ψάξεις να βρεις το μυστικό, γιατί κάθε λεξούλα που κρύβεται στο ποίημα υπάρχει στην εικόνα κι αν σου ξεφύγει- κρίμα!». 

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Δελτίο τύπου | Η ΠΟΛΗ - ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΕ 100 ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΕΣ του Frans Masereel


FRANS MASEREEL

Η ΠΟΛΗ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΕ 100 ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΡΟΛΟΓΟΣ: STEFAN ZWEIG
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: MARINA WARNER


Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων : 240, Τιμή : 20,00 Ευρώ
Σκληρή βιβλιοδεσία, ISBN: 978-960-505-299-7



Γεννημένος στο Βέλγιο, ο Φρανς Μαζερέελ (1889-1972) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους εξπρεσιονιστές χαράκτες του 20ου αιώνα. Απεικονίζοντας ιδιοφυώς την ανθρώπινη εμπειρία στη σύγχρονη μεγαλούπολη του Βερολίνου, η Πόλη, αυτό το μυθιστόρημα χωρίς λόγια, που αποτελείται από 100 λεπτοδουλεμένες ξυλογραφίες, θεωρείται το αριστούργημά του.
Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1925.
Οι ξυλογραφίες του, αξιοσημείωτης δύναμης και ομορφιάς, αποδίδουν το τεταμένο κλίμα στην ταραγμένη Βαϊμάρη και έχουν πρόγονό τους τα κοινωνιολογικά κείμενα της Μητροπολιτικής αίσθησης του Γκέοργκ Ζίμμελ, συνδιαλέγονται με την κινηματογραφική Μητρόπολη του Φριτς Λανγκ, τα πρώιμα εξπρεσιονιστικά θεατρικά του Μπρέχτ, τις ζωγραφιές του Γκρος και εικονοποιούν τα χρονικά για το Βερολίνο του Γιόζεφ Ροτ και του Βάλτερ Μπένγιαμιν.
Ο Μαζερέελ δημιούργησε ένα νέο είδος εικαστικής ποίησης : το μυθιστόρημα, τη νουβέλα, τη μικρή διήγηση σε εικόνες χωρίς λόγια. Μέσα από κάθε φύλλο, με την απλή αρμονία του μαύρου και του άσπρου, περνά σαν αστραπή ο ιλιγγιώδης ρυθμός του βιαστικού 20ου αιώνα.
Αν τα παλαιότερα βιβλία του ήταν μεγάλα, το τελευταίο του, Η πόλη, είναι κυριολεκτικά μνημειώδες. Με αυτό το έργο ο καλλιτέχνης προχώρησε κατά κάποιον τρόπο από τη σονάτα στη συμφωνία.


  
    


Δελτίο τύπου | ΒΟΥΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΛΟ ΛΙΒΑ του Ανδρέα Αποστολίδη


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΒΟΥΝΤΟΥ

X-MEN ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΛΟ ΛΙΒΑ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων: 240, Τιμή : 12,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-312-3




Βουντού – Χ-Men εναντίον Ανθρώπων της Σκιάς, Ζήτω ο Πρόεδρος! και Η Κλινική Μπαλαντίνα. Τρεις αστυνομικές ιστορίες του Ανδρέα Αποστολίδη, γραμμένες αντίστοιχα το 2005, το 2011 και το 2016, σύμφωνα με το κλίμα της κάθε εποχής, που αλλάζει ραγδαία. Το έγκλημα αναπροσαρμόζεται, ενώ οι ιδεοληψίες της ελληνικής κοινωνίας παραμένουν κυρίαρχες και απογειώνονται σε καινούργιους συνδυασμούς και ποικιλίες, προσφέροντας δουλειά στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Λέλο Λίβα και τον πρώην ανακριτή της Ασφάλειας Περισσού Ηλία Σούλη.

Ο Λέλος Λίβας μπήκε μόνος του στην έπαυλη Ντούζου, αφού διέσχισε μισό στρέμμα κήπου με γκαζόν, γαρμπίλι, πλάκες Πηλίου και το σιντριβάνι με τους κύκνους. Χτύπησε το κουδούνι πλάι σε μια πόρτα από χοντρό ξύλο, ενισχυμένη με σιδεριά. Μέσα στο σπίτι ήχησαν καμπάνες ορθόδοξης εκκλησίας με εφφέ κατακόμβης. Την πόρτα άνοιξε μια νεαρή με κολλητό δερμάτινο παντελόνι και μαύρη διαφανή μπλούζα με πούλιες.
«Ντετέκτιβ», της συστήθηκε αμέσως.

Σκύλοι κακοποιούνται, αρχαία διακινούνται παράνομα, κοκαΐνη πουλιέται και αγοράζεται, το βρόμικο χρήμα ξεπλένεται μέσω του «Πάμε Στοίχημα», κομπίνες στήνονται για την αποπληρωμή του χρέους και απ’ όλα αυτά δεν λείπουν και οι ερωτικές αντιζηλίες. Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν οι εξάρσεις αρχαιοελληνικού μεγαλείου και οι πολιτικές φιλοδοξίες, οι σκοτεινές δυνάμεις αγκαλιάζουν υπόγεια την πρωτεύουσα, πλέκονται διαπλανητικές συνωμοσίες και ένας κόσμος αναδύεται με διπολικές διαταραχές, θεραπείες με οξυκοδόνη, συμπτώσεις και ατυχήματα. Η ανεργία, η απόγνωση και η οικονομική κρίση πλήττουν μέχρι και την ΕΥΠ και τους ιδιωτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι ιδρύουν απελπισμένοι τη Λέσχη Ιδιωτικών Ντετέκτιβ Ελλάδας.

Ειρωνεία, κοινωνική κριτική και μυστήριο για μια σύγχρονη πραγματικότητα που μας ξεπερνά και μας εκπλήσσει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο AΝΔΡΕΑΣ AΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα : Το χαμένο παιχνίδι, Εγκλήματα στην πανσιόν Απόλλων, Διαταραχές στα Μετέωρα, Το φάντασμα του μετρό, Λοβοτομή και τρεις συλλογές διηγημάτων: Ζωγραφικοί πίνακες και ιδιότροπα ζώα, Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες, Είσαι ο Παπαδόπουλος! . Έχει μεταφράσει περισσότερα από ογδόντα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων έργα των James Ellroy, Patricia Highsmith, Dashiell Hammett, Raymond Chandler και Vladimir Nabokov. Τέσσερις μελέτες : Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων, Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος, Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή, Το μαύρο καρέ : Οι αστυνομικές σειρές και η τηλεοπτική άνοιξη μετά το 2000 και έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκυμανταίρ, όπως το Κύκλωμα, Δύο φορές ξένος, Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια, Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους. Τελευταία του υπό εξέλιξη δουλειά είναι το ντοκυμανταίρ Latin Noir.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ΙΑΣΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, τέλη δεκαετίας 1950

Δελτίο τύπου | ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ - ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ του Mark Mazower


MARK MAZOWER

ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ


ΕΝΑ ΡΩΣΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΚΑΙ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ


Μετάφραση: ΠΑΛΜΥΡΑ ΙΣΜΥΡΙΔΟΥ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων : 440, Τιμή : 19,90 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-313-0




«Το Όσα δεν είπες είναι το είδος της αυτοβιογραφίας που μόνο ένας από τους καλύτερους ιστορικούς μας θα μπορούσε να έχει γράψει… Αυτό το έπος των πόλεων –Βίλνα, Μόσχα, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη– είναι ένας βαθύς στοχασμός για το τί θεωρούμε πατρίδα μας».
–MICHAEL GREENBERG
Συγγραφέας του Hurry Down Sunshine

TΟ «OΣΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ», μια τρυφερή και οξυδερκής αφήγηση, τα απομνημονεύματα ενός διακεκριμένου ιστορικού, εξερευνά τις ευρωπαϊκές συγκρούσεις του 20ου αιώνα μέσα από τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα μιας και μοναδικής οικογένειας – της οικογένειας του συγγραφέα. Διερευνώντας τις ιδιαίτερες και συγκινητικές ιστορίες των μελών της, ο Μαρκ Μαζάουερ αφηγείται τις θυσίες και τις σιωπές που σφράγισαν μια γενιά και τους απογόνους της. Η μοίρα θέλησε μέλη της οικογένειας να βιώσουν την πολιορκία του Στάλινγκραντ, τον εγκλεισμό στο γκέτο της Βίλνας, την Κατοχή στο Παρίσι, η να βρεθούν ακόμα και στις γραμμές της Βέρμαχτ. Ο Βρετανός πατέρας του, γιος Ρωσοεβραίων εμιγκρέδων που διέφυγαν από τους μπολσεβίκους, τον εμφύλιο και την επανάσταση και εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο, υπήρξε ο τυχερός της οικογένειας. Ο Μαξ, ο παππούς του συγγραφέα, ένας σοσιαλιστής που είχε αγωνιστεί στα οδοφράγματα κατά των στρατιωτών του τσάρου, δεν μίλησε ποτέ γι’ αυτό. Η Φρούμα, η γυναίκα του Μαξ, προερχόταν από μια οικογένεια η οποία, αν και δοκιμάστηκε από τις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις, κατόρθωσε να βρει το δρόμο της στη σοβιετική κοινωνία.
            Εκατό χρόνια μετά τη Ρωσική Επανάσταση, το Όσα δεν είπες ξετυλίγει την ιστορία ενός σοσιαλισμού που έχει διαγραφεί από τη μνήμη – του παθιασμένου ουμανιστικού σοσιαλισμού που είχε απήχηση σε ευρύ φάσμα ανθρώπων. Παράλληλα, εξερευνά την απροσδόκητη ευτυχία που ενδέχεται να περιμένει τους χαμένους της Ιστορίας, τη δύναμη της φιλίας, καθώς και της αγάπης για έναν τόπο, ένα αίσθημα που επέτρεψε στον γιο του Μαξ και της Φρούμα να θεωρήσει πατρίδα του την Αγγλία.

«Ο Μαρκ Μαζάουερ είναι σπουδαίος ιστορικός και ευαίσθητος και οξυδερκής συγγραφέας που εστιάζει στις μικρές ανθρώπινες λεπτομέρειες».
–OΡXAΝ ΠΑΜΟΥΚ
Βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006

«Μια δυνατή αφήγηση περί επανεγκατάστασης, κατατρεγμού και επιβίωσης στην οποία συναντάμε έναν λαμπερό αστερισμό από ποικίλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ανώτερους αξιωματούχους μπολσεβίκους, αφοσιωμένους πολιτικούς ακτιβιστές, εμιγκρέδες ιστορικούς, φιλοσόφους, συγγραφείς και μηχανικούς που υπήρξαν θύματα του πολέμου, της εθνοκάθαρσης και της επικίνδυνης συνήθειάς τους να αντιστέκονται».
JEREMY HARDING
Συγγραφέας του Border Vigils: Keeping Migrants Out of the Rich World

«Ένα οικογενειακό πορτρέτο, συναρπαστικό και συγχρόνως πολύ προσωπικό».
–KIRKUS REVIEWS

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΜAΡΚ ΜΑΖΑΟΥΕΡ είναι ιστορικός και συγγραφέας με ειδίκευση στη σύγχρονη Ελλάδα, την Ευρώπη του 20ου αιώνα και σε διεθνή ζητήματα. Είναι καθηγητής στην έδρα Ιστορίας “Ira D. Wallach” του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Στα βιβλία του συγκαταλέγονται το Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1430-1950, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2006 (Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews, 1430-1950 ), που έχει τιμηθεί με το βραβείο Duff Cooper· Η αυτοκρατορία του Χίτλερ: Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2009 (Hitler’s Empire : Nazi Rule in Occupied Europe), που έχει τιμηθεί με το βραβείο Ιστορίας των Los Angeles Times· και το Κυβερνώντας τον κόσμο : Η ιστορία μιας ιδέας, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2013 (Governing the World : the History of an Idea), που θεωρήθηκε από τους Financial Times ένα από τα καλύτερα βιβλία πολιτικής του 2012. Τα άρθρα και οι κριτικές του με θέμα την ιστορία και τις τρέχουσες εξελίξεις δημοσιεύονται τακτικά στον Guardian, στους Financial Times, στη London Review of Books, στο The Nation και το New Republic. Έχει γεννηθεί στο Λονδίνο, έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη και ζει στο Μανχάτταν.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ο Mάξ Μαζάουερ και ο γιος του Μπιλλ, Λονδίνο, περ. 1936.


Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Δελτίο τύπου | ΤΑ ΑΤΑΚΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ του Ανδρέα Στάικου


ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΪΚΟΣ

ΤΑ ΑΤΑΚΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

ΝΟΥΒΕΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων : 160, Τιμή : 13,50 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-311-6







AΝΤΟΝΕΛΛΙΑΝΑ, ΝΑΝΑ, AΝΝΑ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΛΕΛΑ, Λέλα και πάλι Λέλα, για πάντα Λέλα. Πολλές γυναίκες και πάντα μία, η ανύπαρκτη Λέλα των ονείρων.

Κορίτσια άτακτα, αδέσποτα κορίτσια της φαντασίας και της πραγματικότητας ενός φτωχού και ανυπεράσπιστου συγγραφέα συναντώνται στη φανταχτερή δεξίωση που παραθέτει το μικρό αυτό βιβλίο.

Με τις αταξίες και τα καμώματά τους, τα άτακτα κορίτσια σκορπίζουν αφειδώλευτα τη σαγήνη και την ταραχή στο σώμα και το πνεύμα των τυχερών-άτυχων συμπρωταγωνιστών τους.

Τα άτακτα κορίτσια και οι εκάστοτε συμπρωταγωνιστές τους, στο κοινό τους παιχνίδι, κερδίζουν χρόνο, καλύπτουν με ουτοπίες και πλουμίδια το κενό της ύπαρξής τους και επιμηκύνουν την παράστασή τους αναβάλλοντας διαρκώς, για κάποια άλλη φορά – έως πότε ; – την αναπόφευκτη πτώση της αυλαίας.


Μια συλλογή διηγημάτων, διασκορπισμένων, δυσεύρετων ή και χαμένων σε εφημερίδες και περιοδικά, που καλύπτουν το διάστημα μιας τριακονταετίας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΪΚΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το πρώτο του πεζογράφημα, Aισχροτάτη Εριέττα, κυκλοφόρησε το 1979 (Άγρα, 2002). Το μυθιστόρημα Επικίνδυνες μαγειρικές κυκλοφόρησε το 1998 και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ιαπωνικά, ρωσικά κ.λπ.). Το 2012 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Βηθσαβέ από τις Εκδόσεις Άγρα.
Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά κείμενα : Δαίδαλος (1971), Κλυταιμνήστρα; (1974), Καρακορούμ (1989), 1843 (1990), Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος (1992), Φτερά στρουθοκαμήλου (1994), Το μήλον της Μήλου (1996), Η αυλαία πέφτει (Άγρα, 1999), Ακόλαστες εσπερίδες (Άγρα, 2003), Καπνοκράτωρ (Άγρα, 2005), Ναπολεοντία( Άγρα, 2007), Άλκηστις και όνειρα γλυκά (2012). Έργα του έχουν ανέβει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι, το Ρίο ντε Ζανέιρο.
Έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη μετάφραση έργων συγγραφέων του γαλλικού 18ου και 19ου αιώνα, όπως ο Λακλό, ο Μαριβώ, ο Μυσσέ, ο Μολιέρος, ο Λαμπίς.


ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: FRANZ VON STUCK, Η τραμπάλα (Die Wippe ), 1898
Λάδι σε καμβά, 59x75,5 εκ.

Μουσείο Villa Stuck, Μόναχο

Δελτίο τύπου | Η TEΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ - ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ Χ. του Γιάννη Μαρή


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ

Η TEΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
--- 
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ Χ. 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων : 360, Τιμή : 13,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-314-7


Μέρες ολόκληρες ο νεαρός δικηγόρος αγωνιζόταν για να βρει ένα κομματάκι της αλήθειας, και τώρα, εκεί στο μικρό πάρκο του Αγίου Παντελεήμονος, μπροστά σ’ ένα καφέ, κάτω από τα δέντρα, η αλήθεια ήρθε ολόκληρη, επικίνδυνη, δραματική. Η Λέλα Μαυρομμάτη τού διηγήθηκε όσα έγιναν κι ο Γιάννης Αποστόλου βρέθηκε μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος κι ένας δικηγόρος...


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ έγραψε διάφορα είδη αφηγημάτων, αστυνομικών και μη: «ελαφρά» αστυνομικά, πολλά κλασικά (Whodunit), ολίγα νουάρ, αρκετά ιστορικά αστυνομικά και περισσότερα ψυχολογικά και αισθηματικά θρίλλερ. Ανέκδοτα σε βιβλίο παρέμεναν ώς τώρα δύο σύντομα δικαστικά αστυνομικά μυθιστορήματά του ( Η τελευταία ώρα της δίκης και Το σπίτι της κυρίας Χ.), είδος διαδεδομένο εκείνη την εποχή σε βιβλία, σε τηλεοπτικές σειρές και κυρίως στον κινηματογράφο. Ο Μαρής εργαζόταν και ως κινηματογραφικός κριτικός, έβλεπε δεκάδες ταινίες. Πολλές από τις δικαστικές ταινίες, αν όχι όλες, τις είχε δει και σίγουρα γνώριζε το είδος, με το οποίο είχαν ασχοληθεί οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες της εποχής.
            Δεύτερη πηγή έμπνευσής του ήταν οι δικαστικές ιστορίες του Erle Stanley Gardner (1889-1969), με ήρωα τον Πέρρυ Μέησον, ο οποίος, εκτός από τα 135 εκατομμύρια αντίτυπα που πούλησε μόνο στην Αμερική, έγινε αργότερα ευρύτερα γνωστός και στην Ελλάδα μέσω της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Και ο Ζωρζ Σιμενόν, από την πλευρά του, έγραψε τους Άγνωστους μέσα στο σπίτι και το Γράμμα στον δικαστή μου.
            Τρίτη και πιο σημαντική πηγή έμπνευσης ήταν η δημοσιογραφία της εποχής: το δικαστικό ρεπορτάζ, το οποίο ως είδος σήμερα είναι ανύπαρκτο: η κάλυψη μιας δίκης από την εφημερίδα. Η κάλυψη ήταν «ζωντανή» και γέμιζε σελίδες ολόκληρες του καθημερινού Τύπου, αποτελώντας ένα από τα δημοφιλέστερα αναγνώσματα του κοινού.
Το σπίτι της κυρίας Χ. ξεκινάει στην Κυριακάτικη Ακρόπολη στις 19 Αυγούστου 1962, σε εικονογράφηση Αλέκου Κοντόπουλου, ενώ Η τελευταία ώρα της δίκης σε εικονογράφηση Μ. Γάλλια (κόμικ στριπ με τρεις η τέσσερις εικόνες ) στην πιο μοντέρνα Απογευματινή, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 1962. Ολοκληρώνεται σε σαρανταεννέα καθημερινές συνέχειες τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 1962. Την ίδια μέρα ξεκινάει Ο 13ος επιβάτης (Άγρα, 2012), μυθιστόρημα σύνθετης πλοκής με υπόθεση πολυπρόσωπης κληρονομιάς.


Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή, όπως τον αποδελτίωσε ο Α. Αποστολίδης στο ομότιτλο βιβλίο του και τον περιέγραψε εύστοχα ο Βασίλης Βασιλικός στις «Δέκα συνιστώσες στο έργο του Γιάννη Μαρή», είναι πλήρης κοινωνικών αντιθέσεων και εσωτερικών συγκρούσεων, με ίντριγκες και πάθη, πλαστοπροσωπίες και ένοχα μυστικά, αλλά και με κλισέ, εξιδανικεύσεις και στερεότυπα : μικροαστισμός κατά κοσμοπολιτισμού, εντιμότητα –κυρίως στο πρόσωπο του αστυνόμου Μπέκα– κατά δολιότητας, ταπεινά ελατήρια εναντίον αξιοπρέπειας, σκαμπρόζικα κορίτσια και λουσάτες («πολυτελείς») γυναίκες στη νεοελληνική εκδοχή της femme fatale, ζιγκολό και αρριβίστες κατά νοικοκυραίων η νόμιμων κληρονόμων, νεανικοί έρωτες, αλλά και έντονα ερωτικά πάθη σε ξένες κρεβατοκάμαρες η σε θερινές διαμονές (συχνά με «σκοποφιλική», ηδονοβλεπτική ματιά), καθημερινοί άνθρωποι καθώς εμπλέκονται από σύμπτωση η από πρόσκαιρη «αδιαθεσία» σε σκοτεινές υποθέσεις που εξελίσσονται σε κοσμοπολίτικα μέρη, ενίοτε με φόντο την Κατοχή η την τύχη των Εβραίων, λαϊκοί τύποι και φιλήδονες στάρλετ που διαταράσσουν τη συχνά ανιαρή καθημερινότητα κάποιων ανυποψίαστων, «μάτσο» άντρες, ομοφυλόφιλοι και «πεταλούδες της νύχτας», αλλά και χίππυς αργότερα, πρόσωπα και χαρακτήρες που συνθέτουν τη μεταπολεμική, πρωτίστως αθηναϊκή, «καλή κοινωνία» και τον «υπόκοσμό» της.
– ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ


ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Μ. ΓΑΛΛΙΑ, Από τη δημοσίευση της Τελευταίας ώρας της δίκης σε συνέχειες στην εφημερίδα Απογευματινή το 1962.



ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ