Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Δελτίο τύπου | ΟΥΤΟΥ του Caryl Ferey

CARYL FÉREY


OYTOY
ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΓΚΑ ΜΑΟΡΙ





Μετάφραση: ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΚΑΡΩΦ



Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούλιος 2016
Αριθμός σελίδων: 440, Τιμή: 19,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-241-6



O TZAK ΦITZEPAΛNT, Μαορί στην καταγωγή, κατατάχθηκε στην Αστυνομία του Ώκλαντ μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της γυναίκας του και της κόρης του στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.
Όταν η είδηση της αυτοκτονίας του φτάνει στον παλιό του φίλο ΠΩΛ ΟΣΜΠΟΡΝ στην Αυστραλία, εκείνος πετάει αμέσως στη Νέα Ζηλανδία για να αναζητήσει την αλήθεια, πεπεισμένος ότι ο θάνατος του Τζακ δεν ήταν αυτοκτονία. Ειδικός στον πολιτισμό των Μαορί, ο Όσμπορν εντοπίζει τα τελευταία βήματα του φίλου του σε έναν απόκρυφο κόσμο μυστηρίου. Παράλληλα όμως επιστρέφει και στο δικό του παρελθόν.
Η Χάνα, που τη λέει «γυναίκα του» και που τη γνωρίζει από παιδί, εμφανίζεται και πάλι στο δρόμο του. Και καθώς οι εξαφανίσεις συνεχίζονται, ένα παγερό σκηνικό βίας και ναρκωτικών ουσιών χτίζεται. Μαζί με τα γονίδια, στο αίμα των ανθρώπων μεταφέρεται και η δίψα για εκδίκηση… Ούτου σημαίνει εκδίκηση.
Το Ούτου είναι συναρπαστικό, με γρήγορο ρυθμό. Συνεχώς αμφισβητεί τις βεβαιότητες, σοκάρει και ταυτόχρονα ψυχαγωγεί. Στο βιβλίο κανένας χαρακτήρας δεν είναι ασφαλής, η ανάπτυξη της πλοκής δεν είναι η αναμενόμενη.

Και τα δύο μυθιστορήματα της Σάγκα Μαορί του Καρύλ Φερέ, το Χάκα και το Ούτου, σκοτεινά και γεμάτα βία, υφαίνουν την υπόθεσή τους πάνω στην κατάσταση μιας χώρας γεμάτης εσωτερικές συγκρούσεις από τη μακραίωνη δυσφορία των ιθαγενών κατοίκων της που εκδιώχθηκαν από τη γη τους, στερήθηκαν τον πολιτισμό τους και απέτυχαν να αφομοιωθούν στο προκαθορισμένο πλαίσιο της τάξης των λευκών αποίκων.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΤΟΥ : Sang d’Encre, Michel-Lebrun και SNCF Αστυνομικής Λογοτεχνίας, 2005.
Ο Καρύλ Φερέ θεωρείται από τους καλύτερους συγγραφείς νουάρ στη Γαλλία.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Καρύλ Φερέ γεννήθηκε στην Καέν το 1967. Μεγάλωσε στη γη της Βρετάνης, περιοχή που την αγαπά για τις απότομες όχθες της, τις συναυλίες στα μπιστρό και τις καταιγίδες της. Σε μία από τις πόλεις της, τη Ρεν, εμπνεύστηκε τους πρώτους ήρωες των μυθιστορημάτων του, προτού το σκάσει για να ξεκινήσει τις περιπλανήσεις του. Στην αρχή γύρισε την Ευρώπη με μοτοσικλέτα, έπειτα έκανε το γύρο του κόσμου, και έτσι τον κατέκτησε, στα είκοσί του χρόνια, η Νέα Ζηλανδία. Για να βγάλει τα προς το ζην, άρχισε να δουλεύει σε οικοδομές, σε εργοστάσια, σε διάφορες επιχειρήσεις, αλλά και να συνεργάζεται με έντυπα ως δημοσιογράφος, χωρίς να σταματά να ταξιδεύει – Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική… Επηρεασμένος από τον Godard, τον Jacques Brel, τον René Char, αλλά και τους Noir Désir και τους Clash, οι προτιμήσεις του στράφηκαν στις εκρήξεις, στους καταπιεσμένους, στις γυναίκες, στην ομορφιά του κόσμου…
Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Avec un ange sur les yeux. Λίγο μετά εξέδωσε και το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα, Plutôt crever, ενώ το 2003 δημοσίευσε το Χάκα, έργο που προκάλεσε αίσθηση και γυρίστηκε στον κινηματογράφο. Ακολούθησαν το 2008, το Ζουλού, που διαδραματίζεται στη Νότια Αφρική, και επίσης έγινε ταινία, και, το 2012, το Μαπούτσε, η δράση του οποίου εξελίσσεται στην Αργεντινή και το οποίο απέσπασε πάμπολλα βραβεία.
Έχει γράψει έργα για παιδιά, για μουσικούς, για το θέατρο και το ραδιόφωνο.
Σήμερα είναι αφοσιωμένος στη λογοτεχνία. Το καινούργιο του μυθιστόρημα Κόνδωρ κυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2016 και ετοιμάζεται για το 2017 από τις Εκδόσεις Άγρα. Διαδραματίζεται στη σύγχρονη Χιλή και έχει κι αυτό για ήρωές του τους Ινδιάνους Μαπούτσε.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Avec un ange sur les yeux, Balle d’Argent, 1994.
Plutôt crever, Gallimard, Série Noire, 2002.
Haka, Gallimard, Folio Policier, 2003. [ Χάκα, Άγρα, 2015 ]
Utu, Gallimard, Série Noire et Folio Policier, 2004. [ Ούτου, Άγρα, 2016 ]
La jambe gauche de Joe Strummer, Gallimard, 2007.
Zulu, Gallimard, Série Noire, 2008. Τιμήθηκε με δέκα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία.
Saga maorie (Haka καὶ Utu), Folio Policier, 2011.
Les nuits de San Francisco, Flammarion, 2014. [ Οι νύχτες του Σαν Φρανσίσκο, Άγρα, 2014]
Mapuche, Gallimard, Série Noire, 2012. [ Μαπούτσε, Άγρα, 2013]

ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

© Jenny & Tony Enderby / Lonely Planet Images / Getty Images / Ideal Image 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου