Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Δελτίο τύπου | ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΡΕ του Ανδρέα Αποστολίδη


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΡΕ
ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ
ΚΑΙ 
Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούλιος 2015

Αριθμός σελίδων : 112 + 24 σελίδες φωτογραφίες
Τιμή : 12,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-182-2
 



Ζούμε μια νέα χρυσή εποχή της τηλεόρασης, ένα μέσον που απελευθερώθηκε χάρη στην κα­λωδιακή εκδοχή του για να εξερευνήσει τη φαν­τασία και την πραγματικότητα με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και πρωτοτυπία από ποτέ.
- DANIEL MENDELSOHN

Η τηλεόραση είναι η νέα μεθόριος, η κινημα­τογραφική ταινία είναι συντηρητική.
-JANE CAMPION

Τηλεοπτικές σειρές όπως The Sopranos, The Wire, Treme, Deadwood, Breaking Bad, Prime Suspect, The Killing, Foyle's War, True Detective, House of Cards, Homeland και Mad Men, showrunners/auteurs όπως ο Ντέηβιντ Τσέης και ο Ντέηβιντ Σάιμον μαζί με δεκάδες σεναριογράφους στο περίφημο "writers' room ", ηθοποιοί όπως ο Τζέημς Γκαντολφίνι, ο Μπράιαν Κράνστον, ο Κέβιν Σπέισυ και η Έλεν Μίρρεν καθορίζουν πλέον διεθνώς το στίγμα της νέας τηλεόρασης.
Στη δυτική τηλεοπτική μυθοπλασία δημι­ουργήθηκε μια μεγάλη τομή από το 2000 και ύστερα, μια ένδειξη ενηλικίωσης του μέσου, η οποία για τον ανυποψίαστο τηλεθεατή μπορεί να πέρασε αρχικά απαρατήρητη μέσα στην αδιάκοπη ροή του.
Η αλλαγή σχετίζεται, όπως πάντα, με το ίδιο το μέσον: Η εμφάνιση της καλωδιακής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Αμερική άλλαξε τους όρους παραγωγής.
Η αλλαγή εκφράστηκε αρχικά σε ορισμένες αστυνομικές σειρές λόγω της προνομιακής σχέσης τους με το μεγάλο κοινό. Πρόκειται για καινούργιο πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης συγ­γραφέων και σκηνοθετών, που βασίζεται στο στοιχείο της αφηγηματικής διάρκειας –της «σειράς»–  και στην ευκαιρία της δημιουργικής αξιοποίησής του.
Τα τελευταία χρόνια ένας επιπλέον παράγοντας επιτάχυνε τις εξελίξεις: Η διαδικτυακή απόκτηση των σειρών, κυρίως από το νεανικό κοινό, έχει βάλει τις βάσεις για να παρακαμφθεί η τηλεόραση ως «ροή» και να χρησιμοποιηθεί η τηλεοπτική συσκευή κυρίως ως μέσον προ­βολής τους.
Μια νέα γενιά δημιουργών άρπαξε την ευκαιρία και μίλησε για τη ζωή και το θάνατο, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, με πρωτοφανή τόλ­μη για τηλεόραση. Σύμφωνα πάλι με πολλούς κριτικούς, η νέα καλλιτεχνική τηλεόραση έχει πάρει τη θέση του μεγάλου κοινωνικού μυθι­στορήματος του 19ου αιώνα όπως εμφανιζόταν σε συνέχειες στον Τύπο της εποχής.
Το βιβλίο του Ανδρέα Αποστολίδη μιλάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα συστηματικά για αυτή τη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα, την εξέλιξή της τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και το αμφίσημο μέλλον της.

Αυτό που συμβαίνει στην τηλεόραση τα τελευ­ταία δέκα χρόνια ήταν αυτό που ελπίζαμε από τη δεκαετία του 1960, όταν άρχισαν να γυρίζον­ται ταινίες για την τηλεόραση. Δεν συνέβη όμως ούτε τη δεκαετία του '70 ούτε το '80 ούτε το ‘90. Ήθελα πολύ να λάβω μέρος, γιατί η με­γάλη χρονική περίοδος της αφήγησης σου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξεις τους χαρακτήρες και την πλοκή. Είναι μια νέα ευκαιρία να διη­γείσαι ιστορίες σε μια τηλεόραση πολύ διαφορετική από αυτή που ξέραμε.
- MARTIN SCORSESE

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, όπως το Χαμένο Παιχνίδι, τις Διαταραχές στα Μετέωρα, το Φάντασμα του μετρό, τα Εγκλήματα στην πανσιόν «Απόλλων», τη Λοβοτομή, καθώς και τη συλλογή αστυνομικών διηγημάτων Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες. Το τελευταίο βιβλίο του με αστυνομικές ιστορίες είναι το Είσαι ο Παπαδόπουλος! (Άγρα, 2010).
            Έχει μεταφράσει βιβλία των συγγραφέων James Ellroy, Elmore Leonard, Chester Himes, Patricia Highsmith, Jerome Charyn, Raymond Chandler, Dashiell Hammett, Vladimir Nabokov κ.ά. και έχει συγγράψει εκτενή επίμετρα για τα βιβλία τους.
            Το 2006 δημοσίευσε τη μελέτη Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων - Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές.
            Το 2009 εκδόθηκε ο συγκεντρωτικός τόμος του Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος ̶ Δοκίμια για την ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις του και το 2012 κυκλοφόρησε η μελέτη του για τον Γιάννη Μαρή με τίτλο Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή.
            Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, πολλά ντοκυμανταίρ και περισσότερα από εκατό επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα.
            Το Κύκλωμα, ένα ντοκυμανταίρ έρευνας για το παράνομο εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων, προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον.

            Από τις τελευταίες του δουλειές είναι η σειρά Δύο φορές ξένος για τις υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών τον 20ό αιώνα. Το ντοκυμανταίρ Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους για την εκδίωξη της φυλής των Μασσάι από τα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας απέσπασε έξι διεθνή βραβεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου